Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.29. 19:56 mijemaja

Kovászolt cékla avagy cékla kovászolása

Címkék: cékla befőzés savanyúság probiotikum #összes kovászolás

kovászolt cékla1.JPG

a kovászolandó cékla az ablaban egy naposan....    öt naposan......egy hét után roppanósan, kovászolva

Sokféle savanyút készít az ember, s szinte mindenféla zöldségből van is rá lehetősége. A céklát mi Aszódon sose kovászoltuk: ettük ecetesen, kész. Aztán ettük sütve, később kecskesajttal, fetával, párolva, köretnek, salátának, hússal…Lénával találkozva a borscsok világába belépve rájöttem, az egyik legjobb borscs a zöld borscson kívül a kovászolt céklával készült változat.

Azóta kovászolok céklát, bár ez elég magányos dolog, a céklát kovászoltan is csak ketten esszük Fannival a háznál…

Ha nézitek a képeket, látható a feladatsor.

kovászolt cékla2.JPG

Céklákat megmosom, meghámozom, tiszta üvegedénybe teszem.

Vizet teszek forrni, és literenként egy igen púpos ek kősót teszek, és babérlevelet, pár szem borsot, egy borókát, két szegfűborsot, 5-6 koriandemagot. Beleteszek pár zellerszárat levelestül egy csípős paprikacsumát is, ha van. Felforralom, kézmelegre hűtöm.

A céklát leöntöm vele. Az üveg nyakáig töltöm meg, ott gézlapron belerakok egy barnakenyeret. Üveglappal lefedem, fényre teszem egyenletes melegre az ablakba.

5-8 nap kell, míg kovászolódik, mert sok függ a napfénytől is, a hőmérséklettől is, az üveg nagyságától, a céklák méretétől is.

Én mindig teszek mellé répát is, fokhagymát is, a cékla szárát is belevágom.

Nagyon egészséges savanyúság! S nagyon finom vele a borscs!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr814877758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása