Az biztos, hogy apátok ezen el is csodálkozott, legalábbis úgy tűnt, és bizonyosan elkérte a hálózsákomat, (ami, mint utólag kiderült, nem is nagyon kellett neki, de gondolta, majd visszahozza, és az ugye az egy újabb - a harmadik- találkozás lesz). Vissza is hozta. Aztán telefonált, és megkérdezte, elkészíteném-e neki a sajtos omlettet.
Ugye érzitek a történés fordulatosságát, és a sajtos omlett jelentőségét?
No, most karácsony után készítettem sajtos omlettet, elvégre huszonöt év után apátok is repetázhat belőle. Apátok nézi a tányérját: Mi ez? – Sajtos omlett, tudod, „A” Sajtos Omlett…(Rejtő csontbrigádja után: A Sajtos Omlett Amit kértél Tőlem Neked Elkészíteni) - hát nem tudta. A hálózsákra emlékezett, a sajtos omlettre nem, de az is kiderült, nem is szereti, csak ugye a dürrögés idején Édes piszkeszószát is megette, ahhoz képest a sajtos omlett kifejezetten elment nála. Ráadásul anno nem is tudta, hogy az tojásból készül. Most tudtam meg.
Keresztapátok egyből mondta, hogy ő szereti, nehogy már ne legyen többet sajtos omlett…
Apátok mentségére szól, hogy Mama nem nagyon főzött odahaza náluk, és nálunk se Édes készítette, egy másik keresztapától, Jóska sógortól tanultam. (Őt Dorisz és
Tamásék, mint keresztapjukat „Keresztnek” hívták.) Jóska igen nagy élvezettel és változatossággal készítette az omletteket.
Az egyszerű omlett
Kiadós, olcsó reggeli étel! Nagyétkűbb férfiaknak is elég az egy tojás – ugye, ennyi elég annak igazolására, hogy kiadós étel?
Hozzávalói:
- személyenként egy tojás
- 2 főre 1 ek rétesliszt
- 2 főre ½ dl tej
- Só, bors, reszelt szerecsendió
Jóska két tojást felütött, a habverővel felverte és beleszitálta a lisztet. Így könnyen tudta szépen, homogénre keverni a habverővel, ízesítette, beleütötte a többi tojást, simára keverte.
Ezt a pépet hígította a tejjel, amivel elkeverte.
Közben már melegítette a serpenyőben az olajat, és beleöntött annyi keveréket, hogy vastagabb palacsintát kapjon.
Nem szabad túl sokáig sütni, pár perc, és ha érzem a serpenyő megmozdításakor, hogy az omlett mozdul szépen, önállóan, akkor szélesebb falapáttal átfordítom. Nem mindig sikerül teljesen, eb aki bánja.
Nagyon szép foltosra szokott sülni a másik oldala- és igen finom.
Jóska piros paprikával szórta, tejfölözte, kaprozta, vagy reszelt sajttal ette.
Sajtossá lehet varázsolni ezt az egyszerű omlettet, ha sütés előtt belekeverek annyi reszelt sajtot, amennyit csak akarok, (na jó, 4 személyre mondjuk 10 dkg-ot), de nem az összest, kell a végére is!
Így, sajtosan sütöm, és még jobban vigyázok a sütésnél, nehogy túlsüssem, a megégett sajt keserű tud lenni, elrontja az omlettet.
Nagyon forró olajba kell önteni, de rögtön vissza kell venni a melegből, közepes tűzre, és oda kell figyelni rá (nem érdemes elmenni mellőle), ahogy érezni a sült tojás szagát, fordítani szoktam, nehogy megégjen.
Különlegesebb vajas omlett
Ekkor a Jóska sógor a 4 tojáshoz 10 dkg puha vajat is adott, habosra keverte. Aztán jött a liszt, a fűszerek, a tej/tejszín, és így készítette el az omlettet.
Ha a vajat a tojás sárgákkal keverte össze, akkor a tojás fehérjéket habbá verte, és a kemény habot sütés előtt forgatta össze a sárgájával.
Hogy biztosan habos maradjon, néha csipetnyi szódabikarbónával is elkeverte a lisztet a készítés során.
Krumplis omlett
Jóska sógor meghámozta, felkockázta a személyenként egy kisebb darab krumplit, olajban kisütötte jó ropogósra. Egy kisebb fej hagymát vékonyra karikázva megsütötte a krumplikockák között.
Elkészítette az omlett tésztáját.
Olajjal együtt tepsibe öntötte a krumplit, ráöntötte az omlett tésztáját. Berakta a forró sütőbe, mérsékelte a tüzet, a tetejét piros ropogós foltosra sütötte.
Az asztalra tette, felkockázta, és tányérokon így kínálta jóféle savanyúkkal, fehér kenyérrel. Jóska sógor 20 éve halt meg húsvét utáni kedden - és tavaly ettem Spanyolországban olyan panyol krumplis omlett-féle
lepényt, és ledöbbentett, hogy Jóskának, aki akkortájt Spanyolországról tán még nem is olvasott, az ő omlettje a liszttől, tejtől eltekintve szinte teljesen a spanyol tortilla de patatas...