Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.11. 21:10 mijemaja

Vajhal egyszerűen citrommal olajjal és fokhagymával

Címkék: halak sült főétel vajhal #összes Címkék

vajhal1.JPG

A vajhalról három fontos információt kell tudnotok: először is, hogy finom (pedig a Brehm szerint nem is ragadozóhal!),  másodszor, hogy igencsak gyorsítja az emésztést, és ezzel finoman fogalmaztam meg azt a tényt, hogy átgázol a beleinken, és izé, mondjam azt, hogy meghajt. (Valami zsírvegyület teszi, ami benne van a húsában, ezért is érdemes magas hőfokon sütni, és nem párolgatni!) Harmadszor, hogy a nevét a bőre puhaságáról kapta, pedig kaphatta volna arról is, hogy a húsa vajas, krémszerű (szinte kenhető, mint a vaj). Arra, hogy drága, majd ti is rájöttök előbb-utóbb…

Ha vajhalat készítek, nem akarok lacafacázni, érvényes azon alapelv, miszerint minőségi anyaghoz egyszerű elkészítés dukál. Szuperhalhoz fokhagyma, olaj és citrom – esetleg egy kis szalonna enyhe füstössége, netán a grill és néhány fűszerág illata.

Ha pácolom, simán citromlével locsolom meg és leöntöm olajjal. Lehet balzsamecetbe is pácolni, de a fehér balzsamecet ritka, a barnával pedig sajnálom elszínezni a húsa hófehérségét.

Sütéskor a legjobb a grillezés, ha nincs rá mód, akkor a serpenyőben, sütőben sütés.

Ha sütőben sütnétek, ki ne felejtsétek előtte jól átforgatni forró zsiradékon, mert ez is segít abban, hogy kevésbé hajtson meg. (Megjegyzem, azért ez a kis hajtóerő béltisztításnak sem rossz, sokan ezért drága pénzeket fizetnek, amikor a Colonix-et veszik.)

Sütéskor a lényeg: vagy minőségi olaj vagy szalonnazsír – az a kis füstölt íz igen jót tesz még a vajhalnak is.

A fotók készítésekor én serpenyőben sütöm, de ne feledjétek: grillezve minden hal finomabb!

vajhal2.JPG

Sütés fokhagymapéppel:

Fokhagymát török össze sóval, a maradék citromos olajos páclével összekeverem, és ezzel a péppel kenem át a halszeleteket.

Forró zsiradékon (tudjátok, finom olajon vagy kis szalonnával átbolondított olajon, zsíron) megsütöm a szeletek mindkét oldalát. 3-3 perc elég is.

Sütés simán, a legvégén befokhagymapépezve

Előfordulhat, hogy csak sózom, úgy sütöm, de ekkor mellé dobok a sütéskor pár gerezd fokhagymát, és a végén teszek kis pépet a hal felső részére.

Amikor grillezem, akkor is csak a végén fokhagymázom, nehogy megégjen, megkeseredjen a parázson a fokhagyma.

Extra sajtos változat:

A kész halra gyorsan teszek egy kis sajtos fűszervajat: petrezselyemzöldet, reszelt (ha lehet füstölt) sajtot keverek össze puha vajjal. Hűtőben dermesztem, karikákat vágok belőle, azt teszem a tűzforró és már megpirult halszeletekre, had olvadjon rá az ízeivel.

Egy kis reszelt sajttal is megszórhatom, pl. parmezánnal…

Köretek: krumplipüré, rizs, tócsni, bármiféle finom és könnyed köret – ilyen például a spenót.

Spenótköretek:

vajhal3.JPGSzalonnát pirítok, vagy a hal után visszamaradt szalonnazsírt használom fel alapként, az citromos is, szalonnás is, fokhagymás is egyből…mert fokhagymát nem sajnálok a spenót alá! Erre dobom a megtisztított spenótleveleket. Átforgatom, sózom, fehér borssal szórom meg és 1-2 dl  tejben elkevert kevés liszttel felöntöm. (Vagy megszórom egy kk liszttel, és felöntöm annyi tejjel, amennyire hígabban szeretném a mártást.)  - Ez így kész is, ha összeturmixolom, akkor kapom ezt a mártást, ami ezen a képen van.

Ha nem turmixolom össze, hanem úgy, ahogy van, darabosan adom – a megsütött halszeletek alá „megágyazok” vele, vagy melléjük pakolok egy maroknyit, mint a legfelső képen.

Fenyőmagos mártás zölddióval:

 vajhal4.JPG

A visszamaradó zsírra dobhatok fenyőmagot is és egy kevés zölddiót. Felöntöm tejszínnel és kész is egy laza, extra mártás!!!!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr684833700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása