Albérletben éltünk apátokkal, ti még csak pajkos gondolatok voltatok, amikor már gyűjteni próbáltunk leendő lakásunkra, - ahová természetesen szeretettel vártunk titeket, és el is hozott a gólya, -szóval akkortájt komoly logisztikát igényelt a megélhetésünk és a spórolás egymás mellett.
Mivel spórolhatunk a legkönnyebben? A hasunkon. Mi a legolcsóbb és laktató, tápláló étel? A tészta.
Elkezdtem hát kísérletezni, milyen tésztákat tud megenni apátok. Panaszoltam a főnökömnek, ő javasolta, hogy készítsek így sonkásat – és bejött apátoknál, azóta is készítem, s ti is szívesen eszitek.
Hozzávalók: bármilyen tészta, sonkaféle (gépsonka, selyemsonka, baconszalonnával is készítem…), tejföl.
Elkészítése:
- a tészta főzését indítom először:
felteszem a bő, sós vizet forrni, és ha felforrt, beleszórom a
tésztát, s a sonka pirítása közben néha-néha átkeverem
- zsiradékon átpirítom a sonkát.
- rádobok pár ek tejfölt, átforgatom a sonkával
- leszűröm a roppanós tésztát, és azonnal elkeverem a sonkás
tejföllel
- reszelt sajtot szórok rá, és azzal együtt is átforgatom azon melegében (kicsit olvadjon meg a sajt, a tejfölös gancában ölelje körbe a tésztadarabokat
Tálalom, és frissen még sajtot reszelek rá, had legyen még finomabb.
Maradék húsból is hasonlóan készítek tésztát: sajttal, tejföllel!!
- legfeljebb pörkölt esetén a tejfölös szafttal keverem össze a tésztát!