
Ez egy nagy nemzetközi, világszerte elterjedt olasz fogás, az ellentétes ízek harmóniáján, különlegességén alapszik.
A sonka levegőn szárított jóféle sonka, elméletileg pármai lenne, sorrentói is jó, vagy egyéb hazai házi sonkák hajszálvékonyra szeletelve.
A sárgadinnye lehet kevésbé édes, sárga vagy
zöld, de ha nem édes, akkor feltétlenül be kell pácolni: - fehér borssal megszórom,
- ráfacsarok citromlevet (mondjuk egy dinnyéhez egy citrom levét)
- kevés édes fehér borral meglocsolom
Én szeretem, ti is, apátok idegenkedik tőle nagyon. El kell ismerni, szokatlan az íze, de nagyon ismert „prosciutto e melone” néven olasz előételként.
Tálalni leggyakrabban úgy tálalják, hogy a sárgadinnye szeletet beburkolják a sonkával.
Lehet tálalni falatkára vágva, fogpiszkálóra (színes műanyag kardocskákra, míves rm tálalóra) szúrva a tányérra tenni.
Fontos, hogy hideg legyen a sonka is, a dinnye is!!!
Nagyon sok mindennel lehet díszíteni. Csak példaként sorolom nektek:
a.) olívaolajjal meglocsolni
b.) olajbogyót tenni mellé
d.) gyümölcsöt hozzárakni, mint pl. a szőlőszemeket, áfonyát is a képen
e.) az olasz sós pálcikát, az ún. „grissini”-t mellé tenni, esetleg rácsavarva egy sonkát.
f.) Több sárgadinnyét tenni mellé, (mint ahogy a képen is ezek a „szárnyacskák), és azt lehet megbolondítani egy kis töményebb alkohollal: konyakkal, vodkával, esetleg igazi házi körtepálinkával
g.) Több sonkát adtok mellé, és ezt igen változatosan is tehetitek: tudjátok, összefogva a sonkacsíkokat, lehet egyedi kis sonkarózsákat is készíteni – s azt tenni mellé pluszban (a férfiaknak, mint pl. a keresztapátok), vagy egy nagy sonkarózsát készíteni, és egy nagy tálon mellette tálalni a sárgadinnyét, netán a virág sárgája (termő, bibe, tudjátok) a dinnye, és köré ívekben hajlítjátok a sonkát sziromként
h.) Alá/mellé/rászórni pár szem madársalátát, netán rucola salátát (zöld színével igen jól mutat a tányéron – színorgia a zöld-narancssárga-halvány rózsaszín!!)
i.) Zöldfűszereket adni mellé: Bazsalikomlevéllel, aprózott petrezselyemzölddel korianderlevéllel, s a két legfontosabb: borsikafű vagy tárkony, ezekkel megszórni, ezeket tenni mellé, alá, fölé…
j-) Ugyanezekből olajjal, sajttal, dióval pesztót keverni
k.) Balzsamecet-krémmel pötyögtetni
l.) Fetasajt vagy kecskesajt kockákat, szürkepenészes, netán brie típusú sajtszeleteket tenni mellé (azt még apátok is megeszi így, mert jó a sonkához)
m.) Sajtokból sajtkrém snidlinggel, kis tejföllel, vagy kaporral is lehet, kis tálkában mellé kínálva
n.) Pikáns és nagyon finom mellé/a dinnye alá, /a sonka alá egy-egy fügekocka friss puha fügéből (csak ne lenne olyan drága mifelénk!)
o.) Borsból durvára tört rózsaborsot használni, vagy színesbors keveréket – ez is látványos tud lenni, bár a durvább borsot sem mindenki szereti.
p.) Borsmártás, bormártás, pikánsan, sósan…
r.) Avokádó és/vagy papaya szeletkével kínálni
s.) A végén írom, de a legfontosabb: zöldhagymával, aprózott snidlinggel, lilahagyma karikákkal, kockákkal is tálalhatjátok!
És persze azok kedvéért (mint én), aki nem eszi magában, finom zsemle, magocskás péksütemény, pirított (netán fokhagymás pirított!) kifli, zsemlekocka is mehet mellé – a grissinit már mondtam.
Zöldfűszeres, fokhagymás pirított zsemlekockákat már említettem? Hajszálvékony tenyérnyi kenyérkékként?