Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.03. 22:08 mijemaja

Bélműködést serkentő népiesen fosató mályvatea és az általam ismert mályvák

Címkék: ital tea gyógynövény mályva gyógytea #összes

mályva teák.JPG

Dorisz megkérdezte: Nem kérsz mályvateát ajándékba? Én megrökönyödtem: nincs olyan székrekedésem, hogy rászorulnék…Neked mire kellett? Dorisz némi hímezés-hámozás után elmesélte, hogy barátnője ajánlotta, mint szuper fogyasztó teát, hozzátéve, lesz egy kis hasmenése. Hát, pénteken itta, a hétvégét a WC-n töltötte. Odaadta Dalmának a többi teát, aki a hétvégén ivott, s ő a munkahelyén töltötte e munkaidőt a toilette magányában, s ezzel a lendülettel visszaküldte a teát. Kérem?

Tudjátok, hogy a tehenek a réten nem eszik meg a mályvát? Körbelegelik, nincs kedvük görcsölve f*sni, nem véletlenül. Elméláztam azon, hogy a régi gyógyász-füvészgyógyász ismeretek hogy elkallódnak, a tehenek még most is tudják, de egy generáció mögöttem már nem is tudja, mire jó a mályvatea. Székrekedésre, mert serkenti a belek működését, és székletlazító-hashajtó hatásának köszönhetően a szervezetet belülről tisztítja, anyagcsere gyorsító hatásával beindítja a pangó bélműködést, salakot visz ki a szervezetből – ez önmagában nem fogyókúra, hanem tisztítókúra, amire nagyon oda kell figyelni.

S mire épít a mályvateás fogyókúra? Serkenti az egészséges beleket, ezzel gyorsan "kihajtja" az ételt, nem engedi rendesen felszívódni – de a fontos ásványi és egyéb tápanyagok sem szívódhatnak fel! -  vagyis veszélyei vannak, akár az erőltetett ürítésnek...

A mályvatea, mint kúra éppúgy lehet, mint a csalán vagy a fehér fagyöngy. A mályva pucolja az emésztést, salaktalanít, a csalán tisztítja a veseutakat, a fagyöngy szabályozza a vérnyomást.

A bélrendszerünkben annyi élőlény él, mint csillag az égen (Ne menjünk bele: rengeteg), nem szabad elrontani az egyensúlyukat. Az antibiotikumok pont ezt teszik gyógyításuk mellékhatásaként. A túlzott mályvatea ivásnak is lehet ez a mellékhatása…

Az igazi fogyás életmódváltás és mozgás, kevesebb étel nélkül (Karcsit idézve: vér, veríték nélkül) nem megy. Ott van az én Lajosom: jójó-effektusként a 90 kg-ot sokallva több lépésben már az életét veszélyeztető 190kg-hoz is eljutott a sok fogyókúrájával. (Lajostól szereztem talán a legtöbb információt a különféle fogyókúrás módszerekről.)

Mi a mályva? Olyan virágcsalád, ahol ki tudja hány féle faj van (én csak a töredékét ismerem), de ezek hatása is eltérő. Hasonló a hatóanyag, hasonló a gyógyhatás, eltérő a mértéke és vannak eltérő egyéb hatások is.

A mályvák szépek, finomak, egészségesek is – s mindenképp a helyükön kell kezelnünk a teájukat is. Ha azt mondja Dorisz, „mályvatea”, nem mindegy, melyik fajból készült!

                        
papsajtmályva törpemályva.JPGAz egyik legkisebb fajtája ott bokrosodik kúszik a vasúti töltéseken, gyepeken: gyermekkorom papsajtmályvája (az ő termése a papsajt!). Malva neglecta a latin neve.

Törpe mályvának is mondják –jogosan, bokáig, lábszárközépig ér (kinek-kinek mérete szerint)., kis kerek a levele, pici a virága és sok munka összeszedni a termését is, kisebb, mint a kisujjam körme…ez a cikkekre hasítható papsajt. (Papsajt a többi mályvaféle termése is, csak nagyobb papsajt! 50Ft-os vagy nagyobb átmérőjű pl. a fehér mályváé.)

KONYHA: Friss levele (tavasztól nyárelőig, s friss tőhajtásairól nyárvégén, ősszel) ehető salátának, virágszirma salátadíszként ehető - kicsit kesernyés – és gyógyhatású mindkettő: székrekedés ellen kiváló a teájuk.

A legtöbb mályvafélének – a közös hatóanyag nyákoldó hatása miatt- van köhögés csillapító hatása is (állítólag a fajta neve „malva” is a „molle” szóból ered, lágyítót jelent latinul).

Nemcsak a nyákra, a bőrre is hatnak: külsőleg bőrbántalmak ellen jók a mályvák (nyugtatnak, csillapítják a viszketést, ezt pl. a varicellánál, a bárányhimlőnél használták felénk: vagy teát főztek a levelekből és azzal borogattak, de áztatott vagy péppé tört levelekkel együtt.

 

Van a kínai mályva, fodros mályva, arrafelé nagy mennyiségben termesztik és teát készítenek belőle. Hatása cca=papsajt. Latin neve: malva verticellata. Ilyet még nem fotóztam, csak hallottam róla. Ebből lehetnek a filteres kínai teák.

 

mályva erdei.JPG

Igazán kemény hatása viszont az erdei mályvának van, aminek a mezei neve a méretéből adódóan: nagy papsajt, s ez biza nagyobb nálam, lehet akár 2 m magas is, tenyérnyi a levele, nagyobb a virága is, jobban is hajt a WC-re. Van neki latin neve is: malva silvestris. Ha azt akarjátok, hogy csikarja a hasatokat, ez az igazi alapanyag rá. Nehéz törni, könnyen megvágja a kezet.

 

mályva erdei_1.JPG

Nem kell az erdőbe menni érte, ezen a képen a Kotori öbölben bukkantam rá – ha megnézitek, Montenegróban, a Kotori-öböl legszűkebb pontján, az ún. „vertigák” egyik oldalán nőtt a parton több bokorral is. Azon a képen (balra), ahol a tengeröböl van a mályva megett, ott  Dél-Európa leghosszabb fjordját, a háttérben Perast városát, templomait és a két mütyürke pontnak látszó szigeteket látni. A Tivati-öböl kettéválik, balra a Risani-öböl, jobbra a Kotori-öböl indul, benyúlnak tovább a hegyek közé. A perastiak a Vertiga névadói, mert ez a szó „láncot” jelent, és a –főként- kalózkodásból élő  perastiak az öböl legszűkebb pontján (270 m ha jól emlékszem) erős vasláncot feszítettek ki, ami védte az idegen hajóktól a város kikötőjét.

kerti mályva.JPG

Következő mályva, amit ismerek s ami tulajdonképpen hibiszkusz-féle:ő a kerti mályva, latinul: hibiscus syriacus.

Ezt a kerti mályvát kertekben bokorként vagy út mentén sövényként tartották még paraszti portákon is. A szomszéd Erzsike néninek is van, pár házzal feljebb egy egész sövény van belőle.

Az elmúlt pár évben kifagyott pár virágom, hideg teleink voltak, 2012.áprilisában meg egy durva fagy is meglepett, a babérmeggyem is elment: Erzsike néni mályvája túlélte. Nem mondom, egy-két ága kívül elfagyott, de él a töve és több belső ága. A levele ehető: Benji kutyám folyamatosan zabálta őket (kétpofára, tényleg! Szégyelltem magam Erzsike néni előtt, hogy nem tudok úgy elmenni a háza előtt a kutyámmal, hogy az nem ugrik rá a mályvára, s legeli, csak legeli…

 

Nagyon hasonlít rá a Hibiskus palustris, vagyis a mocsári mályva – kertészeteinkben leginkább ezt kapni. Erről nincs képem, prospektusokban van, olyan, mint a kerti mályva, csak jobban bírja is, szereti is a vizet a leírás szerint.


mályvarózsa_2.JPGMályvarózsa -  Aszódon minden paraszti portán volt előkert a ház előtt, udvar, mellette virágos kert s hátul a konyhakert, a veteményes, de még oda is becsúsztak virágok, pl. a dália, a krizantém. A ház előtt vagy a virágos kertekben a kerítés előtt volt jellemző növény a magas szárú mályvarózsa. Van latin neve, az alcea rosea (korábban Althaea rosea, és ez azért fontos, mert az Althaea=gyógyító latinul, vagyis a neve „gyógyító rózsa” volt), és malva alcea-ként is úgy hiszem, ezt a növényt tisztelhetem.

S a mályvarózsa mályvarokonaihoz hasonlóan gyógyhatású, nyákoldó és bélserkentő a levele is, virága is. Ősszel kiszedett gyökere is!

Többféle színű változata van, a miénk a leggyakrabbi mezei rózsaszín volt, néhány fehér és szép tiszta sárga. S mind szimpla, Édes viszont élt-halt volna egy bordó dupláért, az nem volt a kertünkben, hogy fájdítsa Édes szívét a duplák után. Amikor magba mennek, óriás papsajt a termésük: könnyen ültethető, hát – így csent a virágról valaki kertjéből Édes egyszer dupla magot. Tavasszal kikelt és szimpla lett, visszafajzott. Tőosztással kellett volna szaporítani.

Jó temetői virág volt, végig nyílt felfelé, mint a kardvirág is, vagyis tartós virág volt a sírokon sokáig szép.

 

orvosi ziliz bársonyos mályva.JPGA mályva rózsának volt egy „szőrös mályva” nevű változata, amit másutt gyapjas vagy bársonyos mályvának is mondanak. No, ez a híres orvosi ziliz. Fehér (kis rózsaszín cirom van benne általában), bársonyos (szőrös) a lelkem, terjedelmes a termete, jelentős a gyógyhatása. Olyannyira, hogy a nevét is innen kapta: Althaea officinalis. A szöszök miatt gyakorlatilag atkafogó és szösztemető egy rendes parasztudvaron: borzalmasan mocskolódik és porosodik ott, ahol por van, lovas kocsik járnak, kutya-macska vedlik, stb. Rozsdásodik, bolhásodik (ún.földibolhával), vigyázni kell rá. (A képet botanikus kereskedés honlapjáról ölcsönöztem.)

Gyógyhatása viszont megkérdőjelezhetetlen: „Althea” nevét a régi „althein” vagyis gyógyítani szóból kapta, de figyelni kell a hatásaira – elég erősen hashajtó pl.

 

Mind a sima, mind a szőrös mályvarózsa ehető, zsenge hajtásait, leveleit leszedve salátákhoz keverhetem, teát főzhetek a szirmaiból vagy a gyökeréből.

Egyiptomi mályva

egyiptomi mályva.JPG 


Mályva nálunk

Szedek mályvát, bárhol találok.  Teakeverékekbe teszem a megszárított szirmait. Így a hatásuk enyhén, jótékonyan érvényesül.

Nem szeretem a filteres teákat, szeretem látni, miből készítjük a teát.

A csészényi vizet felforralom, kis hűlés után a szirmokat beleszórom, elkeverem, lefedem és 8-10 percig áztatom. Leszűröm, langyosan, este, étkezés után jóval kell inni. Egyénenként más a hatóidő és erősség: a fenolftaleinnél, a bilagitnál de még a paraffinolajnál is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr234887678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása