Ez egy sima ecetben pácolt és abban megsütött hal.
Elkészítem Édes savanyúségpácát, belefürdetem a haldarabokat, aztán ezzel a páccal meg is sütöm – ilyen egyszerű, de az íze!!! Az igen finom, meg nem mondanátok, hogy ecetben ázott-sült az a hal, ami elétek kerül.
A savanyúságpáclé készítéséhez először veszem a haldarabokat, beleteszem a műanyagba, amiben pácolom, és felöntöm annyi vízzel, ami nagyjából elfedi.
Ezt a vizet öntöm a lábasba, és adok hozzá annyi 20%-os ecetet, hogy kellemesen savanykás legyen, és annyi sót, hogy kellemesen sós is legyen.
A többi fűszer már csak ráadás: némi bors, szegfűbors, boróka és koriandermag, mustármag, pár szem erős paprika és néhány fokhagymagerezd kerülhet belé.
Az egészet összeforralom, s ha forr, belerakok egy felkarikázott hagymát is. Általában borsikafüvet is teszek mellé néhány ágacskával.
2. Pácolás:
Ha langyosa páclé, leöntöm vele a halakat, és lezárom az edényt, hűtőbe teszem. Pár órát minimum kér, de 1-2 nap is belefér sütés előtt.
3. Hal megsütése sütőben: legjobb parázs felett a grillen, de lehet sütőben is sütni.
A sütőben való sütéshez előveszem a jénait, belerakom a halakat, ráöntöm a levet, kicsit olajat teszek rá, ha fűszeresebben akarnám, tehetnék rá fűszereket (rozmaring, kapor, borsikafű, olívalevél, oregánó, ilyesmi), kerülhetne mellé több fokhagyma, és sosem baj egy kis szalonnacsík.
De ez mind csak opció: önmagában éppen elég a pác.
Beteszem a jénaiban a halakat a páclével, 20-25 perc után átfordítom a halakat, készre pirítom – és megy elétek az asztalra. Finom sült és ízes lesz a végére!
A képen tejfölös-kapros-citromos kukoricával tálaltam, (só, bors bele és kész is).
Igénylitek a mártásokat, pl. a képen balról jobbra):
- tejfölös zöldborsópüré mártás
- korianderes mártás a hal szaftjával
- tejfölös-petrezselyemzöldes zelleres céklasaláta