A paprikás krumpli a szegényasszony Jolly jokere: hagyma és krumpli, paprika = ez a minimuma, és kész is! A különféle belefőzött galuskák: csipetke, óriás csipetke, deszkáról szaggatott galuska, sűrűnokedliféle galuska (ún. eresztett galuska), ezek mind azt a célt szolgálták, hogy a liszt és a víz, na meg a só szintén olcsón segítsen jóllakatni a családot. Gyakran ettük, s a füstöltet gyakorta csak egy darab szalonnabőr íze lopta bele a fazékba. Nagyapám mindig kenyeret aprított bele akár a csipetke mellé is, úgy kanalazta beleáztatva. Édes szétnyomkodta a krumplit és kevés lével ette, én sok lével szerettem.
Ám attól, hogy olcsó, ez az étel még finom volt, máig imádom. Mindenfélével bolondítom, sokszor észre sem vevődik, hogy ez épp paprikás krumpli, amit elétek tálalok.
Paula mama, apai nagymamátok – Isten nyugosztalja! S bocsánat, hogy ezt kimondom, de - nem főzött olyan jól, mint Édes, (hallomásból ítélve, olyan nyitottan és sokfélét sem), viszont olyan gyakran főzött odahaza paprikás krumplit, hogy apátok most felnőttként most már nem nagyon szereti, és csak úgy eszi, ha van benne kolbász…
Hozzávalók:
- Fejenként 2-3 krumplit számítok.
- 4 főre 1-2 fej vereshagymát.
- 1 csík szalonnát, annyi kis darabka (2-4 cm-es) kolbászt, ahányan ezt kérik, 1-2 darabot mindenképpen.
- Fűszerek: só, bors, kömény, pirospaprika
- Egy paprika, egy csípős paprika, egy-két paradicsom (ezek híján 1-2 ek lecsóféle, sűrített paradicsom és paprikakrém) igencsak feljavítja…
Elkészítése:
A krumplit megpucolom, felkockázom, vízbe teszem. Kockázott szalonnát olvasztok ki, (ha van, ha nincsen, akkor diónyi zsírt olvasztok), aztán zúdítom és pirítom az aprózott hagymát, had legyen jó sűrű tőle a szaft, aztán jön pár gerezd fokhagyma összeaprózva, had aromásítson.
Ha Apátok kedvéért kolbászt is teszek hozzá, akkor azt rögtön az elején, a szalonnazsírra dobom: ott tud kiolvadni a zsírja.
Amikor a hagyma aranysárga, akkor paprikázom, és jöhet a krumpli. Sózom, és borsozom, őrölt köménymaggal megszórom.
Jó bele egy-két paprika, esetleg egy erős is, pár szem paradicsom, ha van, ha nincs szezon, akkor 1-2 ek lecsó jót tesz a paprikás krumplinak.
Elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Kavargatom néha szép lassan, kicsi tűznél. Ha a krumpli megpuhul, - tálalható.
Édes szerette megtejfölözni a végén, és előszeretettel szaggatott bele csipetkét aprót is, óriásit is, mikor hogy. Tamás máig szereti tejföllel, s milyen érdekes, de Édes unokái közül Fanni éppúgy szétnyomkodja a krumplit villával, mint Édes...
Rengeteg galuskát leírtam már nektek, írok megint azért, hátha lusták lesztek másutt megnézni, egy jó tojásosat, ez elég drága de finom galuska.
Teszek 3 ek réteslisztet egy bögrébe, ráütök egy tojást. Sózom, borsozom, akár paprikázom is. Elkeverem. Még 3 ek liszt, egy tojás. Ezt is sózom, borsozom. Tovább keverem. Ez a massza elbír még 2-3 ek lisztet.Ha lágyabb, akkor a nagyobb lyukú galuskaszaggatón egy fakanállal beleszaggatom. Több liszttel késsel belevágom a paprikás krumpliba. Még több liszttel kis galuskákat kanalazok vagy kézzel gombócokat formálok úgy nagyjából s úgy főzöm bele.
Kiadós adag, de én megeszem a nagyját a paprikáskrumplival…A maradék a keresztapátoké.
Macsánka, avagy paprikás krumpli bográcsban
Ha a paprikás krumplit bográcsban, erőst szalonnásan és feltétlenül jóféle tót parasztkolbásszal csinálom, az a híres tót macsánka - illetve nem is tudom, hányan ismerik ezen a néven, ahogy öregszik a generációm, biztosan egyre kevesebben.
Szalonnával kell áttörölni a bográcsot.
Szalonnakockát kell kiolvasztani, azon kisütni a kolbászt, pirítani a hagymát, jól megpaprikázni, sózni, borsozni, őrölt köménnyel meghinteni, aztán átforgatni a krumplikockákat, és felönteni az egészet vízzel.
Jöhet paradicsom, zöldpaprika, csípős paprika, és puhára főzve kész is a macsánka.