Azért majdnem, mert nem üvegtésztával, hanem jóféle házi fodros nagykockával készítettem, és a zöldségek közé krumplit is tettem, ezt azóta is csinálom, mert a maradék héjában sült krumpli pl. egyenesen erre való – amikor pirítom a tésztá, a krumpli is odakap egy picit, s olyan jó lezs az ízük együtt ezekkel a zöldségekkel, hogy az csuda.
Viszont volt igazi fafülgombám idehaza, így azzal készítettem nektek. A fafülgomba miatt írom le direkt. Tudjátok, ez a szerzetesek eledelének is egyik alapja!
Kezdjük a fafülgomba bemutatásával:
Nagyon érdekes neve mifelénk a „Júdásfüle gomba”, de fafülként ehetjük a kínai kifőzdékben, általában ezt találni a „szerzetesek eledelében” és a többi gombás kínai ételben is.
Többféle fajtája is van, a sima fafül, a vastagabb, kisebb felhőfül, de van ezüstszínű változata is. Az ízük hasonló, eléggé semleges, leginkább jellegtelen, sima és nem túl erős gombaízük van.
(Ezért is jó a főzéshez: különleges a textúrájuk, illeszkedik sok más ételhez is az ízük, sokféleképpen és könnyen szeletelhetőek.)
A kínaiak nemcsak étkezési céllal, hanem orvosságként is fogyasztják fafülgombát – állítólag több ezer éve.
(Ezt a képen látható friss júdásfüle gombát frissen szedte Rábai Marcsi az erdőben! A megfőzöttet kínai boltokban lehet szárítva kapni! azt én veszem...)
Nagyon egészséges, mert:
- javítja a vashiányt,
- csökkenti a koleszterinszintet
- javítja a vérkeringést, (azt írják, véralvadást gátló hatása van, csökkenti a vérrögképződés veszélyét)
- méregtelenít
- és tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal (B6-vitamint, kálciumot, vasat, valamint magnéziumot és cinket tartalmaz)
Idehaza szárítva kapni. Nem igényel túl sok áztatást: felhasználás előtt 20 percnyi langyos vizes áztatás elegendő.
Használható: levesbe, raguba, húsok mellé, wok-ba, kínai ételekbe, tésztákhoz, salátákba.
Elkészítése
- Azzal kezdem, hogy beáztatom a gombát. (Az áztatás stációit látjátok a felső kép alatt!)
- Rögvest felteszem főni a sós vizet a tésztához. Így mire felforr a víz, s aztán megpuhul benne a tészta, addigra a gomba is leszűrhető, használható.
- Aztán megpucolok egy hagymát, megreszelek egy répát, egy fehér répát vagy zellert (netán mindkettőt), és jó néhány kínai kellevelet összevágok kisebb darabkákra. Ha van főtt krumplim, azt is belekockázok. Fontos! A krumplival nem éppen kínai, de én szeretem bele, ha átpirul, nagyon finom „kínaias jellegű” zöldséges krumplistésztának sem rossz.
Serpenyőben hevítek olajat (ha van, szójaolajat!) , és forrón rádobom a sárgarépát, átpirítom, aztán jöhet a többi zöldség, (a főtt krumplikocka is, ha van), majd a leszűrt gomba.
- Átforgatom, egy kis szójamártást öntök hozzá, és azon megpirítom a zöldségeket.
- Közben leszűröm a tésztát, és egy fazékban, olajra dobom, ott jól átpirítom. Közben egy kevés szójaszósz öntök hozzá – ettől lesz barnás a színe, ahogyan egy szinte kínai tésztához illik.
- A tésztát a megpirult zöldségekhez keverem a kész tésztához, majd 1-2 percet együtt pirítom még.
- Csírákat, bambuszrügyet az kever hozzá, aki akar.
Azt mondjátok, isteni így.
Hozzávalók:
- ½ kg tészta
- ¼ tasak gomba (csak valami nagy bumplisz tasak volt a kínaiaknál – tényleg nem kell sok a tésztához, duzzadni fog, és nem a gomba a tészta alapíze.
- egy vereshagyma, egy répa, egy fehér répa, darabka zellergumó, jó néhány kínai kellevél
- maradék krumpli
- olaj, szójamártás 1-1 ek
- Csírák, bambuszrügy opcionális