Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.30. 15:05 mijemaja

Füstölt szarvasnyelv elkészítése

Címkék: főétel párolt vadhús #összes szarvasnyelv

Fontos információ: a füstölt szarvasnyelv finom ételek alapja, ritka és drága, megbecsülendő kincs. Nyersen, füstölt állapotban nem ettem, én a füstölteket szeretem legalább megfőzni, esetleg utána még meg is sütni. Úgy készítem, ahogyan a marhanyelvet is.

Előtte viszont bepácolom mindkettőt: koriandermag, boróka, fokhagyma, bors, mindezt ecettel, kevés vízzel borral összeforralva.
 
 
Főtt-füstölt szarvasnyelv
 
Amikor a szarvasnyelvet megfőzöm, természetesen nem sima vízbe teszem fel, hanem a vízbe, a nyelv mellé rakok fűszereket, akár még zöldségdarabokat is: egy-egy répát, fehér répát, egy hagymácskát, borsot, borókát, mustármagot, akár még koriandert is.
 
A cél: finom, ízes legyen majd a nyelv, szaftosak maradjon, vagyis hogy a főzéssel ne csak elvegyek belőle, hanem adjak is.
 
A puhára főtt nyelvet kiveszem, a levét felhasználom: bármilyen füstölt ízt igénylő leveshez, főzelékhez.
Pl. lencsefőzelékhez – és akkor a felvágott nyelv jó feltétet is ad hozzá!!!
A vele főtt zöldségekből lehet majonézzel köretet varázsolni a nyelvnek.
 
A képeken keresztbe szeleteltem fel a nyelvet, de ha hosszában vágom fel (éles kés, hol vagy?), akkor nagyon elegánsan még tölteni is lehet, pl. füstölt sajtkrémmel.
Ha összetekerem gyűrűnek, (összetűzöm egy fogpiszkálóval pl.), és megtöltöm joghurtos cukkinisalátával, almás céklasalátával – képzeljétek csak el, milyen szép és milyen finom kis hideg étek sikeredik belőle!
 
Főtt-füstölt szarvasnyelv átpirítva
Ha a főtt nyelvet átpirítom, az is nagyon finom lesz: érdemes feltétnek adni menyecskebabos főzelékhez, répás krumplipüréhez, petrezselymes vajas újkrumplihoz…
 
Füstölt szarvasnyelv vadasan
Nagyon finom a szarvasnyelv vadasan. Ugyanúgy készítem, mint a vadasokat:
 
  1. elkészítem a vadas alapját:
      -          szalonnazsíron (ha nincs, más zsiradék is megteszi) megpirítom a hagymát
      -          rádobom a reszelt sárga – és fehér répát,
      -          elkeverem, átpirítom
      -          középen üres helyre szórok egy ek cukrot és karamellizálom
 
belerakom a füstölt szarvasnyelvet: jól elkeverem, sózom és borsozom, babérlevelet dobok mellé.
 
  1. felöntöm vízzel (levessel, fehér borral) – és puhára párolom 
  1. A levéből a szarvasnyelvet kiveszem, a babérlevélkéket kidobom, majd a sűrű zöldséges levet összeturmixolom.
  1. Tálaláskor a vadas mártást a nyelv köré öntöm. Jó mellé köretnek
      -          sós, főtt krumpli,
      -          zsemlegombóc, burgonyagombóc, knédli
      -          burgonyafánk, krokett
      -          nokedli és egyéb galuskák
 

komment

2010.09.30. 15:01 mijemaja

Flachner Sándor sonkás tésztája

Címkék: sonka tészta tejföl főétel #összes

Albérletben éltünk apátokkal, ti még csak pajkos gondolatok voltatok, amikor már gyűjteni próbáltunk leendő lakásunkra, - ahová természetesen szeretettel vártunk titeket, és el is hozott a gólya, -szóval akkortájt komoly logisztikát igényelt a megélhetésünk és a spórolás egymás mellett.

Mivel spórolhatunk a legkönnyebben? A hasunkon. Mi a legolcsóbb és laktató, tápláló étel? A tészta.
Elkezdtem hát kísérletezni, milyen tésztákat tud megenni apátok. Panaszoltam a főnökömnek, ő javasolta, hogy készítsek így sonkásat – és bejött apátoknál, azóta is készítem, s ti is szívesen eszitek.
 
Hozzávalók: bármilyen tészta, sonkaféle (gépsonka, selyemsonka, baconszalonnával is készítem…), tejföl.
 
Elkészítése:
 
- a tészta főzését indítom először:
   felteszem a bő, sós vizet forrni, és ha felforrt, beleszórom a
   tésztát, s a sonka pirítása közben néha-néha átkeverem
 
- zsiradékon átpirítom a sonkát.
 
- rádobok pár ek tejfölt, átforgatom a sonkával
- leszűröm a roppanós tésztát, és azonnal elkeverem a sonkás
 tejföllel
 
- reszelt sajtot szórok rá, és azzal együtt is átforgatom azon melegében (kicsit olvadjon meg a sajt, a tejfölös gancában ölelje körbe a tésztadarabokat
 
Tálalom, és frissen még sajtot reszelek rá, had legyen még finomabb.
 
Maradék húsból is hasonlóan készítek tésztát: sajttal, tejföllel!!
- legfeljebb pörkölt esetén a tejfölös szafttal keverem össze a tésztát!
 

komment

2010.09.30. 14:57 mijemaja

Kacsamáj fokhagymával és zsírban úszva sütve avagy Édes konfitált kacsamája

Címkék: sült fokhagyma főétel kacsamáj édestől aszódról #összes

 Nézem a képeket és megindul a nyálképződésem, azt hiszem, szeretem a kacsamájat.

Tinka a csirkemájat jobban kedveli, Fanni, te egyiket se nagyon, de szerintem ez is változhat, a máj egészséges, és azon belül a kacsamáj és a libamáj királyi falat.
 
Gyorsan hozzáteszem, amit már mondtam, anno fene se tudta, hogy konfitálunk, csak finom zsírt akartunk, és a zsírban jól elálló, kiolvasztás után könnyedén ehető húsféléket. Tehát Édes csak úgy készítette el ősszel a kacsamájat, hogy elálljon akár egész télen.
 
Hozzávalók: kacsamáj és kacsaháj, illetve bőséges kacsazsír.
 
Elkészítése hájból szerzett zsiradékkal:
  1. Édes elővett egy olyan edényt, amit lefedhetett és elfért a sütőben.
  2.  
  3. Abba belerakta a hájat, arra a májat (és a kacsa egyéb darabjait), befedte hájjal és egy kevés vizet öntött alá.
  4.  
  5. Tehetett hozzá fokhagyma gerezdeket, mellé egy-két szál kakukkfüvet, egy-két szem egész bors, sőt borókabogyó is belefért, de már mondtam, hogy ezek csak opcionálisak.
  6.  
  7. Sütőbe került az edény és sütöttük 3-4-5 órát.
Elkészítése zsírral: Ha volt bolti kacsazsírom, akkor azzal öntöttem le a májat, (mint aképen is láthatjátok) úgy sütöttem meg, és javítottam fel a végén ott maradó kacsazsírt.
 
Igen kis lángon ment az egész, és a végeredmény aranyló zsír, ízes, pirult hús és máj volt. Puha, omlós, ízletes, mint az első képeken is látszik.
Látjátok a zsírját itt a bal oldali egymás mögötti üvegekben? Az is csodaklassz majd a zsíros kenyereken!!!
 
Ha kacsahájat is használok a sütéshez, akkor a végére lesz belőle kacsatepertőm.
-          ha megsütöm külön a végén, - és leszűröm, az a kacsatepertő
-          ha a tepertőt leszűröm egy-egy üveg zsírba, akkor az „kacsatöpörtyűs zsírnak” neveztetik és felfaltatik.

komment

2010.09.30. 14:51 mijemaja

Jóska sógor fordítottan töltött húsa

Címkék: jóska főétel darált aszódról #összes ús

Jóska ínyesmester volt. Mint a főzni tudó férfiak: szilajon, ízesen és élvezettel főzött, nem akármiket. Készített olyat is, amit nem nagyon láttam másutt: a fordítottan töltött húst.

Jóska ezt jellemzően disznóvágás után csinálta, vagy ha hozzájutott sertéshálóhoz.
Ekkor vett egy szűzpecsenyét: az lett a töltelék, besózta, fokhagymázta, egyben átsütötte, jól átforgatva a tűzön, csak annyira, hogy kapjon össze, piruljon meg mindenütt.
Darált húsból piros paprikával, köménymagporral, némi reszelt fokhagymával kolbászhúst készített, amit néha feldobott:
-          egy kis beledarált szalonnával,
-          fele marha-fele disznó húskeverékkel, vagy ha vadat szerzett, azt darált bele ízesítésül
 
A kolbászhússal körbekente a szűzpecsenyén: az vette körbe a húst, mint egy külső kéreg.
 
Ekkor vette a hálót, megmosta, leterítette, rátette a duplahúsos töltöttséget, és betekerte vele.
Tepsibe rakta, és azzal a zsírral, amiben a szűz átsült, meglocsolta, kevés vizet öntött alá, és megsütötte.
- Ebből egy szokatlan szépség lett. Olyan különleges, hogy nem is készítünk mellé csak sós vízben főtt krumplit, amit a hálós töltött hús zsírján áttört, azzal ízesítette.
 
Jóska féle fordítottan töltött hús füstölt sajtos albérlővel
Hozzávalók:
- minőségi hús (szűzpecsenye, karaj, bélszín)
- füstölt sajt
- darált hús, kolbászként fűszerezve
- esetleg egy kis baconszalonna
 
 
Elkészítése:
 
  1. A húst alulra teszem.
 
  1. Nem feltétlenül teszek rá juhtúrót, (vagy kenhető feta sajtot), de ha igen, akkor most az jön, és akkor a húst nem is sózom meg.
 
  1. Az egészet beborítom füstölt sajttal (na jó, nem muszáj füstöltnek lennie, de nagyon jó hozzá a karaván, és a végén is szépen egyben marad, mutatós is, finom is.
  1. Elkészítem a vagdalt húst: bors, só, oreganó, (petrezselyem, zeller, koriander zöld, szóval egy kis zöld), kömény, ilyesmi kerül bele.
  1. A töltelékkel bekenem a húst, teljesen beborítom vele.
 
  1. Szeretem szalonnával beborítani, de szalonna híján szoktam sajtot is rátenni a sütés vége felé akár reszelten, akár vékony szeletben beborítva a hús tetejét.
  1. Kevés vízzel aláöntve puhára párolom, a végén megpirítom, de általában, mire puha, meg is pirul.
  1. Ha kis adagokban készítem, akkor úgy adagolom a tányérokra, ha nagyobb adagban, akkor felszeletelve tálalom.
 
  1. Fontos! Hidegen is teljesen finom!!!! Pl. vendégek elé tálalva a fenséges (kicsit felvágós) reggelik egyike!

komment

2010.09.30. 14:48 mijemaja

Villányi rőzsepecsenye zöldségágyon az Oportó Étteremből

Címkék: sült főétel bacon disznóhús szűzpecsenye #összes villányból

No, ez az étel egyrészt azért villányi, mert ott ettük az Oportó Étteremben, (bár ahogy megkérdeztem, ez az étterem specialitása, nem Villányé), másrészt azért, mert villányi borral készítettem.

Miután a szakácshoz nem volt szerencsém, (bár szerencsém volt a főztjéhez), amit leírok, az csak egy utánérzés, ahogyan én megpróbáltam elkészíteni, s idehaza tovább adni az ott evett finomságot.
 
Veszem a szűzpecsenyét, és hosszú csíkokra felvágom. Ezek a „szőlővenyigék”.
 
 
A „szőlővenyige” szűzpecsenye csíkokat fűszerezem:
- kevés liszt
- összenyomott fokhagyma
- só, bors, paprika
- olaj – és ezeket összekeverem, a húscsíkokat beleforgatom, és úgy gondolom, érdemes pácolnom egy napot is ebben a fűszeres olajban.
 
A „szőlővenyigékből” rőzsekötegeket” úgy kapok, hogy pár vékonyka szűzpecsenye darabot beletekernem bacon szalonnába.
-          sütés előtt beletekerem
-          vagy átsütöm a csíkokat, és kicsit langyosra hűtve tekerem a szalonnacsíkokba. (Én ez utóbbi változatot perferáltam.)
 
Jénaiba teszem a rőzsekötegeket, kevés 2008-as portugeisert (no meg a pácolajat) aláöntve puhára párolom, majd a szalonnát rajta ropogósra pirítom.
Így, frissen jó.
 
Az Oportóban a zöldségágy: paradicsom, répa, cukkini karikák, kaliforniai paprika darabkák és salátacsíkok voltak.
 
Én ezeket a szűzpecsenye pecsenyelevében szeretem átsütni a serpenyőben, de mivel apátok a pirított zöldséget nekem adja, ezért a kedvéért a jénai mellé héjában megsütöttem mellé pár szem krumplit. Ha nem krumplit, akkor egy kis rizst érdemes mellé adni.
 

komment

süti beállítások módosítása
Mobil