Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.01. 21:26 mijemaja

Húsgombóc csorbaleveshez, paradicsomos mártáshoz Erzsikétől a pádisi ANETT Panzióból

Címkék: gombóc levesbetét darálthús húsgombóc #összes Erdélyországból

húsgombóc csorbához Erdélyből.JPG                Erzsike gombóca a Pádison……              …és az én gombócom egy albán zöldséglevesbe főzve

A gombócos csorbaleves kapcsán már elmeséltem nektek, hogy ezt a nagyon finom húsgombócot hogyan készíti a Kovásznáról a Pádisra került, s az Anett Panzióban szakácskodó Erzsike.

Most a gombóc elkészítését szeretném részletesen, képekkel elmesélni nektek, hogy rendesen el tudjátok készíteni, (tudjátok, kezdő szakácsleányokként is könnyedén!).

Hozzávalók a gombóchoz: nekünk csak ¼ kg (na jó, 25-30 dkg) darált disznó vagy vegyesen disznó és marhahús, (nem eszünk annyi gombócot), 2 tojás, 1 tk liszt, egy darabka reszelt vereshagyma (még ½ hagyma is sok, próbáltam, számomra túl hagymássá tette a gombócot!), só, bors ízlés szerint.

Tálba teszem a darált húst, beleütöm a tojásokat, a fűszereket, beleszitálom azt a kicsi lisztet is, és hozzáadom a reszelt hagymát.

Nem szabad sajnálni a kézimunkát: alaposan összedolgozom kézzel a húst és az ízesítőket az egyik nap, folpackba göngyölve a hűtőbe teszem, és másnapig ott is hagyom.

húsgombóc csorbához.JPGA gombócokat a félig kész levesbe érdemes belefőzni, mert lassú gyöngyözgetéssel kell egy fél órát lefedve főzni, viszont annyi sok hús van benne, hogy a zöldségek mellett is szuper húslevest kapok!

Figyelem! Érdemes kicsit több gombócot készíteni, mint amennyit a levesbe szánok, mert így egyrészt jobb lesz a leves, másrészt másnapra megvan a következő étel nagyja.

Evégett még a gombócok mellé szoktam a levesbe 3-4 szem krumplit belefőzni, az ízük a levesben marad, de az ízes krumpli megy a holnapi ételhez a többlet gombócokkal együtt.

Másnap aztán hagymát pirítok egy kis zsiradékon, felöntöm egy doboznyi paradicsompürével, egy merőkanálnyi levessel, kis paprikakrém, só, bors és maréknyi zöldfűszer kerül bele – gyöngyözgetve összeforralom, és nagyon-nagyon kis tűzön főzöm félórát.

Akkor beleteszem az előző nap a levesben kifőzött s félretett húsgombócokat, összeforralom, lefedve hagyom együtt érlelődni, de már elzárom a tüzet. A levesben főtt krumplival együtt megvan egy étkezésünk!

- - - - - 

Ha már Pádisról hoztam a gombóc receptjét, a leírás végén kaptok néhány szép képet a Pádis fennsíkról kedvcsinálónak. Íme, a nagyváradhoz közeli Bihar-hegység kincsestárának néhány gyöngyszeme (a szabadon legelő ménesek, a birkanyájak, -esztenákkal, juhsajttal, ordával, uhmmmm-, vadvirágokkal, gyógynövényekkel, gyors sodrású patakokkal, váratlanul lezúduló esőkkel, a sárkánylehelte ködökkel, és így tovább) :

Pádis Bihar hegység.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr924942045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása