Ez a tavasz egyik alapvető étele volt minálunk Aszódon, igen egyszerű oka volt, mert amikor a kertben a salátafejek kezdtek testesedni, Édes nekiállt salátát készíteni belőlük, s a tavasz vége felé heti gyakorisággal ettük a tojásos nokedlit fejes salátával…
Hozzáteszem, azt ette fél Aszód, s még sokan szerte kis hazánkban. Igen finom, csak apátok nem szereti ezt a klasszikus ecetes-cukros salátát, no meg a tojásos nokedlit sem annyira.
Szerencsére felnőttetek, és a nokedlit is, a tojásos nokedlit pláne kedvelitek, a keresztapátok pedig a tojásos nokedlivel szerintem zsarolható, annyira szereti.
Egyszerű elkészíteni, alig kell hozzá valami, vagyis olcsó, kiadós és laktató étel.
- személyenként egy vagy két tojás (én kettőt szoktam számolni, gyerekkoromban egyre se mindig futotta…az igazi tót haluskához nem is kellett!!!)
- legalább ¼ kg lisztből nokedli, de én inkább fél kilónyiból főzök ki, a fele lesz tojásos, a másik fele másféle
- Só, 1-2 ek olaj, esetleg egy-két csík füstölt szalonna
Elkészítése:
1. elkészítem a nokedli tésztáját:
Hozzávalók:
- ¼ kg rétesliszt, ¼ kg simaliszt,
- 3-4 tojás
- 1-3 ek búzadara
- összességében 1-2 dl folyadék (víz, esetleg hideg szódavíz, netán kis tej)
Elkészítése:
Átszitálom a lisztet.
Beleütöm a tojásokat, összedolgozom, folyton hozzáadva a folyadékot. Sózom.
Teljesen kidolgozom a fakanállal
A kikevert galuska tésztát pihentetem fél órát.
2. Felteszem a sós vizet főni a nokedli tésztához.
3. Amikor forrni kezd, én már egy magasabb serpenyőben felteszek 1-2 ek olajat melegedni, netán szalonnakockákkal megbolondítva. Tény, ha szalonna darabkákat is kerülnek bele, még finomabb a tojásos nokedli, és így még apátok is jobban megeszi.
4. Felütöm a tojásokat (tudjátok: egy tojást mindig egy-egy csészébe, hogy biztosan jó legyen, aztán mehetnek a keverőtálba). Sózom őket. Korábban villával felvertem magamnak, de ti nagyobb darabosnak szeretitek, ezért egyben hagyom őket, ott a tűzhely mellett.
5. Nekiállok a nokedlit több adagban a sós gyöngyöző vízbe szaggatni, pár perc, feljönnek a víz tetejére.
Leszűröm őket, s már rá is dobom a szalonnás zsírra. Egyáltalán nem baj, ha a nokedli pirul egy picit, csak kevergetni kell.
6. Amikor már mindet kifőztem, leszűrtem, akkor a serpenyőben lévő forró nokedlire öntöm a tojásokat.
Összekeverem, s várom, had kocsonyásodjék, amennyire éppen kéritek.
Apátok kedvéért megszórom sajttal, kis juhtúrót is keverhetek bele, zöldhagymát szórok rá, mikor mivel ízesítem, gazdagítom.
Magamnak meg mindig készítek hozzá cukros-ecetet fejes salátát…