Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.30. 14:42 mijemaja

Édes rántott csirkéje maradék csirkelevessel

Címkék: rántott csirkehús leveszöldség édestől aszódról #összes

A csirke beszerzése jellemzően a piacról történt, ahonnan élve, összekötözötten hazacipeltük a kb egy kilós szárnyast, aztán jött a hajtóvadászat a csirkevadász után. Szegény szomszéd néni volt a leggyakoribb „gyilkosunk”, vele afféle barter is megköttetett: elvágta a csirke nyakát, jól kivéreztette, és övé lett a csirke vére a fejével együtt, mi vihettük haza pucolni, készíteni a csirkét.

Mai eszemmel már tudom, milyen jól jártunk, szép tiszta  „kóser” csirkénk lett. (Aszódi néni szerette a hagymás csirkevért, azon frissiben megcsinálta, megette, és a csirkefejét pedig belefőzte a levesbe, mert van, aki szereti azt elszopogatni, a csirkevelőt kienni. Elég sok felé csinálták így, én a velőt sose kívántam, így a csirke fejéből se ettem volna meg…)
Szóval leforráztuk és nekiálltunk kopasztani, majd gázon lepörkölni, amit nem kopasztottunk le, ezzel ki is lehetett fáradni, de még nem volt meg a rántott csirke.
 
Édes feldarabolta a tisztított csirkét a következők szerint:
-          két combot lekanyarította, aló és felső combokra vágta, (így több db lett)
-          szárnyát is kivágta, nem bánta, ha egy kis husi rajta van a mellkasról, majd a csirke máját 2 db-ra szétszedve, egy-egy darabot a szárnyak közé dugott, a legkisebb kis szárnyvéggel jól odaszorítva
-          mellét kifejtette, és a két fél mellet tovább felezte vízszintesen, ami szintén 4 db-ot adott így ki
 
Az így előkészített csirkedarabokat Édes panírozta (liszt - tojás-prézli, ha zsenge volt a hús, kétszer is volt a tojás és a prézli, így a husi nagyobbnak látszott), és kisütötte forró zsírban.
 
 
 
 
Fontos! A sütéshez kell a forró zsiradék: akkor nem szívja meg magát a hús (a zsírban tökre elázott panírok oka az alacsony hőmérsékletű sütés!!).
 
Nem lehet túl magas sem a hőfok, mert akkor megég a panír, de nem sül át a hús (különösen a forgóknál, a vastagabb húsoknál veszélyes!)
 
Javaslatom: akkor jó, ha kellemesen serceg a zsiradék, amikor sót szórok bele, és az első felét sütésnél lefedem, hagyom párolódni az első 5-7 percet. A fordítás után már nem fedem le. Ha sokat panírozok, akkor előkészítek egy fém szűrőt fém tállal (ferde szemű wok szakácsoknál láttam ezt a szűrési technikát), és átszűröm félidőben az olajat, így kevésbé ég meg. (Én előbb megégetem magam a szűréssel..)
 
 
Édes a panírban időnként próbálkozott: kis tejjel lazította a tojást, néha omlettszerű-palacsintatésztaszerű tojás-tej-liszt keveréket kevert ki.
 
 
Az én kedvencem a csirkeszárny volt, benne a puha finom csirkemáj darabbal!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Édes a többi csirkeaprólékból levest készített. (Így volt komplett az ebéd!)
 
A csirke farhát, a zúza és a szív, de még a lábacskák is mentek a levesbe, a belek és egyéb belsőségek mind a macskák lakomájául szolgáltak. Ha nem az Aszódi néni vágta le, és volt csirkefejünk, az is belement, Jóska sógor a taraját is, a csirkevelőt is szerette, sőt, a lábikákat is ő szopogatta el, no meg a nagyapám, a ti dédapátok.
Emlékszem, hogy fogta a cica a foga közé és húzta el a fenébe a beleket, most meg a mai macskák… na jó, nem épp whiskas- menü volt.
Édes kétféle levest is készített belőle, mikor melyiket:
 
1. Vagy sima csirkehúsleves készült ebből az aprólékból sok zöldséggel és cérnametélttel. Ehhez a zöldségeket nagyobb darabokra vágta, nem cicózott az aprítással.
 
2. Csirkebecsinált levesnek mondanám a másik félét, ami ilyenkor készült:
 
A leveshez került fehér és sárgarépa, kelkáposztalevél, és a végén (ha volt) egy kis marék zöldborsó, és vajgaluska volt benne a csúcs, a végén kis tejes berántással, később már kefires /joghurtos habarással került az asztalra.
 
 

komment

2010.09.24. 10:33 mijemaja

Szarvasgombás olaj

Címkék: szarvasgomba olivaolaj olajok #összes

Van egy gombász néni a piacon. Ő árult szarvasgombát. Én néztem a gombát, vágyódással vegyes érdeklődéssel, és a néni alkalmazott pszichológusként lecsapott rám. Ám a „Na de mennyibe kerül?” kérdésre nem mondhatta azt, amit a porszívóügynökök a 400ezres gépre: „ne kérdezze az árát, amíg nem látta, hogyan működik”, színt vallott: 150eFt kilója. Jó, tudtam, hogy drága, sőt, a Nagycsarnokban egy roma néni (ha van női vajda, akkor egy vajdáné) 200-250eFtért is árulja kilóját. Tőle tudom, hogy nem egyféle szarvasgomba van, no meg számít a méret is, az alak is, és hogy szarvasgombát a Nagycsarnokban a külföldiek veszik félkilóra, mert a nyugati árakhoz képest szinte ingyen adják.

Hát, ennyiért ki kéne képeznem valamelyik kutyát, behozná az árát. Ámde ez a gombász néni vérbeli kofaként addig-addig ajánlgatta, azt mondta, vegyek csak egy picit, nem is egyet, kettőt, lemegy az árral is, végül vettem 3 grammot, és 4.500,- Ft helyett megkaptam 3.000,- Ft-ért a két kis girnyó fekete darabot.
 
Elmondanám, én legalább tudtam, mi az a szarvasgomba, Édes szerint a „Bácsi” (az ő apai félig-meddig mostoha nagyapja) gombászott is, és a galgamácsai erdőben, a valkói erdőkben volt is szarvasgomba anno. (Anno = két világháború között lehetett…) Sokat hallottam hát a szarvasgombáról, képeken láttam is, olvastam is róla, de ez viszont komoly dolog volt: sorsom metszette a szarvasgombákét a Bosnyák téri piacon.
Amikor viszont idehaza Apátoknak megmutattam, és megkérdeztem, ez mi? Azt felelte, azért nem mondhatja, hogy kutyaszar, mert akkor biztosan nem tartanám ilyen büszkén a tenyeremen.
 
Szeretném, ha ti tudnátok is, ennétek is, ha nem is a gombát, legalább az ízét. A továbbiakban ugyanis úgy készítettem el belőle a szarvasgombás olajakat, ahogyan a gombász néni javasolta, és így a cél az, hogy a finom aromát az ízes olajjal megtöbbszörözzem, megbolondítsam vele majd az ételeket.
 
Kezdem a leírást:
 
A gombákat elő kell készíteni: súrolókefével, víz alatt le kell sikálni róluk a földet. Nincs hámozás, itt úgy kell csinálni, mint az aranyműveseknél, meg kell menteni a leeső darabkákat, minden forgács mehet az olajba.
 
Reszelt szarvasgombás olaj:
Fogtam a sajtreszelőt, lereszeltem a gombát.
Elkevertem egy finom olívaolajjal, lezártam, összeráztam és hűvösön tárolom. A gombász néni szerint rázogassam, ha eszembe jut.
Aztán használjam az olajat bármihez: tésztához, salátához, sültekhez, s ha elfogy az olaj, még vagy kétszer feltölthetem. Aztán viszont használjam el a reszeléket valami pompás rizottóhoz, tésztához, együk meg, és meglátom, ti csak cuppogni fogtok a gyönyörűségtől.
 
Szeletelt szarvasgombás olaj:
Nagyon vékonyra szeleteltem (meglepően könnyű volt! A fekete rücskös burok alatt hófehér és illatos, puha, de jó tartású gombahús lapult.)
Szintén a legjobb olajat kapta a gombavagdalék. Ha elfogy az olaj, akkor a kis szeleteket valami finom hús, vagy lazac tetején fogom szortírozni nektek! 

komment

2010.09.24. 10:30 mijemaja

Salanova saláta radichiosalátával és cikóriával paradicsomos öntettel

Címkék: saláta paradicsom cikória #összes salanova radichio

A salanovát levelekre szedem, megmosom.
Radichio pár levelét leveszem és összetépem kis darabokra.
A cikóriából levett leveleket mosás után félbe-harmadba tépem.
A salátaleveleket összekeverem.
 
Elkészítem az öntetet.
Olívaolajat, egy citrom levét, jó pár aprózott paradicsomot sóval borssal összeturmixolom.
 
Az öntettel tálalás előtt öntöm le a salátát, összekeverem a nagy tálban és ki-ki vesz magának belőle.

komment

2010.09.24. 10:24 mijemaja

Zöldborsó főzelékek fehéren és pirosan, kaporral és petrezselyemzölddel

Címkék: köret főzelék főétel zöldborsó #összes

Zöldborsó főzelék, ahogyan a legjobb: fehéren és friss petrezselyemzölddel       Zöldborsófőzelék pirosan

Hozzávalók:
      -          kilónyi zöldborsó
      -          nagy csokor zöldféle, petrezselyemzöld/kapor/tárkony
      -          tej, liszt a besűrítéshez
      -          egy fej hagyma
 
Elkészítése főzve mirelitből.
 
  1. 1. A zöldbabot beszórom a lábasba, felöntöm vízzel, (épp csak a borsó szintje alá valamivel), adok hozzá egy kevés sót, vegamixet, mellé teszek egy hagymát és párolom. 
  2. 2. Hamar puhul, forralástól kb. 10 perc múlva behabarom 1 dl tej és 1 ek liszt keverékével, felöntöm vizes tejjel, hogy ellepje jól a borsót. Összeforralom pár percre, beleszórom a petrezselyemzöldet.
  3. 3. A végén keverem hozzá az élőflórás joghurtot.

Zöldborsó főzelék kaporral készítve és natúr felsállal tálalva

  1. Elkészítése pirítással:
  2.  
  3. A friss borsót kevés olajon átforgatom, párolom, (ha kell, ici-pici vizet hozzáadva), aztán megszórom a liszttel.
  4.  
  5.  Felöntöm tejes vízzel, összeforralom 10 percnyit és kész is.Ekkor jöhet a joghurt és a petrezselyemzöld.
Piros zöldborsófőzelék
 
A habarásba keverek egy ek piros paprikát, attól piros – ezt látni fent a jobboldali képen.
 
 
 
 
 
 

 

komment

2010.09.24. 10:21 mijemaja

Zöld simogatás avagy semmi más mint zöld tea mentával esetleg és vagy citromfűvel

Címkék: ital tea menta gyógynövény citromfű gyógytea zöldtea #összes

Ugye, Érzitek, milyen szép a csészében ez a tea? Nektek is ízlett? Semmi extra:

      -          „csak” a legjobb minőségű zöld tea (ez a sodrott puskagolyó),
      -          üde citromfű frissen hozzáadva
      -          és szárított menta
 
Hűűűű – hát még ha éreznétek az illatát is!
 
Remélem, vannak illatemlékeitek ezekről a teákról?!
 
 

komment

süti beállítások módosítása
Mobil