Hozzávalók:
- fejenként egy alma
- egy adag tejberizs
- gyümölcsök, aszalt gyümölcsök
- kis fahéjas porcukor
- egy tojás
Készítése:
A tejberizst elkeverem egy tojással és összetört száraz vagy összevágott friss gyümölccsel. (A képen mozsárban töröm össze a mandulát és a szárított banánt.)
Egy fél citrom héját belereszelem, levét belefacsarom, fahéjas porcukorral édesítem.
Az almákat mosom, magházukat kivájom, (kicsit nagyobb lyukat vágok, hogy legyen helye a rizsnek). Lehet kalapot is vágni, azzal védem a tölteléket a túlsüléstől. A héjukat megszurkálom, ne pattogjanak szét.
Megtöltöm őket a rizses gyümölcsös péppel.
Visszateszem a kalapot, a tepsibe rakott almák köré öntöm a
maradék rizses levet, ráöntök még 1-2 dl tejet vagy fehérbort (de a víz is megfelel).
A sütőben közepes tűznél egy fél órácskát sütöm.
Ha kész, az almák körül maradó finom szaftot visszakanalazom az almákba.
Tálaláskor lehet megcsorgatni karamellel, tejszínhabbal is finom.
Megszórhatom vaníliás cukorral is, és nagyon finom vaníliás mártással, borsodóval is.
Egyszerűen elképesztően finom akár hidegen, akár melegen esszük, és lehet a mártás fordított: hideg töltött lama forró borsodóval, tűzforró alma hideg vaníliás mártással...