Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.04.07. 23:43 mijemaja

Maradék sonka felhasználása

Címkék: húsvét sonka palóc csalán maradék felhasználása tyúkhúr turbolya #összes Címkék sonkás tészta sonkamaradék tót konyha sajtos sonkás tészta

sonkamaradék felhasználása.JPGÉpp arról beszélgettünk, mit kezdjünk a maradék sonkával, (már ha van maradék...). A képen a Fejérdi Gyula (LINBRUNN borásza Villányban) ajándékaként kapott sonka van, hát ugye ilyenből nem sok marad, ha sokan vagyunk.

Ám ha marad, ki nem dobnám, legegyszerűbben lefagyasztom a többletet, adagokra osztva, mert ha előveszem este, a hűtőben felenged, és másnap isteni reggeli, elvégre hol van már akkor húsvét?!

Másrészt főzelékekre adom feltétnek, a lencse, a bab, a sárgaborsó sokkal ízletesebb vele, mint sima hússal.

S persze mindenféle maradék-felhasználásom is van, elvégre Édes épp ebben volt kényszerből igen ügyes.

 

Kezdem az egyik kedvencemmel: sonkás tészta, és a sonka mellé sok minden jöhet, íme:

1.) Sajtos-sonkamaradékos tészta.

Tejfölt teszek a serpenyőbe, bele jöhet a sonka összeaprítva (vagy a végén keverem hozzá – ízlés dolga), ha felforr, buborékos,, akkor belekeverek többféle sajtot – részemről a legolcsóbb és teljesen jó változat a tesco továbbérlelt trappista és karaván 50-50%-ban összereszelve. Megolvad, só, bors, esetleg kis reszelt szerecsendió, ekkor adom hozzá a kifőtt, leszűrt tésztát, összekeverem és voilá!! Kész is. Ha snidlinggel, kaporral vagy petrezselyemzölddel, zöldhagymával (ami van) megszórom, a szemnek is gyönyörű, az ínyünknek még finomabb lesz.

Apátok azt mondta így húsvét után, nagyon finom volt ez a juhtúrós tészta, de így még nem készítettem, érdemes volna feljegyeznem ezt a változatot. Hát, mert ez sajtos-sonkás volt, - feleltem reá.

2.) Tojásos-sonkamaradékos tészta

Ha az elején megpirítom a zsiradékon a sonkamaradékot, utána ütöm rá a tojást, és jöhet a tészta – ez az egyik változat.

Ha a tésztát pirítom össze jó alaposan a sonkamaradékkal, és a sózott, felvert tojás utána jön rá, az a másik.

A felvert tojásba adhatok tejfölt, kis tejet, kis lisztet, vagy simán kis tejszínt, simára verem kis kézi habverővel, s úgy adom hozzá, úgy is jó.

Sőt, az is egy változat, hogy elkészítem ezt az omlettszerű tojást, és amíg nem szilárdult meg, akkor keverem bele a sonkamaradékot összevagdalva, na meg a tésztát is. 

3.) Tojásos-zöldséges sonkamaradékos tészta

A zsiradékon egy összevágott cukkinit pirítok meg a sonkamaradékkal, utána öntöm hozzá az előre felvert, megsózott tojást, s csak aztán adom bele a kifőtt, leszűrt tésztát.

4.) Kínai mód készített pirított tészta, vagyis kis gomba, kínai kel, répa, és a sonklamaradék együtt nagyon klasszul passzol össze az egész, próbálja ki bárki nyugodtan! nekünk ízlett.

5.) Nagy kedvencem a tésztasor végén: túrós csusza tepertő helyett átpirított sonkadarabokkal!!! hihetetlenül jó!!

A csuszatésztát megfőzöm. Közben sonkazsírt (van a sonkafőzésből, lezsírozom mindíg a főzőlevet!!!) olvasztok, pirítom a sonkakockákat, (na jó, szilánkokat, cafatokat), beledobom a juhtúró nagyját, némi tejfölt, mire olvadozik, bugyog, jön rá a frissen leszűrt tészta, összekeverem, a tányérokon tűzmelegen morzsolom (vagy reszelem) rá a maradék juhtúrót és kész is.

Stb.

Töltött tojásokat készítek belőle

1.) Sonkamaradékból húsvéti töltött tojás

Nagyon jó. A sonkamaradékot a zsíros részével együtt vagy megdarálom, vagy nagyon összeaprítom, a  maradék főtt tojások sárgáját kiveszem, elkeverem a sonkazúzalékkal. Lehet fűszerezni, sóval csínján, inkább csak egy kis borssal és zöldfűszerrel, ami van odahaza.

Visszateszem egy kanálkával.

Ha csak így hagyom a félbevágott tojásokat, akkor díszítem: egyikre bőven szórok snidlinget, másikra petrezselyemzöldet, harmadikra reszelt sajtot, negyedikre kis paprikadarabkákat (pirosat, külön sárgát, ami van), ötödikre lilahagyma kockácskákat…piros arany pöttyök, krémsajt vagy tormakrém halmok, mellé zöldségek (paprika, paradicsom, uborka, hagyma, cékla). Nagyon szép egy ilyen reggeli!!!!

2.) Ugyanez a töltött tojás kaszinótojás jelleggel:

Tejfölt keverek össze majonézzel, a maradék tojáskrémmel, és leöntöm vele a megtöltött tojásokat. Ha a tojás egy részét belekockázom, ha zöldfűszert teszek hozzá, más és más.

Ha készítek franciasalátát (pl. a sonka főzőlevével, ha nem vega vendég lesz!) – szuper.

Férfiaknak a maradék sonka még szeletben is mehet mellé!!

3.) A sonkás töltött tojást érdemes kirántani is

A megtöltött feleket összenyomom (ekkor bőven marad a töltelékből, azt elkeverem tejföllel, és öntet lesz a rántott tojások mellé!).

Panírozom, liszt-tojás-morzsa-tojás-morzsa, (azért 2x, hogy jobban egyben maradjon), vagy palacsinta, sör- vagy bortészta, kínai panír, mindegy.

A bundás tojásokat olajban kisütöm. Melegen kell enni, úgy az igazi!

 

Salátákat készítek belőle

1.) Sonkamaradékból majonézes saláta

A legolcsóbb és legegyszerűbb a krumplis, vagy a most épp a tescoban akciós franciasaláta alap – de én abba is teszek krumplit. Még estin tanultam, s a suli büféjében ettem mindig salátákat, a büfésnő árulta el nekem: mindig tesz krumplit a salátákba, még a gombasalátába is, egyrészt mert mi magyarok (legalábbis a vendégköre) így szeretjük, másrészt mert így kiadósabb is, olcsóbb is.

A sima majonézes zöldségsalátába belekeverem a sonkamaradékot.

2.) Szinte stájer krumplisaláta maradék sonkával:

A krumplit héjában sós vízben megfőzöm, rögvest megpucolom, felkarikázom és a sonka főzőlevével elkeverem. Ezt magába szívja, ettől stájer.

Ők húslevessel készítik, de nem is tesznek sonkát hozzá…

Zöldhagymát vágok fel (snidlinggel igen mutatós, ha van), a sonkát is aprítom, és elkeverem a salátával.

Citromot facsarok rá, de azt csak tálalás előtt, ha már van benne C-vitamin, együk meg, mielőtt lebomlana.

 

Sonkás zsemlegombócot készítek vagy knédlit

Higgyétek el, nagyon jó!! Megnézem, leírtam-e már a receptjét. Röviden: sűrű palacsintatésztát készítek, belerakom a pirított zsemlegombócot és a sonkavagdalékot. Lehet zöldfűszerrel, pirított hagymával vagy pirított gombaaprólékkal is ízesíteni pluszban.

Kifőzöm sós gyöngyöző vízben, olajra kiszedem – akár a sonka mellé is tálalom, de tormamártással pl. mandulás tormamártással.

Más a pádisi Anett panzióban szakácskodó kovásznai Erzsike gombóca is csak jobb, ha a darált húshoz, efy adag darált sonkát is rakok, picike (1-2 ek fele:fele lisztet), sok tojást, simára formálom - levesbe főzöm...

 

Levest készítek vele

Sonkalevest. Hagymát pirítok, zöldséget forgatok át rajta, kevés vízzel puhára-roppanósra főzöm, tormát adok bele és tejes eresztékkel vagy tejszínnel összeforralom, zöldfűszert adok hozzá és a sonkacsíkokat. Ez a leves a friss tavaszi zöldekkel együtt nagyon jó: csalán, tyúkhúr, friss gyermekláncfű (alias csorbóka), zamatos turbolya, tavaszi boglárka, ibolya levele mind belemehetnek!!! díszíteni is lehet az ibolya szintén ehető virágával...

Más: zsenge kukoricával is ízesíthetem. (Bunduell- ez a raklám helye, de azt szeretjük.) 

Csalánlevest főzök, pirított sonkacsíkokkal tálalom

Zöldséges krémleveseket nagyon szeretitek, a brokkoli krémleves, az általatok „albínó brokkolinak” nevezett karfiolkrémleves is, vagy az albán zöldségleves, amibe sok zöldet (petrezselyem, zellerzöld egy-két csomóval, és ettől valami hihetetlen lesz a színe és az íze is) – szóval a zöldségkrémlevesek egyik legjobb feltétje a pirított sonkadarabka.

Tökmagos sütőtöklevest készítek, és pirított tökmagolajos sonkával megcsorgatom a tetejét…

Nem írom pirossal, de bármilyen leves, ami jó füstölttel: piros, sárga, barna, zöld vagy hagyományos lencse, bab, sárgaborsó stb. tálalható a sonkadarbkákkal. (Ezért is fagyasztom le, csak előveszem, és ízesítem őket, mi nagyon gyakran eszünk a hüvelyesekből, a csicseriborsóbablencse a sárgaborsóval együtt legalább heti vendég nálunk, elvégre a tót mondás szerint: aki pénteken lencsét eszik, vasárnap szép lesz...

Mindegyik leves isteni. Talán a csihánleves (csalánleves) és a sonkaleves nem olyan ismert, de azok is jók!

Azt hiszem, rájöttök majd, hogy a kedvenceimet pirossal írtam... 

Levesbetét:

Pl. sütőtökleveshez pl. vajas tésztát kinyújtok, megkenem kis tejfölös tormával, rá a sonkacsíkok, esetleg kis füstölt reszelt karaván, összehajtom, bármilyen formát, leginkább háromszög alakú „párnácskát” készítek 10-12 p alatt előmelegített sütőben megsütöm, frissen köret, levesbetét…

 

Mindenféle másra elhasználom:

Sonkás felfújt, (gyors és meleg reggeli), sonkás palacsinta, sonkás röszti (azt már azt hiszem, le is írtam), sonkás lepcsánka, (tejföllel, belevágott zöldhagymával…) sonkás pogácsa, sonkás töltött zsömle, sonkás krumplis rétes vagy sonkás nokedli (nokedli tésztában a sonka) köretnek vagy zöldsalátával önálló vacsora, stb.

Muszáj kiegészítenem, mert eszembe jutott Judithka csodalángosa,  és a sonkadarabkák egyik átlényegülése, ha bekeverem őket a lángos tésztájába. Nem töltelék, bár akár azt is készíthetnék.

Tojáskrém is, sonkakrém is: meleg szendvicsekre kenni, rá reszelt sajt vagy mozzarella, trappista karikácska – és ráolvasztani…

 Emőke puffancsa (leírva!) sajpuffancs, de nagyon jól áll a tésztájában egy kis sonkaszilánk.

 Pizzákra feltét.

Omlettekbe, tojáslepényekbe belekeverni   

Vajas tésztával bélelt kis lepénykékbe tölteni akár rizzsel, akár tojsással, sajttal vagy zöldségekkel elkeverve

Kelt tésztákba is jó, pl. sonkakrémmel megkenni a kelt, kisodort tésztát, feltekerni, felvágni, megsütni = sonkás CSIGA:

Ha négyzetekre vágom, összesodrom, két végét benyomom = sonkás BUKTA.

Ha belekeverem a tésztába, pogácsaszaggatóval, pohárral kiszúrom, berácsozom a tetejét, tojással megkenem, kisütöm = sonkás pogácsa.  -  Ez utóbbi leveles tésztából is klassz!

Levelesből szeretem, de omlós tésztából is jó a sonkás töltelékkel készített SONKÁS KIFLI: Vagy sonkás szerelmes levél – apátok előbb megeszi, mint lekvárral.

Ha a sonkát együtt sütöm, pirítom a lisztes hagymakarikákkal, aztán rászórom a nekem hamulyára, másoknak gancára, dödöllére, esetleg puliszkára (ha vajjal, tejszínnel készítem a kukoricalisztes lepényt, akkor polentára).

Bármilyen étel, ahová darált hús kell, tök jó a darált sonkával is!!! Sőt, ha a kövérjét is beledarálom, akkor a fasírtok, húspogácsák akárcsak egy maréknyi darált sonkától is éteri magasságban a szférák zenéjét súgják a fülünkbe vacsora alatt…

A holland húsgolyót készítettem valami foci VB-re,  (mindig azt a nációt ettük, akinek szurkoltunk), és annak a lényege egy sűrűbb sajtos besamel. Ebbe raknak sonkát vagy darált borjúhúst a hollandok. Mindig nagyon hidegen kell vele dolgozni, így panírozható, így tehető az olajba kisütéshez – kényes egy készítés, de olyan puha, olyan lágy így a húsgolyó!!!!! S persze nemcsak bolti sonkafelvágottal jó így, hanem a húsvéti maradék sonkából is!

Ha nem golyókat formázok, hanem kis rudakat, akkor „sonkaropogósnak” hívom. Szoktam füstölt reszelt sajtot is adni hozzá, tehát a füstös ízt nagyon kedveli ez a kívül roppanós, belül puha, szinte krémes finomság.

SONKÁS mártás…

Tejszínnel, besamellel.

A lényeg, a sonkát nem szabad hagyni megromlani. Ha nem akarjátok másra elhasználni, ahogyan javaslom: fagyasszátok le! Ha szép vékony szeletekre vágva fagyasszátok, akkor akár váratlan vendég esetén is jó egy kis hirtelen átsütött finomságnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr645015745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása