Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.26. 21:58 mijemaja

Apátok limonádéja és ízes limonádé társai

Címkék: ital üdítő #összes

Apátok nem eszik mézet, ám ha megfájdul a torka, egyből kér mézes limonádét.

Egy 2,5 dl poharat veszek elő, ez egy adag neki (nem szabad túl sok citromlét inni egyszerre, mert a C-vitamin tartalma is sav, (aszkorbinsav), és a benne lévő citromsav is sav, és vélhetően van benne más gyümölcssav is – szóval a gyomrot azért próbára teszi, ezért a korlátozás):
 
-          A pohárba ½ citrom levét facsarom,
-          Egy tk esetleg 1 ek könnyen folyós mézet csurgatok (hárs, akác, ámor, selyemfűméz stb. ilyen, a kristályos méz nem jó, nem lehet jól elkeverni, ha csak az van – akkor kevés vízzel mikroban/vízfürdőben olvasszátok meg)
-          Felöntöm kevés buborékos ásványvízzel.
 
Az ásványvíz muszáj, én csapvízzel iszom, nektek is azzal adom, de apátoknak kell bele a buborék, ragaszkodik hozzá.
Viszont a belgyógyász-onkológus doktorom tanácsára az ásványvizeket váltogatni szoktuk.
 
Azt mondta a doktor, (és józan parasztésszel el is fogadtam ezt a reális érvelést), hogy az ásványvíz sok olyan ásványi anyagot tartalmaz, amit a szervezetünk beemel, pedig már nem is kéne neki, a tisztítással pedig feleslegesen leterheli a vesénket, miközben felhalmozódhat bennünk felesleges ásványi anyag ebből-abból, köveket képezhet, lerakódhat.
 
Szántó doktor úgy javasolta, hogyha már isszuk, akkor legalább ne monoton módon ugyanazzal a többlettel terheljük a szervezetünket, ezért váltogassuk, igyunk minél többféle összetételű ásványvizet.
Logikus, nem?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Citromos limonádé nektek
 
Már ti is isszátok nyáron, a melegben a limonádét, sőt, ha beülünk valahová, már coca cola helyett limonádét kértek.
Viszont ti idehaza a fentebb leírt limonádét sima csapvízzel kapjátok – mert Szántó doktor meggyőzött, tegyük össze a kezünket azért, mert ilyen finom vizekkel teli országban élünk, és élvezzük, hogy finom Duna-vizet ihatunk..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Epres limonádé:
 
Egy pohárba:
-          1 tk méz
-          ½ citom leve
-          Kevés eperturmix (igazi eper összeturmixolva)
-          ásványvíz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mentás zöldteás limonádé
 
 
-          nem kell bele méz! Teát cukor nélkül isszuk –
-          de kell finom zöld tea (amit főzéskor bármivel ízesíthetek, ami zöld vagy fehér: jázminbimbó, kökényszirom, vasfű, hársfavirág, vagy akár egy kevés mentalevél is kerülhet bele, stb.)
-          ½ citrom leve
-          és pár friss mentalevél
-          hideg víz (na jó, néha szóda vagy ásványvíz) kerül bele.
 
Elkeverem és ha pár percet pihen, még illatosabb lesz a limonádé.
 
 
 
 
 
 
 
Reszelt citromhéjas és citromleveles limonádé
 
Vettem apátok születésnapjára egy igazi citromfát, és nevelem is a teraszon gondosan.
Két embertől is kaptam egy jótanácsot: legalább kéthetente locsolgassam a nyáron direkt citrusoknak való szubsztrállal. (télen kéthavonta egyszer is elegendő.)
 
A citrom virágzik (a virága finom, illatos és jóízű!), terem, a héja olyan illatos, a leve dús, egyszerűen fantasztikusan finom.
A limonádét a citromfa megmosott zsenge levelével, a frissen szedett citrom reszelt héjával és egy-egy pohárba ¼-1/5 gerezd levével és természetesen finom mézzel készítem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr894548194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása