Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.15. 19:07 mijemaja

Rettenetes ízű ámde szépszínű és gyógyító hagymatea

Címkék: ital tea hagyma gyógytea #összes

hagymatea köhögés ellen.JPG

Aszódon Édes leginkább természetes módon próbálta gyógyítgatni a torokfájást. Ha köhögtünk,Édes az ACC és társai helyett hagymateát főzött. Aki ivott már, az tudja, hogy annak aztán fura pocsék íze van. Tamásék máig emlegetik, mert ha köhögtünk, akkor nem úsztuk meg, Édes megfőzte és megitatta velünk. „Ha nem isszuk meg, a fejünkre önti”- fenyegetőzött teljes hitelességgel (öntötte). Nem véletlenül húzódzkodtunk, valami mély, penetráns utóíze van, úgy jön, árad a koponyánkban és szinte meghánytat. A szagáról ne is beszéljünk, annak nem finom hagymaillata van, hanem mélységesen, csatornamélységesen büdös. Ellenben tényleg jó, oldja a letapadt váladékot, segít levegőt venni, stb.

Kisgyerekként kellő tekintély, később csak kellő rossz közérzet kérdése volt az egész. Édesnek volt tekintélye, és ha már nagyon sz*rul voltunk, akkor meg is ittuk. Érdemes volt, mert néha már egy csésze tea után is jobban voltunk tőle. Nem véletlenül, mert antioxidáns, antibakteriális hatása is van. Állítólag gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségeknél is hatásos, arról nem is beszélve, hogy hatásos helicobacter bacik ellen is. A benne lévő hisztamin az allergiás reakciókat csökkenti. Ha ezt összerakjátok, akkor el kell ismerjétek, hogy a paraszti népi gyógymódok tapasztalati bölcsessége határozottan megalapozott, nem?

Hagymatea elkészítése:

Néhány fej vöröshagymát héjastól meg kell főzni annyi vízben, ami jól ellepi, ez kb. 10-15 perc. 2-3 hagymából lesz 1-2 pohárnyi tea.

hagymatea készítése.JPG

Annyi hagyma, hogy jól "szorongjanak" a lábasban. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi, kb. 1 ujjnyival lehet maximum felette (hogy sűrű, erőteljes legyen a hagymatea, ha már rossz, legalább "ártson", na jó - használjon, szóval legyen ütő, legyen benne elég hatóanyag). A képen látható mennyiség egy-két csésze lehet mindössze.

Édes eleinte cukrot karamellizált, arra dobta a hagymát – de nem volt jobb. Ráadásul csak cukor, hizlal...

Aztán nem érdemes semmit sem beletenni, mert minden ízesítési szándék csak tovább ront rajta, a cukortól, citromtól, más üdítőtől csak romlott a helyzet. Édes ragaszkodott, hogy tesz bele mézet, de hosszú évek kisérletei után nyugodtan mondhatom (mondom is elégszer!) nektek, hogy a hagymateán csak az segített, ha nem vettem levegőt a hagymatea ivása közben.

Meg kell inni egyhuzamra, egyetlen visszatartott levegővel.

Javaslatomat érdekes tapasztalás erősítette meg: Pár éve baleset ért (szilánkos orrcsonttörés, koponyarepedés meg egyebek), és ekkor elment a szaglásom átmenetileg. A szájüregem is tele lett ezzel-azzal, és fertőtlenítésként ittam  hagymateát is. Svédcseppet is. Ekkor jöttem rá, a hagymateának szinte nincs is íze - nem az íze a rossz, (jó se volt persze), de simán megittam, minden utóhatás nélkül, az a csatornaszag nem öntött el. A hagymatea illata szaggatja az ízlelésünket, amikor isszuk!!

Szóval az én bevált módszerem: igyátok, egyik kezetekben a hagymateával és egyhúzásra…levegővétel nélkül, légzést visszafojtva, - s aztán a másik kezetekben legyen egy pohárka tiszta víz, azzal öblítsétek le, még mindíg levegőt visszatartva - és csak a víz lenyelése után szakadhat fel bennünk a lélegzet.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr484907221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Gó 2015.07.09. 11:26:40

Ez jó! :)
Ám valóban nem árthat egy akutabb nyombél (gyomor) fekélyes gyulladás gyógyítására szánva, elfogyasztva?
Nem sokat ad ki a Google evvel: "Gyomorfekély, hagymatea" (Ezzel jöttem ide.) :-P

mijemaja 2015.07.09. 12:30:57

@Don Gó: Szia, a hagymateát nálunk arra ittuk, amit írtam.
Gyomorfekély, nyombélfekély gyógyítására kéféle teát is javasolnék, és rád bízom, kipróbálod-e.
Az egyik forrázat, a másik áztatás.

Emésztésre, gyomor és bélbántalmakra való jóízű tea:
A körömvirág most nyílik, teli vele a kert (én is szárítom nagy ütemben = lecsippentem az éppen nyíló virágfejeket, kifejtem őket, és zörgősre szárítva elteszem, mert teának, krémekbe, gyógyító fűszernek, fűszerkeverékbe egyaránt jó)
A cickafark (most nyílik, gyomként az utak mentén is), a virágát szedem, némi zsenge levél még megy bele, de max pár centis szárral csippentem le – és ebből nagyon de nagyon keveset adj a keverékhez, különben a jóíz helyett epekeserű lesz a tea, megiható, de förtelmes
A csalán (teli vele a Rákospatak partja, abból a lényeg, hogy ne legyen virágos, és minél zsengébb, annál jobb az íze), a vízhajtó teámnak is része, hólyaghurut gyógyítóm, örömtea (mert finom, és alkalmas tavaszi tisztítókúraként)
Papsajt (ugyancsak utak mentén és virágzik, a kis lila virágát szedem öröm és fogyasztóteának, s a zsenge levélhajtásokat csippentem le, rövid szárral gyógyteának )
Ha van fodormenta a környéken (bár igaz, bizonyára kapható is herbáriákban), akkor az jó ízt is ad neki, és szintén bélnyugtató hatású.
Egy csésze (szűk 2 dl) vízhez egy teáskanálnyi keveréket teszek, leforrázom, 7-8 percig állni hagyom, és kortyolható.

Nyombélfekény esetére áztatott kálmostea
A kálmosgyökér (Arocus calamus) viszont az én környékemen nem szedhető, védett is, nincsen róla saját fotóm. Igen illatos vízparti sásféle (orvosi kálmosnak is mondták az öregek, merthogy gyógyító ereje van, és gyomorvidítónak tartották, gyomorkeserűkbe tették az illata, íze és gyógyhatása mmiánt).
Direkt neked való a hatása!
majd szívesen fel is rakom a növények fotóival, a tea képével, de szerintem a lányaimnak annyira szájbarágósan magyarázok el mindnet, hogy talán elég érthető, ahogyan írtam.

BTZ 2017.03.27. 21:05:47

Én iszom simán. Ízesétés nélkül kortyolgatom.
süti beállítások módosítása