Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.14. 21:52 mijemaja

Mezei paprikás krumpli Édestől

paprikás krumpli ahogy Édesanyám csinálta 1.JPGA paprikás krumpli a szegényasszony Jolly jokere: hagyma és krumpli, paprika = ez a minimuma, és kész is! A különféle belefőzött galuskák: csipetke, óriás csipetke, deszkáról szaggatott galuska, sűrűnokedliféle galuska (ún. eresztett galuska), ezek mind azt a célt szolgálták, hogy a liszt és a víz, na meg a só szintén olcsón segítsen jóllakatni a családot. Gyakran ettük, s a füstöltet gyakorta csak egy darab szalonnabőr íze lopta bele a fazékba. Nagyapám mindig kenyeret aprított bele akár a csipetke mellé is, úgy kanalazta beleáztatva. Édes szétnyomkodta a krumplit és kevés lével ette, én sok lével szerettem.

Ám attól, hogy olcsó, ez az étel még finom volt, máig imádom. Mindenfélével bolondítom,  sokszor észre sem vevődik, hogy ez épp paprikás krumpli, amit elétek tálalok.

Paula mama, apai nagymamátok – Isten nyugosztalja! S bocsánat, hogy ezt kimondom, de - nem főzött olyan jól, mint Édes, (hallomásból ítélve, olyan nyitottan és sokfélét sem), viszont olyan gyakran főzött odahaza paprikás krumplit, hogy apátok most felnőttként most már nem nagyon szereti, és csak úgy eszi, ha van benne kolbász…

Hozzávalók:

  • Fejenként 2-3 krumplit számítok.
  • 4 főre 1-2 fej vereshagymát.
  • 1 csík szalonnát, annyi kis darabka (2-4 cm-es) kolbászt, ahányan ezt kérik, 1-2 darabot mindenképpen.
  • Fűszerek: só, bors, kömény, pirospaprika
  • Egy paprika, egy csípős paprika, egy-két paradicsom (ezek híján 1-2 ek lecsóféle, sűrített paradicsom és paprikakrém) igencsak feljavítja…

Elkészítése: 

A krumplit megpucolom, felkockázom, vízbe teszem. Kockázott szalonnát olvasztok ki, (ha van, ha nincsen, akkor diónyi zsírt olvasztok), aztán zúdítom és pirítom az aprózott hagymát, had legyen jó sűrű tőle a szaft, aztán jön pár gerezd fokhagyma összeaprózva, had aromásítson.

Ha Apátok kedvéért kolbászt is teszek hozzá, akkor azt rögtön az elején, a szalonnazsírra dobom: ott tud kiolvadni a zsírja.

paprikás krumpli Édestől.JPGAmikor a hagyma aranysárga, akkor paprikázom, és jöhet a krumpli. Sózom, és borsozom, őrölt köménymaggal megszórom.

Jó bele egy-két paprika, esetleg egy erős is, pár szem paradicsom, ha van, ha nincs szezon, akkor 1-2 ek lecsó jót tesz a paprikás krumplinak.

Elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Kavargatom néha szép lassan, kicsi tűznél. Ha a krumpli megpuhul, - tálalható.

Édes szerette megtejfölözni a végén, és előszeretettel szaggatott bele csipetkét aprót is, óriásit is, mikor hogy. Tamás máig szereti tejföllel, s milyen érdekes, de Édes unokái közül Fanni éppúgy szétnyomkodja a krumplit villával, mint Édes...

Rengeteg galuskát leírtam már nektek, írok megint azért, hátha lusták lesztek másutt megnézni, egy jó tojásosat, ez elég drága de finom galuska.

Teszek 3 ek réteslisztet egy bögrébe, ráütök egy tojást. Sózom, borsozom, akár paprikázom is. Elkeverem. Még 3 ek liszt, egy tojás. Ezt is sózom, borsozom. Tovább keverem. Ez a massza elbír még 2-3 ek lisztet.Ha lágyabb, akkor a nagyobb lyukú galuskaszaggatón egy fakanállal beleszaggatom. Több liszttel késsel belevágom a paprikás krumpliba. Még több liszttel kis galuskákat kanalazok vagy kézzel gombócokat formálok úgy nagyjából s úgy főzöm bele.

Kiadós adag, de én megeszem a nagyját a paprikáskrumplival…A maradék a keresztapátoké.

 

Macsánka, avagy paprikás krumpli bográcsban

Ha a paprikás krumplit bográcsban, erőst szalonnásan és feltétlenül jóféle tót parasztkolbásszal csinálom, az a híres tót macsánka - illetve nem is tudom, hányan ismerik ezen a néven, ahogy öregszik a generációm, biztosan egyre kevesebben.

Szalonnával kell áttörölni a bográcsot.

Szalonnakockát kell kiolvasztani, azon kisütni a kolbászt, pirítani a hagymát, jól megpaprikázni, sózni, borsozni, őrölt köménnyel meghinteni, aztán átforgatni a krumplikockákat, és felönteni az egészet vízzel.

Jöhet paradicsom, zöldpaprika, csípős paprika, és puhára főzve kész is a macsánka.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr724965679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása