Amikor Gabi meghallotta, hogy le akarom írni a marhapörköltje receptjét, azt mondta, szívesen elmondja, ám ha jót akarok, akkor írjam le a cigánybabgulyás receptjét, higgyem el, nem bánom meg, ha idehaza elkészítjük.
Hozzávalók: fél kilónyi bab, kilónyi marhalábszár, jó nagy fej zeller, egy csokornyi zellerzöld, só és egy darabka füstölt valami, pl. egy kisebb csülök.
Elkészítése:
- Gabi elkészíti először a marhapörköltet,
- Készít egy füstölt húsos babot
- A kettőt összekeveri,
- Fokhagymásan berántja és kész is.
Lovas Gabi bográcsos marhapörköltjének készítése:
Első lépés tehát a marhapörkölt elkésztése.
Hozzávalók:
- egy kilónyi marhalábszár, felkockázva
- 2-3 csík szalonna
- 2-3 nagy fej hagyma
- Legalább egy fél fej fokhagyma
- Fűszerek: só, piros paprika, őrölt fekete bors, színes törött bors, oreganó és majoránna ízlés szerint, de Gabi csak a marhához feltétlenül tesz 1 ek kakukkfüvet is!!!!!
- 3 zöldpaprika (ebből 2 erős, egy édes)
- 2-3 db paradicsom
Elkészítése:
Gabi szalonnát vág fel nagyobb kockákra, a bográcsban kiolvasztja őket, a pörcöket kiszedi.
A szalonnazsírra dobja az apró kockára vágott hagymát, és a felkockázott marhahúst.
Így pirítgatja, pörköli saját szaftján a húst.Amikor már nagyon kezd sercegni, akkor sózza az egészet, fűszerezi:
Egy nagyobb ek piros paprikával megszórja, meghinti őrölt fekete borssal, tesz rá némi színes törött borsot is, és jöhetnek a zöldfűszerek (szárítva is): 1-1- tk oreganó és majoránna, végül a nagyon fontos 1 ek kakukkfű is. Elkeveri az egészet.
Jöhet a 2-3 paradicsom felkockázva, valamint 2 erős csöves paprika, egyben hagyva (Lovas szereti kinyomni majd a belefőtt magokat a tányérjában a saját adagjához), egy húsosabb paprika felkarikázva.
Kevés levet önt alá, és úgy párolja félpuhára a bográcsban a marhahpörköltet, s ha kell, inkább mindig aláönt egy keveset, de nem főzi sok lében sosem.
Ha csak marhapörkölt lenne, akkor teljesen puhára párolná Gabi a húst.
Ez volt akkor, amikor mi voltunk vendésgségben, s a kertben főztük együtt a marhapörköltet.
Ámde a cigánybabgulyás tovább megy: Gabi ezen a marhapörkölt alapon elkészíti a babot füstölt hússal:
Cigánybab füstölt hússal és zellerrel
Gabi a babot már előző nap beáztatja.
Másnap felteszi tiszta vízben főni annyi vízzel, ami ipeg ellepi, tesz hozzá egy jó nagy fej felkockázott zellert, a beleaprított zellerzölddel együtt.
Óvatosan sózza, és egy kisebb darab füstölt hússal (pl. egy mellső csülökkel) felteszi főni.
Amikor félig puha az egész, akkor megfogja, és kiviszi a bográcshoz az edényt, és hozzáönti a pörkölthöz.
Teljesen puhára főzi, végül barna fokhagymás rántással berántja az egészet (fél diónyi zsíron 1 lapos ek lisztet barnára pirítunk hozzá), és a kellő gulyás-sűrűségűre hígítja.
Már csak ellenőriznie kell, hogy szükséges-e sózni, és ezzel kész is.
Gabi puha fehér kenyérrel tálalja ezt a cigánybabgulyást.