Ibi csikikrémes házi nápolyijának elkészítését már elmeséltem nektek.
Én néha grillázskrémmel is készítem, - persze ritkán, mert a grillázs – ha lehet, még édesebb, vagyis még jobban hizlal.
Viszont néha kell egy kis grillázsos nápolyi ahhoz, hogy elég szépnek lássam a világot. Olyankor készítek egyet a boltokban készen kapható ostyalapok segítségével.

Hozzávalók:
- A szokásos bolti ostyalapok
- Két-három tojássárgája
- 5 ek porcukor, + vaníliás cukor egy tasakkal vagy pár csepp vanília aroma
- 5 ek kristálycukor
- Egy húsz dkg-os vaj
- 10-15 dkg darált dió
- Reszelt citromhéj nem lényeges, de szerintem jó bele, javít a negédességen
Elkészítés:
1. Kikészítem az asztalra az újságlapokat, arra a deszkát, mellé az ostyalapokat kibontva, ne kelljen később ezzel is időt vesztenem.
A citrom héját is megreszelem, érdemes előre elkészíteni!
2. Készítek egy krémet:
- a tojás sárgákat 5 ek porcukorral és a vaj felével, tíz dkg vajjal teljesen sűrűre főzök (úgy, mint a krémeket!)
- vízbe teszem az alját és kevergetem, és langyosan hozzákeverem a vaníliás cukrot vagy a vaníliaaromát, na meg a megreszelt citromhéjat.
3. Közben már elindítottam a grillázs készítését is:
- 5 ek cukrot egy lábasba teszek és világosbarnára megolvasztom.
- Azonnal hozzáöntök 2-3 maréknyi darált diót, és elkeverem.
4. A krémhez adom a még forró, folyékony grillázst de nemcsak keverem, de töröm is a fakanállal, nem illő, hogy csomók maradjanak – ezt azzal is elérem, hogyha párhuzamosan csinálom a grillázst a krémmel, akkor a jó forró krém segít olvadni.
5. Az ostyákra kenem a meleg krémet.
Jöhet a szokásos nápolyi készítés: alulra ostya, rá krém, ostya, krém, felül ostya.
Itt egy picit megállok, mert ha ráteszem a szokásos deszkát könyvekkel, nehezékekkel, akkor a krém kifolyik.
Fontos! Nehezék tehát csak jóval később, a krém dermedése után lehetséges!!!!!!!!!!!
6. Ha ráteszem pár órával később és egy napocskát/éjszakát várok rá, akkor nagyon finom nápolyit ehetek…
