A több rétegben rakott tésztában volt dió, mák és lekvár, s talán alma is, de a dió-mák-baracklekvár rétegrend az bizonyos.
Hozzávalók:
- ½ kg hosszútészta
- Két maréknyi megpucolt dió
- Hasonló mennyiségű mák
- Kristálycukor, egy vaníliás cukor
- 1 lapos kk őrölt fahéj
- 1-2 alma
- Egy citrom
1. Előkészítem a tölteléket:
- megdarálom a diót cukorral
- megdarálom a mákot is cukorral, azt reszelt citromhéjjal adok neki egy kis aromát
- előveszem a baracklekvárt, kevés rummal folyósítom-bolondítom
- megreszelem héjastól az almát, fahéjas vaníliás porcukorral ízesítem.
2. Kifőzöm a tésztát.
3. A tésztát egy kicsit ragacsossá kell tenni: ehhez tojássárgát keverek össze vajjal és egy kevés porcukorral, és ebbe a vajas-tojásos masszába forgatom bele a kifőtt tésztát.
4. A tojásfehérjét habbá verem, jó kemény habbá – és lazán összeforgatom a tésztával.
5. Egy jénai tál alját megszórom édes morzsával vagy zsemlemorzsával (kekszmorzsával).
6. A tésztát nagyjából 3 részre osztom, és az első harmaddal beterítem a tál alját.
7. A tészta első rétegét megkenem a rumos lekvárral, aztán a lekvárt megszórom a cukros darált dióval.
8. Jön a tészta következő harmada.
9. Megszórom a cukros-citromhéjas darált mákkal, és azt beborítom a reszelt almával.
Az almát megszórom fahéjas vaníliás cukorral.
10. Erre jön az utolsó harmadnyi tészta.
11. A tészta tetejére egy kis rumos lekvárt simítok (abba is facsarok egy kiis citromlevet, ha van otthon). Ha van maradék dió, azzal is megszórhatom.
12. Sütőben megpirítom 35-40 perc alatt.
a.) növelem az alma mennyiségét, vastagabb rétegben teszem a tészták közé.
b.) Csak almát teszek hozzá, és a nagyon vékony cikkekre vágott almát belekeverem a tésztába, úgy egyben sütöm meg.
c.) Az almán kívül a cukros mákot is hozzákeverem a tésztához, és akkor ez egy almás mákoshabos tészta.
d.) Csak a dió - lekvár – mák lesz benne, ahogyan emlékeztem is.
e.) A baracklekvárra szórom a mákot és az almára a cukrot diót.
f.) Lekvár-alma dió választja el a tészta rétegeket.
Fontos, ha a tojáshabot nem a tésztába keverem, hanem a tészta tetejére kenem, úgy sütöm meg.
A mazsolát folyton kihagyom, mert nem eszitek, de rakható bele!