Hol egy kis zöldséggel, hol a csipetkével, hol haluskával, hol friss zellerzölddel, hol szalonnabőrrel, máskor sonkával, szóval ahogyan egy szegény, de leleményes özvegyasszony próbálja etetni a gyermekeit.
Az egyik ilyen változata volt, amikor a krumpli mellé sok reszelt zöldség került, s ezzel volt tartalmasabb, ízesebb a vacsoránk. (A sonka akkortájt ritkaság volt, mostanra már megdolgoztunk érte apátokkal…)
Hozzávalók:
- egy szelet igazi füstölt, száraz sonka (ha nincs, elég a füstölt íze, vagyis 1-2 kis darab lángolt kolbász vagy akárcsak egy darabka szalonnabőr is megteszi, de apátok szereti ezt a sonkát a paprikás krumpliban)
- egy nagyobb fej vereshagyma
- 1 répa, 1 fehér répa,
egy kisebb darab zeller
- Fűszerek: só ízlés szerint, 1-1 kk fekete bors, kömény, 1-2 babérlevél, 1 ek őrölt édes pirospaprika,
- egy csípős, húsos zöldpaprika, ennek hiányában 1 ek csípős darált paprika
- egy kis paradicsom is jót tesz neki
- 1 ek zsír
- 6-8 db krumpli (személyenként egy nagyon nagyot vagy két kisebbet számítok)
Elkészítése:
2.) Átpirítom a zöldségeket, aztán sózom, borsozom, őrölt köménnyel szórom, és adok hozzá egy nagyobb kanál piros paprikát is.
3.) Felöntöm vízzel, beledobok 1-2 babérlevelet is, valamint jöhet a paradicsom, az apróra vágott húsos, csípős paprika, (hiányában a csípős darált paprikakrém), paprikacsuma – ha van a háznál.
Mindezekkel együtt párolom, kicsi tűznél, jó sokáig, ha adok neki egy-két órát, finom, homogén és sűrű levet kapok.
4.) Közben megpucolom a krumplit, felkockázom, és felhasználásig vízbe teszem, ne barnuljon.
5.) Amikor sűrű már a zöldséges lé, no, ekkor adom bele a
meghámozott, felkockázott krumplit, és aztán lefedve puhára párolom.
6.) Akkor még ellenőrzöm, hogy jó-e az íze, kell-e bele só (a sonka miatt nem merem nagyon sózni ennél előbb) – és tálalom.
Kovászos uborka az igazi mellé, fejes saláta, savanyú káposzta, csalamádé és ilyenek.
Paprikás krumpli óriás csipetkével.
Édes tudta, hogy a paprikás krumplival nem lakunk hosszan jól, kenyér is kellett mellé, és hosszabban voltunk csendben az étel után, ha tészta is került bele.
Laska tésztáról persze szó sem lehetett, csak apró vagy óriás csipetke, netán haluska kerülhetett bele. Na jó, még nokedli is jöhetett….
Hozzávalók az óriás csipetkéhez:
- egy tojás
- 2 ek simaliszt
- 2 ek rétesliszt
- ½ ek gríz
- Ízlés szerint só, esetleg bors
Elkészítése:
Veszek egy gömbölyű tálat.
Teszek hozzá 4-5 ek lisztet. (Fele rétest, fele simát!)
½ ek búzadarát is adok hozzá.
Sózom (mondjuk ½ tk-nyival).
Ezt az egészet összedolgozom.
A tésztából kicsi rudakat sodrok.
A rudakból centis óriás csipetkéket csipkedek-szaggatok egyenest bele a gyöngyöző paprikás krumpliba. (A normál csipetkék nálunk fél kisujjnyikörmű méretűek voltak, azokhoz képest a centis darabok tényleg óriásiak voltak!)
Pár perc alatt megpuhul, akkor elzárom a tüzet, félrehúzom a fazekat és lefedve hagyom még puhulni.