Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.29. 00:48 mijemaja

Lovas Gabi cigánybabgulyása marhapörköltből

Címkék: zeller egytálétel bab főétel füstölt marhalábszár #összes lovas gabitól

Amikor Gabi meghallotta, hogy le akarom írni a marhapörköltje receptjét, azt mondta, szívesen elmondja, ám ha jót akarok, akkor írjam le a cigánybabgulyás receptjét, higgyem el, nem bánom meg, ha idehaza elkészítjük.
 
Hozzávalók: fél kilónyi bab, kilónyi marhalábszár, jó nagy fej zeller, egy csokornyi zellerzöld, só és egy darabka füstölt valami, pl. egy kisebb csülök.
 
Elkészítése:
-          Gabi elkészíti először a marhapörköltet,
-          Készít egy füstölt húsos babot
-          A kettőt összekeveri,
-          Fokhagymásan berántja és kész is.
 
Lovas Gabi bográcsos marhapörköltjének készítése:
Első lépés tehát a marhapörkölt elkésztése.
Hozzávalók:
-          egy kilónyi marhalábszár, felkockázva
-          2-3 csík szalonna
-          2-3 nagy fej hagyma
-          Legalább egy fél fej fokhagyma
-          Fűszerek: só, piros paprika, őrölt fekete bors, színes törött bors, oreganó és majoránna ízlés szerint, de Gabi csak a marhához feltétlenül tesz 1 ek kakukkfüvet is!!!!!
-          3 zöldpaprika (ebből 2 erős, egy édes)
-          2-3 db paradicsom
 
Elkészítése:
 
Gabi szalonnát vág fel nagyobb kockákra, a bográcsban kiolvasztja őket, a pörcöket kiszedi.
A szalonnazsírra dobja az apró kockára vágott hagymát, és a felkockázott marhahúst.
Így pirítgatja, pörköli saját szaftján a húst.Amikor már nagyon kezd sercegni, akkor sózza az egészet, fűszerezi: 
 
 
Egy nagyobb ek piros paprikával megszórja, meghinti őrölt fekete borssal, tesz rá némi színes törött borsot is, és jöhetnek a zöldfűszerek (szárítva is): 1-1- tk oreganó és majoránna, végül a nagyon fontos 1 ek kakukkfű is. Elkeveri az egészet.
Jöhet a 2-3 paradicsom felkockázva, valamint 2 erős csöves paprika, egyben hagyva (Lovas szereti kinyomni majd a belefőtt magokat a tányérjában a saját adagjához), egy húsosabb paprika felkarikázva.
Kevés levet önt alá, és úgy párolja félpuhára a bográcsban a marhahpörköltet, s ha kell, inkább mindig aláönt egy keveset, de nem főzi sok lében sosem.
 
Ha csak marhapörkölt lenne, akkor teljesen puhára párolná Gabi a húst.
Ez volt akkor, amikor mi voltunk vendésgségben, s a kertben főztük együtt a marhapörköltet.
 
Ámde a cigánybabgulyás tovább megy: Gabi ezen a marhapörkölt alapon elkészíti a babot füstölt hússal:
 
 
Cigánybab füstölt hússal és zellerrel
 
Gabi a babot már előző nap beáztatja.
Másnap felteszi tiszta vízben főni annyi vízzel, ami ipeg ellepi, tesz hozzá egy jó nagy fej felkockázott zellert, a beleaprított zellerzölddel együtt.
Óvatosan sózza, és egy kisebb darab füstölt hússal (pl. egy mellső csülökkel) felteszi főni.
Amikor félig puha az egész, akkor megfogja, és kiviszi a bográcshoz az edényt, és hozzáönti a pörkölthöz.
Teljesen puhára főzi, végül barna fokhagymás rántással berántja az egészet (fél diónyi zsíron 1 lapos ek lisztet barnára pirítunk hozzá), és a kellő gulyás-sűrűségűre hígítja.
Már csak ellenőriznie kell, hogy szükséges-e sózni, és ezzel kész is.
 
Gabi puha fehér kenyérrel tálalja ezt a cigánybabgulyást.
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr14551966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása