Erre a gyógyitókára mondta apátok, hogy ezt a forralt bort hogy csináltam? – vártam, mi a baja, mert ha jó egy étel, szó nélkül megeszi, ha jó egy ital, megissza, de a készítését nem igazán firtatja- de csak bólogatott: nagyon finom.
Megjegyzem, szerintem is az.
Az erős
- egy rúd fahéj
- pár szem fekete bors, szegfűbors, borókabogyó
- Néhány szem mustármag és koriandermag – opcionális, én az emésztés javítása végett teszem bele szívesen
- 5-6 szegfűszeg
- 2-3 ek barna nádcukor
- 1-2 ek hársméz (akác, gyalogakác…stb.)
- egy narancs (kettő is lehet!) – a héjukat lereszelem, ha van hozzá energiám és elég frissek, mert csak feszeshéjú, üde narancsot lehet jól reszelni)
- pár szem szilva felezve, kimagozva, ½ citrom levével meglocsolva, fahéjas porcukorral megszórva még legalább 1-2 órával a forralt bor készítés előtt
- és hozzáadtam pár levél citromfű-félét (ezt végképp csak opcionálisan)
A 0,75 l-es bort kb. 2-
Hozzáadom a szilvákat a közben eresztett citromos fahéjas levükkel együtt.
A fűszereket teatojásba teszem, (a fahéj persze nem fér bele), a fűszertojást és a fahéjrudat beleteszem a borba, belenyomkodom a citromfűféle leveleket is.
A narancsot megmosom, félbevágom, kifacsarom a levét – az félreteszem, és ha nem reszeltem le a héját, akkor most igen nagyon vékonyan lehámozom (csak a sárgát, a fehéret nem! Attól keserű lesz!), és a héját a borhoz szórom.
Felforralom az egészet. Mihelyt forrni kezd, leveszem a tűzről – nem bugyogtatom.
Hozzáöntöm a narancs levét, beleszórom a barnacukrot, egy-két ek mézzel is ízesítem. Jól elkeverem, és tálalom is azon melegében.
Egyébként
- csak szilvával (esetleg nem ½ hanem egy egész citrom levével és lereszelt héjával együtt!!),
= akkor szilvás forralt bor
- vagy csak naranccsal (levével, héjával) készítve is finom így a forralt bor! = narancsos forralt bor
Szilvás forralt bort egyébként aszalt szilvával és más aszalt gyümölcsökkel is szoktam készíteni!!!
Ilyenkor az aszalt szilvát (áfonyával, csipkehússal, berkenyével elkeverem) beáztatom a vörös borba pár órára.
Ha csak így forralom fel, már így is szuper, de ha egy fahéjrudat, pár szegfűszeget rakok bele, és édesítem cukorral, mézzel ízlés szerint, esetleg egy citrom kifacsart levével ellensúlyozom az aszalt szilva édességét – igazi finom, aromákban gazdag forralt bort kapok!