Mondtam neki, a legegyszerűbb piskótát is szívesebben esszük a cukrászdában vett ragacsos izéknél.
- Sógornőm az 5 tojás sárgáját 30 dkg cukorral habosra keveri úgy, hogy közben kanalanként adja hozzá a 10 ek vizet.
- Ha már szinte fehér habos a massza, akkor 20 dkg szitált lisztet ad hozzá, amibe persze előzőleg hozzákeveri a 10 g sütőport.
- Ha a massza így készen van, akkor kell beleforgatni a kemény habbá vert tojásfehérjét, és átforgatni óvatosan, ne törjön össze (!).
- Ezt a masszát Ibi kétfelé osztja, és az egyik felébe belekever 10 dkg darált diót.
- A sütéshez a sütőformát vagy ki kell kenni, kilisztezni – vagy sütőpapírt kell használni, és persze jó megoldás a szilikonos sütőforma is. Lehet tepsiben sütni szeletnek, vagy ha tortát süt, tortaformát is használhat, vagy egy 10 cm magasságú, 22 cm átmérőjű zománclábast, amit kibélel egy sütőpapírral.
- Ebbe a formába kell önteni a diós masszát. Érdemes várni pár percet, kicsit had szikkadjon a diós réteg, akkor kevésbe keveredik a másik, sárga piskótamasszával. Valahogy úgy kell önteni, mint a koktéloknál, vigyázva, ne keveredjen a kétféle matéria.
- 160-170oC-on 60-70 percig süti, azt mondja, alulról a második rácson. Ezt javaslom kinek-kinek magának kipróbálni, a sógornőmet az új villanysütő egyből megzavarta, az eddig rögzített adatai (pl. II-es fokozat) egyből devalválódtak. Javaslom a tűpróbát, piskótaféléknél érdemes ellenőrizni, ne maradjon sületlen a belseje a süteménynek!
- Sógornőm 3 dl tejben teljesen simára kever 3 ek réteslisztet, felforralja, pár percig puffogtatja (fontos, különben lisztes íze marad!!!), majd időnként átkeverve kihűti.
- 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra kever, és a kihűlt lisztes péppel elkeveri könnyű krémmé.
- Hozzákeveri az 5 dkg darált diót és az 1 ek rumot, aztán készen is van a krémmel.
Hozzávalók:
- Sógornőm összemelegíti a vajat a kakaóval,
- és ha megolvadt, szépen setétbarna, (semmi forralás!!), akkor sietve ráönti az összeállított szelet tetejére.
Sógornőm a hagyományos régi lisztes-vajas krémjéből kihagyom a lisztes krémet, elkészítem a vajasat, és elkeverem a gesztenyemasszával, persze még véletlenül sem kihagyva a rumot.