Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.09. 18:06 mijemaja

Birskompót kardamommal és mézzel fehér borral és almával

Címkék: chardonnay méz citrom birs kompót kardamom #összes gyümölcsös édesség

birskompót kardamommal mézzel 1.JPGEz így együtt nagyon finom. Gondoltam is, hogy azt írom: LUXUS BIRSKOMPÓT - mert ez valóban luxus minőség! Almát azért adok hozzá, mert olcsóbb, könnyebb felvágni, és ha átveszi a birs ízét, szinte ugyanolyan finom is. A méz egészséges, általában hársmézet, akácmézet használok, azok könnyebben folynak, hamarébb és teljesen feloldódnak.

Az alapfűszer fahéj és szegfűszeg mellé pár szem kardamomot teszek a zöldféléből. Csak egy kicsit megroppantom, és akkor kijön az íze.

Előkészítem a kompóthoz a vizet: egy literhez belecsavarom egy citrom levét, (tudjátok, ha nem savanykás a víz, akkor megbarnul még a vízben is a kompót, és ha nincs citrom, akkor citromsóval savanyítom!).

A birset megmosom, felszeletelem, magházakat kivágom, és jó, ha a fele megmarad, mert jellemzően elég kukacos. A magház nagyon kemény! Ne hagyjátok benne. Tegyétek félre.

A megpucolt birsdarabokat gyorsan a citromos vízbe teszem, nehogy megbarnuljanak.

Az almát is héjastul cikkekre vágom, a magházát a birséhez rakom. Az almák is mennek a birs mellé.

Nem szoktam kidobni, az almacsutkát a birsével együtt külön citromos vízben, a birsből kiszedett fűszerekkel felfőzöm, azt még forralgatom is , és nagyon finom ivólevet kapok leszűrve. Ahogy leszűrtem, hagyom hűlni és a mézet csak langyosan keverem hozzá.  

birskompót kardamommal mézzel 2.JPGFűszerezem:  Pár szem szegfűszeg, egy nagyobb vagy 2-3 kisebb rudacska fahéj, és a megroppantott 2-3 szem kardamom kerül a tetejére. Ha a citrom héját lereszeltem (ez csak attól függ, eszembe jut-e még a citromfacsarás előtt), akkor azt is beleteszem.

Szoktam kis fehér chardonnay borral bolondítani, nem kell sok bele, csak az íze és ásványai miatt gondolom, nem árt. 2012-ben termőre fordult a rajnai rizling is Villányban - hát, az savanykásabb, talán még jobb lesz az ételekben, mint ez a citrusos, zöldalmás chardonnay. (Voltam a VinAgora Borgálán júniusban - hát, vagy 15 rajnai rizlinget végigkóstoltam, milyen az igazán finom. Mi a telepítéskor azért választottuk, mert fehér bort - tehát fehér szőlőt szerettünk volna, de a kiválasztott fajta, a sauvignon blanc oltványa nem volt kapható, és a közeli vezeték miatt néznünk kellett, hogy olyan szőlő legyen, ami előbb beérik, mint ahogy ideérnek a seregélyek...) Egyébként a rezeda illatú olaszrizling sem rossz a kompótokhoz!.

Felteszem forrni, és amint felforr, nagyon kis tűzre veszem, és nézegetem, mikor lesz rózsaszín, addig néha megrázom (nem kevergetem durván, nem akarom összetörni a cikkeket). Amikor az a jellemző birs szagot megérzem, általában az lesz a rózsaszín a színében is. Elzárom, mézzel ízesítem, elkeverem, lefedem. Hagyom hűlni.

 

BIRS KARDAMOMMAL fehér borral és mézzel karamellizálva:

Szinte ugyanez. Előkészítek mindent, mint fennebb. Ott az alma és a birs a citromos vízben.

A fűszereket viszont mozsárban összetöröm.

A mézet öntöm a lábas aljára. Megolvasztom, beleszórom a fűszereket is, és amikor barnulni kezd, ráöntöm a vízből kézzel kimarkolt birset, almát. Készüljetek, köpködni fog!

Átkeverem, reszelt citromhéj, fehér bor most kerül bele.

Felöntöm a citromos vízzel. Bőven adom, megisszuk szívesen a levét.

Innentől ugyanaz, mint az előző. Forralom, gyengéden gyöngyöztetem, várom a birs illatát kiszökni a fazékból, s ha rózsaszín, elzárom.

- - - - - - -  

Nagyon finom mindkét változat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr954955928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása