Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.02.08. 01:16 mijemaja

Majdnem kínai pirított tészta igazi fafülgombával

Címkék: krumpli köret zöldséges tészta szójaszósz főétel kínai kel leveszöldség #összes fafülgomba tészta sós

kínai pirított tészta fafülgombával.JPGAzért majdnem, mert nem üvegtésztával, hanem jóféle házi  fodros nagykockával készítettem, és a zöldségek közé krumplit is tettem, ezt azóta is csinálom, mert a maradék héjában sült krumpli pl. egyenesen erre való – amikor pirítom a tésztá, a krumpli is odakap egy picit, s olyan jó lezs az ízük együtt ezekkel a zöldségekkel, hogy az csuda.

Viszont volt igazi fafülgombám idehaza, így azzal készítettem nektek. A fafülgomba miatt írom le direkt. Tudjátok, ez a szerzetesek eledelének is egyik alapja!

 

Kezdjük a fafülgomba bemutatásával:

fafülgomba júdásfüle ősszel.JPGNagyon érdekes neve mifelénk a „Júdásfüle gomba”, de fafülként ehetjük a kínai kifőzdékben, általában ezt találni a „szerzetesek eledelében” és a többi gombás kínai ételben is.

Többféle fajtája is van, a sima fafül, a vastagabb, kisebb felhőfül, de van ezüstszínű változata is. Az ízük hasonló, eléggé semleges, leginkább jellegtelen, sima és nem túl erős gombaízük van.

(Ezért is jó a főzéshez: különleges a textúrájuk, illeszkedik sok más ételhez is az ízük, sokféleképpen és könnyen szeletelhetőek.)

A kínaiak nemcsak étkezési céllal, hanem orvosságként is fogyasztják fafülgombát – állítólag több ezer éve.

(Ezt a képen látható friss júdásfüle gombát frissen szedte Rábai Marcsi az erdőben! A megfőzöttet kínai boltokban lehet szárítva kapni! azt én veszem...)

Nagyon egészséges, mert:

  • javítja a vashiányt,
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • javítja a vérkeringést, (azt írják, véralvadást gátló hatása van, csökkenti a vérrögképződés veszélyét)
  • méregtelenít
  • és tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal (B6-vitamint, kálciumot, vasat, valamint magnéziumot és cinket tartalmaz)

Idehaza szárítva kapni. Nem igényel túl sok áztatást: felhasználás előtt 20 percnyi langyos vizes áztatás elegendő.

Használható: levesbe, raguba, húsok mellé, wok-ba, kínai ételekbe, tésztákhoz, salátákba.

Elkészítése

kínai pirított tésztához zöldségek.JPG

  1. Azzal kezdem, hogy beáztatom a gombát. (Az áztatás stációit látjátok a felső kép alatt!)
  2. Rögvest felteszem főni a sós vizet a tésztához. Így mire felforr a víz, s aztán megpuhul benne a tészta, addigra a gomba is leszűrhető, használható.
  3. Aztán megpucolok egy hagymát, megreszelek egy répát, egy fehér répát vagy zellert (netán mindkettőt), és jó néhány kínai kellevelet összevágok kisebb darabkákra. Ha van főtt krumplim, azt is belekockázok. Fontos! A krumplival nem éppen kínai, de én szeretem bele, ha átpirul, nagyon finom „kínaias jellegű” zöldséges krumplistésztának sem rossz.
  4. kínai pirított tésztához fafülgomba.JPGSerpenyőben hevítek olajat (ha van, szójaolajat!) , és forrón rádobom a sárgarépát, átpirítom, aztán jöhet a többi zöldség, (a főtt krumplikocka is, ha van), majd a leszűrt gomba.
  5. Átforgatom, egy kis szójamártást öntök hozzá, és azon megpirítom a zöldségeket.
  6. Közben leszűröm a tésztát, és egy fazékban, olajra dobom, ott jól átpirítom. Közben egy kevés szójaszósz öntök hozzá – ettől lesz barnás a színe, ahogyan egy szinte kínai tésztához illik.
  7. A tésztát a megpirult  zöldségekhez keverem a kész tésztához, majd 1-2 percet együtt pirítom még.
  8. Csírákat, bambuszrügyet az kever hozzá, aki akar.

 

Azt mondjátok, isteni így.

Hozzávalók:

  • ½ kg tészta
  • ¼ tasak gomba (csak valami nagy bumplisz tasak volt a kínaiaknál – tényleg nem kell sok a tésztához, duzzadni fog, és nem a gomba a tészta alapíze.
  • egy vereshagyma, egy répa, egy fehér répa, darabka zellergumó, jó néhány kínai kellevél
  • maradék krumpli
  • olaj, szójamártás 1-1 ek
  • Csírák, bambuszrügy opcionális

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr195068773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása