Ez nontenegrói eleség volt.
Imádtam reggelente ezt enni, és most is könnyen készítem azóta is reggelire, mert hamar megvan, jóízű és nemcsak könnyű enni, hanem egészséges is. Tudjátok: Pompeius óta tudjuk, navigere necesse est, vagyis hajózni muszáj – halat enni éppúgy. Érszűkület, agyvérzés megelőzésére, omega3 zsírsavak bevitelére, értisztításra stb. Nem könnyű jó halételt találni annak, aki nem nagyon szereti a halat – hát ez a saláta még nekem is bejött!!!
Kell hozzá egy laza zöld saláta: a sima fejes saláta, a jégsaláta vagy fodros valami, a zöld tölgysaláta, ilyesmi.
Kell egy kis liláspiros: radichio, piros tölgysaláta, érett barnás római saláta, vagy ha más nincs, egy kis lilakáposzta…
Répa finomra vágva, juliennre, zöldséghámozós hajszálvékony lapocskákra, szóval kicsire.
Pár szem olajbogyó
Egy tonhalkonzerv (akár olajban, akár sós vízben, mindegy).
Citrom, olívaolaj, só fehér bors összekeverve.
Mellé: igen jó egy kis paradicsom, uborka, és szép bele egy kis virág, körömke, muskátli, sarkantyúka…tavasszal ibolya, árvácska.
Elkészítése:
A képek magukért beszélnek: tépkedem a salátákat (rucolát is teszek bele ha van itthon, tyúkhúrt, porcsinkafüvet, gyermekláncfű levelét is – ez jól elviszi ezeket a vadsalátákat, észre sem veszitek, milyen sokféle finomság kerül egyetlen tányérotokra).
Összekeverem a citromlevet az olívaolajjal, beleforgatok egy kis borsot, sót, és ráöntöm,
Jöhet a halkonzerv, kibontom, villával kiszedem, lazán összeforgatom az egészet – és csak besöpröm a dicséreteket.
Apátok mindig kenyér nélkül eszi, és maximum egy szeletkével…ha elég sok benne a zöldsaláta és van mellé paradicsomkocka, akkor nekem is elmegy kenyér nélkül. Aki fogyni akar, az halat eszik zöldséggel, kenyér nélkül – annak ajánlom nagyon ezt a salátát!!!