Érdemes volt Pécsett járni, többek között azért, mert Mari ezzel a különleges, ízletes tortával kínált meg. Apátok evett egyet illendőségből, aztán kért még belőle, mert igen jónak találta, - ami nála nagy szó, nem is szereti a süteményeket…
Tagline
2012.05.23. 18:33
Drami Mari fantasztikus csokoládés kocka tortája
Címkék: dió desszert torták sütemények margarin étcsoki áfonyalekvár #összes pécsről drami maritól
Mari a receptet egy kolléganőjétől kapta, aki csokoládés kockának készíti el, Mari mindent elfelezett benne, és vékony – ám de igen finom!- tortának készíti el. A receptről leírtam, és igyekszem szó szerint idézni az egészet.
Hozzávalók az igazi csokoládés kockához:
6 tojás (fehérje és sárgája különválasztva)
20 dkg cukor,
20 dkg igazi étcsokoládé (ettől olyan finom csokis az egész!)
10 dkg liszt
20 dkg dió (szerintem mogyoróval és mandulával is érdemes lesz kipróbálnunk!)
25 dkg margarin (én mindig Rámát használok, továbbadom nektek, ez is része a családi örökségnek!)
Csipet só
Drami Mari nem mondta, de Édes után azt mondom, jó lesz bele 2 evőkanál rum is, ha van itthon. Ha nem a tésztába, hát a mázhoz jót tesz a rum, pl. a lekvár felforralásához!
Mázhoz:
- 20 dkg áfonyalekvár (mi azzal ettük, s így volt nagyon finom, - apátok az áfonyát, mint gyümölcsöt, nagyon szereti, együtt eszegettük az erdélyi havasokban - , de lehet ribizli vagy meggy is, a lényeg, hogy savanykás legyen)
- 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
- 1 ek olaj
- Felezett dió a szeletek tetejére
Fontos! Az eredeti csokoládés kocka receptet írom le, de tudjátok, hogy Mari mindenből a felét vette a tortához!! Vagyis 3 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg étcsoki, 5 dkg liszt, 10 gkg dió, fél Ráma kocka, csak egy nagyobb csipet fahéj és szegfűszeg kell bele!
Elkészítése:
1. Az étcsokoládét (szerintem előtte apró darabokra törve) meleg vízfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk, hogy langyosra kihűljön.
2. 20 dkg diót megdaráljuk, összekeverjük a fahéjjal, szegfűszeggel és a 10 dkg liszttel.
3. A tojás fehérjéket kemény habbá verjük.
4. Habosra keverjük a 25 dkg puha margarint a 20 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a 6 tojás sárgáját (szerintem egyenként!), és a langyosra hűlt étcsokoládét.
5. A csokis-tojássárgásos masszához óvatosan hozzákeverjük 2-3 részletben a tojáshabot, illetve a lisztes-diós keveréket.
6. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit (torta esetén a tortaformát), és beleöntjük a masszát. Nem írja, de szerintem előmelegített sütőben, 180oC-on, 20-30 percet kell sütni, amíg a tűpróba eredménye azt nem mutatja, hogy jó. Szerintem, ha kivesszük, még azon melegében borítsuk ki, és vegyük le róla a sütőpapírt, mert később már keservesebb lesz.
7. Felforraljuk a 20 dkg lekvárt, és a sütőből kivett, még meleg torta/kocka tetejére kenjük, így hagyjuk kihűlni.
8. Meleg vízfürdőn felolvasztjuk a tortabevonót, elkeverjük az 1 ek olajjal, és késsel a lekvár tetejére simítjuk.
Mielőtt a máz teljesen megkötne, késsel kijelöljük a csokis kockákhoz a kb. 5x5 cm-es négyzeteket, és a szeletek közepébe nyomjuk a felezett diókat.
Mari a tortaszeleteket nem jelölte be, így is lehetett szeletelni, és a szeletek végére, (körben) tette a felezett diókat.
Hűvösre kell tenni, hidegen szeletelni.
Majd érdemes lenne kipróbálni zacher tortásan: meleg baracklekvárral körbe kenni – nemcsak a tetejét, hanem az oldalát is- , és utána azt körbekenni a csokoládémázzal.
Ugyancsak ki szeretném a dupla adagot próbálni,
- vagy duplázva a lekvárt a közepén
- Vagy még inkább diós krémmel (pl. 3 tojássárgát 5-6 ek cukorral, 1 ek rétesliszttel felfőzni, s langyosan elkeverni 15-20 dkg vajjal habosra kevert 2-3 maréknyi darált dióval. Rum igazán kell hozzá 1-2 ek, nem? Szerintem ez egy jó diós-rumos krém, ha nem készíteném el, akkor a ti feladatotok lesz kipróbálni valamikor…)
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr154542198
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.