

Gordon Ramsay receptjét a The Sunday Timestól a Youtube-on át szakácskönyvéig, sok helyütt meg lehet találni. Finom – citromosan friss ízű, még keresztapátok szerint is egész jó, (bár Ancsi néni csirkemellét nem előzte le!!!!!).
Gordon szerint az arab sóban eltett citrommal még finomabb – majd egyszer úgy is kipróbáljuk.
Leírom nagyjából az alapreceptet.
Hozzávalók
- GR egy csirkét vág szét (én megelégszem a csirkemellel is)
- kis marék kakukkfű szálas is lehet a sütéshez
- 2 ek sötét szójaszósz
- Finom sherry ecet, idehaza a borecet helyettesítheti2-3 ek
- 3 ek méz
- 1 citrom, 6-8 vékony karikákra vágva
- 1 csokor petrezselyem, aprítva tálaláshoz
- 3- 4 ek olivaolaj
- só
- bors
Elkészítése:
1. GR a csirkedarabokat megsózva, borsozva 3-4 ek olívaolajon átpirítja, mellé vágja a vízszintesen vékony lapokra aprított fokhagymát, a kakukkfüvet, és a hússzeleteket a frissen sültek barna foltosságára pirítja.
2. Meglocsolja a húst a barna szójaszósszal, rálocsolja a

finom borecetet, és a mézet is rákeni.
Forralja pár percig így, gyengéden buborékoztatva az öntetet, kb. a felére leforralja a borecetes mártást.
Hozzáadja a citromkarikákat, kevés vízzel felönti, és puhára pirítja a csirkét.
Tálaláskor megszórja frissen vágott petrezselyemzölddel.
Mellé zöldhagymás, tejszínes krumplipürét kínál, vajon párolt zöldbabot, zöldborsót.
Én a képen éppen vajas rizzsel tálaltam, de a krumplipüré tényleg nagyon jó hozzá….
Apátok nem szereti a csirkét, ha csirke van, nem eszi a mellét, és az így elkészített húsnál fel sem tünt neki, hogy csirkemellet eszik. S repetázik is belőle! vagyis ha Ancsi néni csirkemelle a No1, ez lehet a No2.