Pár szem meggyet (vagy meggybefőttet) öszeturmixolok.
A darált mákot porcukorral keverem össze, belekeverem a meggypépbe. Fűszerezem reszelt citromhéjjal, kevéske rummal, s bármilyen kandírozott gyümölcs jó bele (még a zselés szaloncukor is!).
Érdemes egy percre összepöffenteni a tűzön, de így is jó magában. Jóízű nagyon ez a mákos meggyes töltelék, és nincs is vele sok babra!
Hozzávalók:
- 1-
- 1-2 ek porcukor
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 ek rum
Mákos öntethez valók:
- Darált mákból egy fél pohárnyit veszek
- 1-2 ek porcukor kell édesíteni
- Esetleg 1 tojássárgája
- 1 vaníliás cukor
- Nagyobb csipet őrölt fahéj és kisebb csipet szegfűszeg
- 2 lapos ek vaníliás pudingporhoz
- A végén keverek hozzá egy diónyi vajat is
Elkészítése:
Összekeverem a mákot a porcukorral, a vaníliás cukorral (lehet belecsöppenteni a tojásba pár csepp vaníliaaromát!!), a vaníliás pudingporral, a szegfűszeggel, fahéjjal, tojássárgával.
Lassan belekeverem a tejet, hogy szép sima legyen, és felteszem a tűzre.
Ne hagyjátok ott, először csak összeáll kis csomókba, aztán rögtön odaég az alja, (Brrrr! A lekozmálásán már túl vagyok, ti kerüljétek el!).
Teljesen összepöfögtetem, rászámolok egy percet keverés közben, (tudjátok, a lisztíz elkerülése végett!), aztán lehúzom a tűzről, és belekeverek egy darabka vajat.
A palacsintákat megsütöm.
Meggyes-mákos péppel megkenem, felgöngyölöm, tányérra teszem.
Az öntetet hidegen öntöm köré – úgy finom. Bármilye más öntettel, pl. egy finom karamelles meggyrösztivel, borsodóval - szuper! Tejszínes diómártással se rossz.
A legalsó képeken narancsokat turmixolok össze egy mangóval, azt adtam a palacsinták köré. Azt hiszem, nagyon szeretem a palacsintát, mert így is igen jónak találtam...