Ezen a képen ugyan paradicsomos főzelék van, de paprikás-paradicsomos, vagyis duplán piros. Ezen a jobboldalin paprikás piros.
Aztán tessék: ahogy öregszem, elfogadom mindkettőt, és jómagam is felváltva készítem fehéren, aztán pirosan, vagyis paprikásan, és az előzőekben felsorolt krumplifőzelékek közül bármelyik elkészíthető paprikával vagy anélkül.
A paprika bevitele a főzelékbe többféleképpen is megvalósítható, a sűrítés módjától függően:
1. ) ha piros rántással készítem: akkor értelemszerűen a zsemleszínű rántást félrehúzom, belekeverem a 4 főre 1 ek piros paprikát, jól elkeverem, és megy a piros rántás a főzelékbe (akár ebben van a hagyma, akár már benne fődögélt).
2. ) Ha habarom, akkor a piros paprikát úgy adom hozzá, hogy amikor felforr a főzelék, ráteszek a tetejére egy tk kacsazsírt, megvárom, míg megolvad, és arra szórom a paprikát, abban keverem el, aztán úgy keverem el magában a főzelékben. A faksznim ilyenkor az, hogy zsiradékban oldódik a paprika, és így viszem bele a főzelékbe az ehhez szükséges kevéske, és a főzeléknek egyébként igen-igen jó ízt adó kicsike kis zsiradékot.
Krumplifőzelék paprikás krumpliból:
Maradék paprikás krumplit egyszerűen besűrítek habarással vagy rántással, és kész is egy kis finom főzelék.
Rádobtam a nyers, megpucolt, felkockázott krumplit. Elkevertem, fűszereztem: pár gerezd fokhagyma, só, 1kk bors, 1 kk őrölt kömény, 1-3 babérlevél kell hozzá.
Felöntöm vízzel, és puhára párolom. Egy pohár joghurtot keverek el benne, amikor lehúzom a tűzről.