Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 15:27 mijemaja

Adzsika, azaz a grúz fűszeres paprikakrém, szósz, pác és ételízestő

Címkék: paprika fokhagyma mártás zeller befőzés #összes zöldségtartósítás korianderzöld Grúziából

Az adzsika egy grúz paprikakrém, nagyon sok változata ismert, van köztük normál édes és csípős változat is.

Grúziából hoztam Aszódra életem első adzsikáját, amit ott ismertem meg úgy, hogy az útmentén sütött bárányhoz is azt adtak egy tányérba egy nagyobb kanállal, mártogassak bele.
Az első adzsikák elfogytak, aztán Jóskasógor jót nevetett, és az aszódi orosz laktanya tiszti kantinjából hozatott nekem: nemcsak a grúzok használják, olyan jó, mint a balkán ajvárja, - mártás is, pác is, ételízesítő is.
Az oroszok hazamentek, Jóskasógor meghalt, a piac azonban kinyílt, és mindenféle közvetítésekkel, de újra lehet kapni adzsikát. Pl. vannak ARBAT üzletek (egyes Lukoil kutaknál is, a Corában is nyílt egy), szóval begyűjthető nálunk is az adzsika.
Nagyon szeretek vele ízesíteni: húsételekbe, pácoláshoz, pörköltekhez, ragukhoz, fasírozottba egyaránt ízletes.
 
Az eddig megvett adzsikás dobozokról leírtam, mi van bennük, hogy lehessen itthon is készíteni, aztán meg a neten is kinyílt a világ, eredeti grúz recepteket is lehet találni. Úgy tűnik, olyan az adzsika, mint a mi paprikakrémünk, vagy a horvátoknál az ajvár, ki-ki készíti magának, és csak egy-két alaptétel biztos benne. 

 

Készítettem egy táblázatot, nézzétek meg, milyen széles még az összetevőkből is a választék, hát még azok arányaiban is milyen bőséges lehet az eltérés!
 
A legfölső képen lévő adzsika fűszerkeverék a következőket tartalmazza:
-          édes paprika, só,
     korianderzöld
     kapor
     fokhagyma
-          bazsalikom
-          majoránna
-          kurkuma
-          chili
 
Grúz adzsika elkészítéséhez egyfajta keverék hozzávalói:
-          Egy fej fokhagyma gerezdekre szedve, megpucolva
-          Fél kilónyi erős fűszerpaprikának való paprika
-          Egy nagyobb édeshúsú paprika (kaliforniai vagy paradicsompaprika, édes kápia)
-          Zöldfűszerek: 1-1 csokor kaporzöld, korianderzöld, elfér benne a zellerzöld is
-          Zöldségek közül kerülhet bele 1-1 répa, zellergumó
-          Savanyítás: 1-2 ek vörösborecet, egy-két ek olaj
-          Egy ek só (az adzsika jellegzetesen sós!)
-          Egyéb fűszerek: petrezselyemzöld, 1-1 teáskanál őrölt görögszéna- és koriandermag
 
Elkészítése
 
1.      A zöldfűszerek kivételével mindent összeaprítok, és összeturmixolom az ecet és az olaj segedelmével
2.      Ez így 2-3 napi hűtőben való érlelés után gyors adzsikaként a grillezés egyik finom mártása lehet.
 
3.      Nagyon kis tűzön gyöngyözgetem kb. 3 óra hosszat (tepsiben szoktam inkább, hogy elkerüljem az odakozmálást, vagy mellette kevergetek, és megfőzök, mire elkészül).
 
4.      A végén még belevágok pár gerezd fokhagymát (tisztára, mint a brassóinál, hogy intenzívebb legyen az íze), és ekkor jönnek a zöldfűszerek, különösen az érzékeny kindza, vagyis a korianderzöld.
5.      Üvegbe töltöm, és lezárva megfordítom pár percre, aztán nedves dunsztban 10-15 percig forralom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
 
Érdemes a végén legalább paradicsompürével keverni, és feltétlenül javasolt kipróbálni, milyen finom, ha a legvégén .(hogy el ne menjen az íze) aprózott koriander zöldet kever bele az ember!

 

Adzsika összetételek
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Paradicsom
XX
-
-
-
XX
-
XX
XX
-
x
Paradicsompaprika
X
X
X
X
X
-
X
X
X
X
Alma
X
-
-
-
-
-
X
X
-
-
Sárgarépa
X
-
-
-
-
-
½ X
-
-
-
X
X
X
X
-
X
X
X
X
-
Chili paprika
X
-
X
X
X
X
½ X
½ X
X
X
Fokhagyma
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
 Bazsalikom
X
-
-
-
-
-
Római kömény
-
X
X
-
-
-
-
-
-
-
Kömény
-
X
X
-
-
-
-
-
-
-
Őrölt paprika
-
X
X
-
-
X
-
-
-
-
Zellerzöld
-
-
X
X
-
-
-
X
X
-
Korianderzöld
-
-
X
X
X
X
-
X
X
-
Koriandermag
-
-
-
-
X
-
-
-
-
X
Görögszéna mag
-
-
-
-
X
-
-
-
-
X
Babér
-
-
-
X
-
-
-
-
X
-
 
-
-->

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr804529778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guillaume de Saint Preux 2020.08.06. 20:04:00

Az interneten, a youtube-on számtalan adzsika recept van.