Hozzávalók:
- Édes egy kilónyi disznócombhoz legalább három nagyfej hagymát,
- legalább egy egész fej fokhagymát használt,
- zsírból keveset vett, (egy-két vékony szelet szalonnából ami kisül, hiszen volt olaj a húson),
- végül fűszerezte sóval, borssal, s nem utolsó sorban majoránnával ( ízlés szerint). Felső képen az a kis lilás levélke az őszi majoránna, a teraszról szedtem le a brassóiba nektek.
Elkészítése:
1. Kezdjük a húsnál: Édes az olcsóbb disznócombból készítette el a brassóit. (Ez forintosítható különbség, más is volt a pénztárca vastagsága, ez igaz…) Édes ezt a húst nagyobb kockákra vágta, befűszerezte: só, bors, sok szétnyomott fokhagyma, olaj, ezzel elrakta egy időre a húskockákat a hűtőbe.
2. Sok hagymát aprított, 1 ek zsírban megfuttatta, megszórta fél fejnyi összevágott fokhagymával, és puhára párolta. (Ha volt szalonna, abból sütött ki egy keveset és annak a zsírjára került rá a hagyma, de ha nem volt, attól még brassói maradt a brassóija.)
3. Hozzákeverte a húskockákat, és jól átpörkölte, ahogyan a pörköltnél is szoktam, kisebb tűznél,
türelmesen kevergetve. Figyelem, lányok!!!!!!! Amíg a hús leve elég a pörkölődéshez, addig hagyni kell, utána viszont azonnal arrébb húzni az edényt a tűzről, mert megég!!
Ekkor felöntötte vízzel (ami ellepi kb.), elkeverte és puhára párolta. . Emlékeim szerint szórt majoránnát is a sülő húsra, de más fűszert nem használt hozzá.
4. Édes hosszabb lére hagyta, mint a sógorom, és ettől, na meg a sok hagymától a brassói így tartalmasabb, szaftosabb volt.
5. Édesanyám közben kisütötte a kocka alakúra összevágott krumplit, és tálalás előtt pár perccel beleöntötte a húshoz, épp csak összeforralta, és már tálalta is. (A krumpli a szaftot magába szívta, igen finom lett tőle!)