Családon belül mindenkinek megvan a kedvenc tojásétele, Tamásé a hagymás tojás, (ahogyan Ő készíti!), keresztapátoké a parasztrántotta, de ő kiegyezik mind a Tamás-féle hagymással, mind a Katinka-féle hagymás-szalonnással is, én a sült paprikás, s ha lehet, sült paradicsomosat kedvelem nagyon, apátok a sima tükörtojást, Fanni a cukkíniset… Esszük sokféleképpen, elmesélem nektek, hogyan készítem Tinka kedvenc tojását.
Összevágom a füstölt szalonnát (igazi parasztszalonna Gyulától, de legalábbis a piacról, remélve, hogy a parasztszoknyás néni nem a Metróból hozta…- Elvégre ez aszódi parasztétel!) Aprítok hagymát is a szalonnához.
Fejenként :
- egy csík szalonnát számítok,
- és ¼- ½ fej vereshagymát (lila nem lehet! színez! barna-bordó lesz tőle a tojást!).
- Tojást egy darabtól a 4-ig fejenként, kinek-kinek étvágya szerint.
Zsiradékot olvasztok, már a szalonnakockákkal együtt.
Ha már barnul, átsült, hozzáadom a hagymát, pirítom tovább.
Az előre tálba ütött tojásokat nem nagyon sózom a szalonna sósságára tekintettel, ráöntöm a hagymás szalonnára.
Nem keverem teljesen el, szeretitek ha a sárga és a fehérja némileg különválik.
Megsütöm készre, átsültre – és tálalom kovászos uborkával, ha lehet, de pl. kovászos karfiol is igen jó hozzá, ecetes savanyúságok is!!