Jóska ínyesmester volt. Mint a főzni tudó férfiak: szilajon, ízesen és élvezettel főzött, nem akármiket. Készített olyat is, amit nem nagyon láttam másutt: a fordítottan töltött húst.
Jóska ezt jellemzően disznóvágás után csinálta, vagy ha hozzájutott sertéshálóhoz.
Ekkor vett egy szűzpecsenyét: az lett a töltelék, besózta, fokhagymázta, egyben átsütötte, jól átforgatva a tűzön, csak annyira, hogy kapjon össze, piruljon meg mindenütt.
Darált húsból piros paprikával, köménymagporral, némi reszelt fokhagymával kolbászhúst készített, amit néha feldobott:
- egy kis beledarált szalonnával,
- fele marha-fele disznó húskeverékkel, vagy ha vadat szerzett, azt darált bele ízesítésül
A kolbászhússal körbekente a szűzpecsenyén: az vette körbe a húst, mint egy külső kéreg.
Ekkor vette a hálót, megmosta, leterítette, rátette a duplahúsos töltöttséget, és betekerte vele.
Tepsibe rakta, és azzal a zsírral, amiben a szűz átsült, meglocsolta, kevés vizet öntött alá, és megsütötte.
- Ebből egy szokatlan szépség lett. Olyan különleges, hogy nem is készítünk mellé csak sós vízben főtt krumplit, amit a hálós töltött hús zsírján áttört, azzal ízesítette.
Hozzávalók:
- minőségi hús (szűzpecsenye, karaj, bélszín)
- füstölt sajt
- darált hús, kolbászként fűszerezve
- esetleg egy kis baconszalonna
Elkészítése:
- A húst alulra teszem.
- Nem feltétlenül teszek rá juhtúrót, (vagy kenhető feta sajtot), de ha igen, akkor most az jön, és akkor a húst nem is sózom meg.
- Az egészet beborítom füstölt sajttal (na jó, nem muszáj füstöltnek lennie, de nagyon jó hozzá a karaván, és a végén is szépen egyben marad, mutatós is, finom is.
- Elkészítem a vagdalt húst: bors, só, oreganó, (petrezselyem, zeller, koriander zöld, szóval egy kis zöld), kömény, ilyesmi kerül bele.
- A töltelékkel bekenem a húst, teljesen beborítom vele.
- Szeretem szalonnával beborítani, de szalonna híján szoktam sajtot is rátenni a sütés vége felé akár reszelten, akár vékony szeletben beborítva a hús tetejét.
- Kevés vízzel aláöntve puhára párolom, a végén megpirítom, de általában, mire puha, meg is pirul.
- Ha kis adagokban készítem, akkor úgy adagolom a tányérokra, ha nagyobb adagban, akkor felszeletelve tálalom.
- Fontos! Hidegen is teljesen finom!!!! Pl. vendégek elé tálalva a fenséges (kicsit felvágós) reggelik egyike!