Fontos! A marhahúst bepácolom simán olajban a gulyáshoz
is, sokkal finomabb úgy. (Ha őzgulyást készítek, ugyanígy csinálom.)
Hozzávalók:
- legjobb a marha eleje, nyaka, fartájéka vagy lábszára, kb. ½ kg, felkockázva
- 1-2 fej vereshagyma aprózva
- Egy adag leveszöldség (1-2 répa, 1-2 fehér répa, esetleg egy zeller, netán lestyángyökér, kelkáposzta, zöldbab, szárzeller – az is igen jó bele!)
- só, bors, őrölt paprika, és Édes kedvéért pici köménymag, 1-2 babér, apátok kedvéért egy kis csípős paprika is
- egy kis tej, 1 lapos ek liszt, Tamásnak 1-2 ek tejföl/tányér
Elkészítése:
- 1. Zsiradékon az aprózott, nagyon finomra vágott hagymát átpirítom. Átforgatom rajta a húst, megszórom a paprikával és a többi fűszerrel. Édes a köményt a hagyma előtt ezen a zsíron kipattogtatta, úgy főzte a gulyásba, de én őrölt köménymagot használok, mert szeretem a kömény ízét, ámde nem szeretem rágni a levesben a magjait.
- 2. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi épp ellepi, adok hozzá egy húsos paprikát, 1-2 paradicsomot (vagy egy ek paradicsompürét, 1 ek paprikakrémet, vagy télen pár ek lecsót), és lefedve szép lassan párolom.
- Ha már majdnem puha, akkor dobom mellé a karikázott vagy kockázott leveszöldséget. A zeller igen jó hozzá, a szárzeller is, de a lestyángyökérrel is nagyon finom lesz!! Ha van kelkáposzta, belevágok laskára abból is, a zöldbab meg ugye igen szereti a gulyást.
- Hozzáadom a felkockázott krumplit is. Kóstolom, újra sózom (kell a krumplinak!), kicsi vizet adok hozzá, ezzel állítom be az általunk kívánt folyadékmennyiséget. Összeforralom kis tűznél vagy 10 percig, lefedem, elzárom a tüzet, és hagyom még fedő alatt magában párolódni.
- Édes a végén mindig behabarta egy kis tejfölben elkevert liszttel, összeforralta és tálalta, - a tányéron szórta meg aprózott zellerzölddel. Tamás azóta is plusz tejföllel eszi a gulyást...
- Én csak egy kis tejes liszttel / vagy egy kis barnarántással sűrítem, és - nem ment könnyen, se egyhamar, de- a rászórt zellerzöldet megszerettettem veletek…