Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.08.29. 23:50 mijemaja

Vérszilva kompót

Címkék: szilva gyümölcs édesség desszert kompót vérszilva #összes

vérszilva.JPGVéletlenül fedeztem fel ezeket a pirosas levelű díszfákat: s rájöttem, egy mirabolán, más néven mirabella vagy fosóka-féle (prunus myrabolana) szilva fája, amit leginkább alacsony növésű bíboros díszfaként telepített a Főkert vagy a zuglói Önkormányzat (nem tudom).

Utánanéztem, a latin neve Prunus cerasifera ´Nigra´ vagy ´Atropurpurea´, kapható kertészetekben, és nagyon szivesen hoz tavaszra sarjhajtásokat is! Ha lesz helyem, ahová lehet ültetni, ezt a fát szeretném magunknak, mert anníyra finom a gömbölyded, vörös héjú, sötét rózsaszín belű és ehető gyümölcse. Íze szilvás-meggyes, savanykás finom ízű. Nagyon finom belőle a kompót.

Nézzük az elkészítését!

Hozzávalók: 1 kg szilvához 1  citromot, 2-3 ek cukrot (vagy még jobb, ha mézet!!!), egy lapos ek fahéjat, esetleg még egy kis őrölt szegfűszeget számolok.

Fazékba teszem a mosott, kimagozott szilvát, ráreszelem a citrom héját, ráfacsarom a citromot, megszórom kis őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, s vagy a cukorral, vagy a mézzel hintem meg.

Ha van alma, körte, őszibarack, narancs, szóval valami semleges gyümölcs, leginkább alma (árban is az a legjobb), akkor abból belevágok 1/3-nyit, mert nem nagyon venni észre (annyi, hogy kicsit világosabb lesz), de sokkal kiadósabb. Nehezen szedem le a fáról, meg kell becsülni!

Felöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, de épp csak felforralom, azonnal leveszem a tűzről, és lehűtöm.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr964740778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása