Hozzávalók:
- egy tojás
- annyi liszt, amennyit felvesz (pár ek)
- só
Elkészítése Édes után szabadon:
1. Feltöröm a tojást, felverem, megsózom.
2. Összekeverem annyi liszttel, amennyivel csak tudom. Akkor jó, ha kemény, és jól tudom gyúrni, de még nem esik szét morzsákra.
3. Lisztes deszkán jól elnyomkodom a tésztát, és nekiállok csipkedni: lecsippentek egy darabkát, elsodrom, félre teszem, és újra--- amíg van a tésztából.
Elhasználok annyit, amennyi frissen kell (egy tojásból két adag is kijön, és akkor bőségesen adtam a levesünkbe).
4. A maradékot kiterítem, és világoson, szellős helyen hagyom száradni. Naponta többször rázogatom, míg nem lesz „kopogós”.
Amikor teljesen kemény („kopogós”), akkor üvegbe tehetem. Lezártan, szekrényben tárolom, és hónapokig eláll. Ha hirtelen kell, akkor csak előkapom.
Gyakran kell: Édes nagyon sok ételbe használt csipetkét: bablevesbe, paprikás krumplihoz, levesekbe,
egytálételekbe, pl. gulyáslevesbe is.
Ha nagy darabokra szedem, oda se figyelve a formára – az a lusta asszony csipetkéje. Az köretnek is jó ám!!!!!!!