- Jaj, anya! ez a lazac isteni, a kivi és az avokádó állatira megy bele, megyek gyorsan kiszedem az egészet a tányéromra – mondád Katinka, ami azt jelenti, ez épp egy jó összeállítás volt.
- Nagyon jó volt benne az a sok saláta, kár volt a kiviért, nem tudom, kellett-e bele – mondá apátok.
Hm. Ízlések?
Beszéljünk inkább a könnyű vacsoráról (apátoknak kenyér nélküli reggeliről):
Veszek mindent, ami van itthon, és zöldnek minősíthető:
- fél avokádó, vékonyra, hosszúkásra vágva (csíkokra)
- kis zöld paprika (miszlikbe aprítva)
- kevés (zöldesfehér) fejeskáposzta leheletvékonyra szelve
- némi póréhagyma (5-6 cm-t karikáztam bele, de nagyon vékonyra)
- pici savanyú káposzta (jó a kétféle káposzta együtt
- egy arany (golden) kivi és két kis zöld kivi
- szóval ilyenek.
Az összevágott zöldeket összeöntöm egy tálban. Olajbogyót s ha van paradicsomot is tehetek bele. Ha van itthon zöld alma vagy pl. karambola itthon – azokból is vágok bele szeletkéket.
A füstölt lazac szeleteket finoman közé keverem.
(Lazacszeletek ne legyenek egymáson, mindig legyen köztük a vegyes zöldségekből!!)
öntete:
- egy kicsi citrom reszelt héja, leve,
- egy kis narancs is belekockázva, levével együtt
- és finom olívaolaj – mindez összerázva, vagy lustán csak külön-külön ráöntve
Fűszerei finomak: só és fehér bors.
Zöldfűszerek is mehetnek bele: kapor, korianderzöld, petrezselyemzöld, - de csak az egyik, sok zöldséghez elég egyféle finomság, de az szépen összevágva.
A salátaágynak minősítés, na az tényleg sznobizmus részemről, ugyanis ez mindössze kis saláta apróra tépkedve, de tényleg ezzel „ágyaztam” meg a lazacsalátának, elvégre így már kenyér nélkül is könnyedén ehető.