Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.11. 12:54 mijemaja

Koraőszi gyümölcssaláta őszibarack, körte, kései meggy

Címkék: körte meggy desszert előétel őszibarack gyümölcssaláta #összes

Semmi vacakolás itt sem:

-         -  összevágni az őszi piac ajándékait
-         - citromlé és méz megy hozzá,
-         - érlelődik saját finom levében,
-         - és megesszük, megisszuk.
 

Szólj hozzá!

2010.06.11. 12:52 mijemaja

Mustban párolt körte

Címkék: körte édesség desszert #összes

A körtéket leöntöm finom édes musttal, megszórom egy kis karamelles-fahéjas cukorral – és berakom a sütőbe.

Nem kell sokat várnom, ahogy a finom illata kikúszik a sütő ajtaján (25-35 perc elég hozzá), és akkor tálalhatom is.
 
A visszamaradt levéből édes mártást készítek: tejszínnel, citromlével összeforralom – és körbe öntöm vele a körtéket, úgy tálalom.

Szólj hozzá!

2010.06.11. 12:49 mijemaja

Sárgadinnye krémlevesek

Címkék: leves sárgadinnye #összes

gránátalmával                                        kiviöntettel                                  banánnal és áfonyával

Ha a sárgadinnye jó, akkor általában megesszük, ha nem elég puha vagy édes, akkor dinnyesaláta lesz belőle vagy dinnyekrémleves.
-          Készítem magában (egy kis narancs vagy almalével összeturmixolva, ha magában nem elég édes, akkor mézzel)
-          Vagy mellé teszek más fehéres húsú gyümölcsöt, és azzal turmixolom, pl. almával, körtével, barackkal, banánnal, stb.
-          Jó a kivivel is! (édes dinnye, savanykás kivi – esetleg egy kevés almával)
 
Nagyon szép a világossárga sárgadinnye krémleves piros ribizlivel, piros vagy kék áfonyával, vörös gránátalmával, de akár kékeslila bodzaszemekkel is megszórva!
 
Görögdinnye krémleves: úgyszintén szép is, finom is. Nagy víztartalma, édes íze miatt bármelyik krémleveshez jó adni.

Szólj hozzá!

2010.06.11. 12:46 mijemaja

Hagymás gombás rizottó

Címkék: hagyma gomba rizs főétel #összes

Nagyon szeretem a rizses ételeket – és hál’Istennek, ti is szeretitek végre! Éveken át alig ettünk rizst, hébe-hóba fogyott a rizibizi, az is rántott hússal…

Aztán bejöttek nálatok az indiai éttermek, és végre főzhetek rizst, és lehet bátran fűszerezni, sőt – még bátrabban, mint ahogy eddig csináltam! A „ kevesebb húst” és a „nagydarab húst félig véresen” elvárások közé belecsúszott a sokféle finom rizottó, gyakran magában, főételként is.
 
Ugyanilyen változás volt a gomba is nálatok. Jómagam nagyon szerettem, átmeneti vega korszakunkban sokat ettük, természetes fehérje, nyomelemek, stb., (- bár nem győzöm hangsúlyozni, hogy tapasztalatom szerint eléggé nehezen emészthető étel a gomba), de aztán jöttetek, és egyedül a rántott gombát ettétek meg.
Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy az idő a gombának dolgozik, mert egyszer csak piszkálni kezdtetek, miért nincs nálunk gomba. Mert nem eszitek – válaszom után felhorkantatok, hogy „dehogynem!” Így lett egy nagy kedvenc a rizottó gombával – főként, ha vargányagombával készítem.
 
Előkészítem a rizottót:
-          A vöröshagymát felvágom apróra.
-          Gombát meghámozom, felaprítom (én szeretem vékony keresztmetszetre vágni, lehetne apróbb is, kis fejű gomba esetén felezni szeretem a gombácskákat),
-          Citromos vízbe teszem, ne barnulgasson nekem készítésig
-          Főzök rizst, vagy előveszem a maradék főtt rizst  (nagyon jó maradékfelhasználásra!!)
Készítése:
 
  1. Olívaolajon (vagy libazsíron) átpirítom a hagymát aranyszínűre.
  2. Rádobom a gombát, átforgatom (nehogy megégjen a hagyma alatta), és fűszerezem:
-          Só, bors
-          Zöldfűszerek (petrzselyem, bazsalikom, oregánó, majoranna – mind jók)
  1. Megvárom, míg levet ereszt, és szépen átpirítom.
 
  1. A rizs háromféleképpen kerülhet ide:
-          Nyersen, előre beáztatva: rászórom a zsírjára pirított hagymás gombára, felöntöm a rizs mennyiségének kétszeresét kitevő vízzel, sózom, felforralom az egészet, majd 5 percig gyöngyöztetem, aztán lezárom és hagyom párolódva saját gőzében puhulni.
-          Főve, előre megfőzve vagy ún. előrefőzött rizsként.
-          Előfőzött rizsként: a tasakból ráöntöm a rizst a  hagymás gombára, elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. (Zöldség- vagy húslevessel még finomabb!) Felforralom, aztán lefedem, és elzárom a tüzet, hagyom gőzében puhulni.
-          Főtt rizzsel: nem pirítom teljesen zsírjára a hagymás gombát, elvégre egy kis szaftos gombalé nem árt a főtt rizsnek. Elkeverem a rizst a hagymás gombával, fűszerezhetem még, pl. piros paprikával, köménymaggal, masalákkal, gyömbérrel, zöldfűszerekkel ismét, majoránna, oregánó, korianderzöld nagyon finom, de a petrezselyemzöldet nagyon nehéz überelni…
  1. A felforralt, pufogós, bugyogós rizses keveréket elzárom, lefedem és állni hagyom a tűzhelyen 20-25 percig. Utána tálalhatom is!!
Gombás rizottó velesült zöldségekkel
 
Úgy készítem, ahogy az előzőekben elmeséltem nektek, de amikor a hagymát megpirítom, akkor a hagymás zsiradékra dobom az előre felszeletelt zöldségeket is.
Ha azok már nem annyira roppanósak, akkor jöhet a gomba, és folytatódik tovább a rizottó készítés.
 
Gombás rizottó főtt zöldségekkel
 
A levesben főtt vagy bármilyen egyéb maradék főtt zöldség kelthető így új életre.
A rizottó készítése során elérek odáig, hogy belekeverem a rizst: no, ekkor keverem óvatosan hozzá a zöldségeket, és aztán csak hagyom, hogy átjárja ezeket a kevésbe ízes főtt zöldségeket is a gőz, és együtt sokkal finomabb aromákat adjon nekünk a rizottó.

Szólj hozzá!

2010.06.11. 12:42 mijemaja

Kubai fekete babból főzelék

Címkék: köret főzelék bab főétel #összes kubából

Kubában a feketebab (a frijoles negras) olyan, mint nálunk a „gulyás”, vagyis nagyon kubai ételről van szó.

 
Amerre jártunk, mindenütt lehetett enni a vendéglő őseként kialakult helyi családi kifőzdékben.
 
  1. Veszem a fél kilónyi babot, és beáztatom egy napra.
  2. Másnap leöntöm az áztatóvizét, annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni.
  3. Teszek mellé: egy fej hagymát, pár szem fokhagymát, egy csípős zöldpaprikát, belekockázok egy kis fehér répát is, és belefőzök egy krumplit is.
  4. Fűszerezem: sózom, borsozom, egy-két babérlevelet teszek hozzá, esetleg 1 tk szárított oregánót is beleszórok, 1kk köményt, római köményt vagy szegfűborsot is adhatok hozzá.
  5. Puhára főzöm lassú gyöngyözéssel, (50-60 perc elég) hozzá.
  6. Kidobálom belőle a hagymát és a többi ízesítőt, ami nem kell bele (krumpli, paprika).
  7. Sűrítem: a péppé turmixolt krumplival.
  8. Tálaláskor citromlével savanyítom.

     
Ehető magában, egy kis zöldhagymával, snidlinggel.
 
De finom pörkölttel is, vagy sonkával, ahogy a babfőzeléket.
Az íze hasonló, csak a színe szokatlan…
 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil