Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.03. 21:13 mijemaja

Grillezett tarja csípős paprikás tormával

Címkék: sült főétel tarja disznóhús grillezett húsok #összes Aszódról Jóska sógortól

grillezett tarja szalonnával.JPGHa az idő engedi, érdemes a grillen sütni, mert ott a húsok a parázstól, a füsttől átlényegülnek egy más minőséggé.

Mindig mondom, s tábortűznél sütött hús illata csalta oda a kutyákat az ember mellé, mert a rendes kutyáknak jó ízlése van, és ők is érzik a parázson sülő hús illatában a hívogatást.

Nem kell más hozzá csak szaftos hús: és ez legolcsóbban, legjobb ár/értékarányosan a tarja. Szóval jegyezzétek meg, grillezéshez a tarja a király!

Előkészítő lépéseink:

1. A tarját persze érdemes a hentesnél felvágatni, odafigyelve, hogy a rostokra merőlegesen legyenek felvágva a hússzeletek. (Én is mindíg megkérem az én Zoli hentesemet, hogy segítsen!)

2. Aztán javallom kicsit átveregetni, kloffolgatni (ahogy mondják: „potyolni”), majd a kövérkés, zsíros részeit bevagdosni, nehogy összeugorva felpöndörítsék a húst, - mert akkor igen nehéz lenne szépen megsütni, és a parázs fölött vagdosni melegebb is, a lecsöppenő zsír miatt kormosabb is, veszélyesebb is.

3. Az így "fizikailag" előkészített húst érdemes/kell ám bepácolni:

a)      a legegyszerűbben:

  • borsot beledörzsölöm,
  • majd az olajjal finoman, vékonyan leöntöm, így teszem a hűtőbe.

b)      bonyolultabban:

  • borsozás után
  • mustárral is bekenem, úgy teszem olajba.

c)      Simán átkenem összenyomott fokhagymával, s úgy pácolom olajban (olajban kenem el a fokhagymát, úgy kenem rá)

d)     Flekkenfűszerezéssel, ahogyan Bangó katóéktól a cigánypecsenyét tanultuk:

  • a szétnyomott fokhagymát borssal, piros paprikával, akár csípős paprikával is összekeverem,
  • olajjal elkeverem
  • akár 1-2 ek borecetet vagy citromlevet is adhatok hozzá, aztán ezzel kenem át a hússzeleteket.

e)      még bonyolultabban: bármilyen fűszerkeveréket használhatok, amit szeretünk (hmeli szunyelit, cajunt, provenszit, stb.) olajban eldolgozva, s azzal kenem be a hússzeleteket.

Még mézes-mustáros pác is lehet, sok zöldfűszerrel elkeverve, nem épp hagyományos, de az is jó...

4. A bepácolt húst 2 órától 2 napig érlelhetem sütés előtt, de ha muszáj, ½ óra is elég.

5. Amikor kész  a parázs, kiveszem a húst, olaj már van rajta, fűszer is akad, elég csak besóznom, és mehet a grillrácsra.

A pácolajat oda teszem a közelbe egy hőálló ecsettel, és azzal azért átkenegetem még, ha igényli a hússzelet.

Tamás tarját grillez.JPG6. Apátok, keresztapátok is szereti még melegen piros paprikával megszórni, vagy frissen összenyomott fokhagymát kenni rá. Anno Jóska sógor is így csinálta!!!

Jóska sógor traktoros is volt egy időben az aszódi/kisbagi gépállomáson, onnan valami tárcsát is szerzett, amin aztán grillezett a gangon, az udvaron. Ő készítette így a húst. Aztán Gödöllőre kerülve már a tűzhelyen főzött, és a ház előtt, a Rákos egyik ága folyt, annak partján volt egy tűzrakó hely, ott sütögetett...

Tamás unokaöcsém máig így süti a tarját, csak már a sima grillrácson süti, de éppolyan ügyesen forgatja a húst, mint Jóskasógor - őszinte leszek, nálam is jobban készíti a grillezett húsokat....

Tálalás:

többféle mártogatós, saláta, héjában sült krumpli társaságában, laza zöld saláták, savanyúságok, kovászos uborka, stb., - és igen jó hozzá a villányi portugieserrel készült fröccs.

Díszíthető a sült szalonnával, ami igen ízes is mellé.

Én már ezen felül is variálom ezzel-azzal.

Pl. fűszeres vajjal: abból rákarikázok egy félcentis szeletet a frissen sült tarjára. Amikor az frissen ráolvad, olyan, de olyan finom...

Fűszeres vaj elkészítése:

  • vajat habosra keverem, és
  • bármivel ízesítem: piros vagy zöld húsos összeaprózott paprikával, zöldfűszerekkel ízesítve, paradicsompürével ízesítve, reszelt sajttal kikeverve, főtt tojásos, mustáros, kapribogyós, tormás, céklás, kovászos uborkás, nyers vagy ecetes uborkás, stb. adalékkal
  • a lényeg, hogy az ízesítőkkel homogénen elkeverem a vajat, alufóliára kenem, összegörgetem, úgy fagyasztom le,
  • és hidegen karikázom a forró húsra.

Juhtúróval: Az is jó, ha juhtúrót kenek rá vékonyan, had olvadjon el rajta még melegében.

Ezt a fűszeres, grillezett, egyszerű tarját annyira szereti apátok, hogy napokig eszi. A mikroban tudom melegíteni, és ha simán készítem a grillen, akkor az ízesítéseket ráérek szép lassan, naponta variálni.

  • A mikróban felforrósítom, s kivéve, a tányéron ráteszem a vajat
  • megkenem juhtúróval, mikroban ráolvasztom


grillezett tarja.JPGA képen épp paprikás tormával tálaltam, ez Jóska sógor kedvence volt: ecetes torma kevés tejföllel és csípős piros paprikával (őrölt vagy erőspista, piros arany, ilyesmivel) elkeverve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr535342590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása