Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.06.26. 13:07 mijemaja

Dalma brutálisan finom almás sütije

Címkék: alma linzer desszert sütemények #összes Dalmától

0almásdalma1.JPG

A nevet Tamás aggatta erre a sütire. (Dalma csokis tortáját már ajánlotta Gábor - ez Tamásnak jött be nagyon.)

Karácsonykor batyus vacsorát tartunk pár éve, (Édes halála óta, ő bizony egybe tartott gondoskodóan minket!), hogy ne terhelje meg a vendéglátó családrészt a vendéglátás. Mindőnk hoz ezt-azt, keresztapátok, ahogyan már írtam is, karajból rántott húst, Tamás a sült karajt, Judithka remek töltött csirkecombokat, Gábor a sült fokhagymás, pácolt disznócombokat, a lányok meg általában sütnek. Idén nem voltam idehaza, de itthon vártak ránk a hűtőben a karácsonyi varázsalmagirizdek, sült húsok és sütidarabkák.

Kérdem, hát ezek mik? Ó, ezek Dalma sütijei – mondta Tamás, az almása brutálisan finom!

Lefotóztam, megettük, és felhívtam Dalmát, mesélje el, hogyan készíti. Íme, a recept, ahogyan Dalma végül elküldte nekem.

Tejeskávéhoz tényleg fantasztikus. Friss melegen is jó, hidegen is ízletes. Öt nap múlva még teljes értékű, nem romlandó fajta…

almás pite

Tésztához:

    * 35 dkg liszt
    * 18 dkg kockákra vágott vaj
    * 2 ek porcukor
    * csipetnyi só
    * 0,3 dl víz

Töltelékhez:

    * 80 dkg alma
    * 13 dkg cukor
    * 2,5 ek liszt
    * 1 kk őrölt fahéj
    * 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
    * 1 ek citromlé
    * 4 dkg kockákra vágott vaj

Tetejére

    * porcukor

   1. A sütőt 180°C-ra bemelegítjük.
   2. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.
   3. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
   4. A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk.
   5. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a széleket összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral szórjuk.
   6. A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük.
   7. A formában, melegen, vagy hidegen tálaljuk.

Toldalák: Ennek a toldaléknak, amit most idebiggyesztek, kommentnek kéne lennie, mert Doriszt idézem. A minap mondja: Megcsináltam Dalma almatortáját és isteni lett!  Mire én: Milyen almatortát?: - Hát a brutálisan finomat, és az tényleg olyan jó lett nekem is. Én: A receptet Dalma adta? Nem, a blogból dolgoztam, de igazolhatom, jó a leírás - mondta Dorisz. Szóval ez most akkor Dorisz kommenje volt... 2012.10.10. 

S még egy kép, 2012.karácsonyán Dalma süije Dalmával és Judithkával. Dalma almása sec-pec elfogyott a tányérról!

Dalma almás sütije.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr644580654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása