Fontos információ: a füstölt szarvasnyelv finom ételek alapja, ritka és drága, megbecsülendő kincs. Nyersen, füstölt állapotban nem ettem, én a füstölteket szeretem legalább megfőzni, esetleg utána még meg is sütni. Úgy készítem, ahogyan a marhanyelvet is.
Előtte viszont bepácolom mindkettőt: koriandermag, boróka, fokhagyma, bors, mindezt ecettel, kevés vízzel borral összeforralva.

Főtt-füstölt szarvasnyelv
Amikor a szarvasnyelvet megfőzöm, természetesen nem sima vízbe teszem fel, hanem a vízbe, a nyelv mellé rakok fűszereket, akár még zöldségdarabokat is: egy-egy répát, fehér répát, egy hagymácskát, borsot, borókát, mustármagot, akár még koriandert is.
A cél: finom, ízes legyen majd a nyelv, szaftosak maradjon, vagyis hogy a főzéssel ne csak elvegyek belőle, hanem adjak is.
A puhára főtt nyelvet kiveszem, a levét felhasználom: bármilyen füstölt ízt igénylő leveshez, főzelékhez.
Pl. lencsefőzelékhez – és akkor a felvágott nyelv jó feltétet is ad hozzá!!!
A vele főtt zöldségekből lehet majonézzel köretet varázsolni a nyelvnek.
A képeken keresztbe szeleteltem fel a nyelvet, de ha hosszában vágom fel (éles kés, hol vagy?), akkor nagyon elegánsan még tölteni is lehet, pl. füstölt sajtkrémmel.
Ha összetekerem gyűrűnek, (összetűzöm egy fogpiszkálóval pl.), és megtöltöm joghurtos cukkinisalátával, almás céklasalátával – képzeljétek csak el, milyen szép és milyen finom kis hideg étek sikeredik belőle!
Főtt-füstölt szarvasnyelv átpirítva
Ha a főtt nyelvet átpirítom, az is nagyon finom lesz: érdemes feltétnek adni menyecskebabos főzelékhez, répás krumplipüréhez, petrezselymes vajas újkrumplihoz…
Füstölt szarvasnyelv vadasanNagyon finom a szarvasnyelv vadasan. Ugyanúgy készítem, mint a vadasokat:
- elkészítem a vadas alapját:
- szalonnazsíron (ha nincs, más zsiradék is megteszi) megpirítom a hagymát
- rádobom a reszelt sárga – és fehér répát,
- elkeverem, átpirítom
- középen üres helyre szórok egy ek cukrot és karamellizálom
belerakom a füstölt szarvasnyelvet: jól elkeverem, sózom és borsozom, babérlevelet dobok mellé.
- felöntöm vízzel (levessel, fehér borral) – és puhára párolom
- A levéből a szarvasnyelvet kiveszem, a babérlevélkéket kidobom, majd a sűrű zöldséges levet összeturmixolom.
- Tálaláskor a vadas mártást a nyelv köré öntöm. Jó mellé köretnek
- sós, főtt krumpli,
- zsemlegombóc, burgonyagombóc, knédli
- burgonyafánk, krokett
- nokedli és egyéb galuskák