Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.11. 12:39 mijemaja

Finomfőzelék és kukoricás finomfőzelék

Címkék: répa főzelék zöldborsó #összes

Szegény, hátrányos helyzetű finomfőzelék!

Olyan egyszerű, ízes, édeskés, üde, könnyed, önmagában elegendő étek. Mások mégse nagyon szeretik a finomfőzeléket. Keresztapátok pl. állítólag a katonaság alatt utálta meg, akárcsak apátok az iskolai menzákon, ahol kevés és agyonfőzött zöldség úszott a vastag rántásos főzelékben…
Én szeretem, mert a sárgarépa főzeléket követően ezt készítettem második ételemként gyerekkoromban, és amíg a répát a kutyák sem ették meg – a finomfőzelék elfogyott az asztalról is. Szóval ez az én sikertörténetemet reprezentálja. (Akkor tanultam meg egyébként, hogy a répa oda tud égni, nem is akárhogyan…)
Szerencsére ti is eszitek, de nem is olyat, mint a régi menzákon főztek...
Egy könnyű darab, mondhatni édeskés semmiség, nem is hizlal – szinte a semmiből, csak pár zöldség kell hozzá. Érdekes, hogy apátok azért sem szereti, mert túl édesnek találja a répa-borsó dupla édességét, - amire rá is segítek egy kanálka porcukorral vagy mézzel, de mi szeretjük.
 
Alapfinomfőzelék:
Három szín kell bele:
- A narancssárga: ehhez veszem a répákat (2-3 db-ot),
- a zöld: ezért kell bele a zöldborsó
- a fehér: szükséges fehér répa, de helyette vagy mellette elfér karalábé is.
 
Elkészítése:
 
1. A megtisztított zöldségeket felaprítom kicsire és közel egyformára. (A borsót megfelelő méretűnek teremtette a Jóisten, azt elfogadom magában…)
 
2. A zöldségeket átpirítom egy kevés zsiradékon, ha lehet vajon, (no nem „vajon átpirítom?” székelyesen, hanem igazi, sűrű vajat használok hozzá, vaj jellegű készítmények nem jók hozzá).
Megszórom liszttel, felengedem vízzel vagy csontlével, főzök bele egy hagymát, egy-két paprikacsumát, egy ek paradicsomlé is belefér.
 
3. Puhára főzöm és behabarom kevés tejes liszttel. A legvégén beleszórok egy csomó petrezselyemzöldet.
 
4. Ha mirelitborsóm van, akkor azt a vége felé főzöm csak bele!
 
Variációk:
-          1-2 burgonya kerülhet hozzá
-          Néhány karfiolrózsa
-          Mostanság néhány brokkolivirág is belekerül
-          Néha kukoricát is belekeverek, mint pl. a képen. (A végén, a zöldborsóval teszem hozzá, elvégre a konzervkukorica már magában is fogyasztható!)
 
Elkészítése mirelitből is egyszerű:
A hozzávalókat egy lábasba öntöm, felöntöm annyi vízzel /húslével/ zöldséglével, amennyi ellepi.
Teszem bele a szokásos hagymát, paprikadarabot, sózom és az egészet puhára párolom.
Amikor minden megfőtt – behabarom, ha van friss zöldfűszer, azzal ízesítem, különösen a petrezselyemzöld jó hozzá! - és kész is.

Szólj hozzá!

2010.06.11. 12:37 mijemaja

Édes hamis túrógombóca

Címkék: tej édesség gombóc desszert túrógombóc búzadara édestől #összes

Hozzávalók:

-          1 liter megaludt tej,
-          Búzadara (tenyértől függően 8-10 maroknyit szórok bele, ha kevesebb, akkor nem elég kemény, ha több, túl kemény a massza)
-          Cukor /2-3 ek és egy vaníliás cukor)
-          Pirított morzsa
-          tejföl
-       reszelt citromhéj
A citromhéj egy fontos adalék, ugyan nélküle is jó a túrógombóc, de ettől lesz igazán pikáns, különleges, ahogy mondani szoktam: A túró és a citrom (na meg a vanília) szeretik egymást... Anikó ette a minap, és dícsérte, milyen finom (észre sem vette, hogy nem igazi, hanem hamis túrógombócot eszik), s rákérdezett: Mi van ebben, csak nem citromhéj? 
A története: Ha megromlott a tej, (vagy csak lejárt a szavatossága), akkor Édes kitette a napra, és hagyta megaludni. Utána a hűtőben pihentette egy-két napot is, és jött a hamis túrógombóc. Évek óta nem tudtam ilyet csinálni nektek, tehetem a napra, csak valami izé lesz belőlük túróféle tartalom nélkül, ámde Palkonyáról szereztem tejet – és ilyen igazi aludttej lett belőle, amit a képeken is láthattok.
 
  1. Édes feltette az aludttejet egy lábasban, vigyázott, ne törtje össze.
  2. Amikor rottyant, belekevert érzésre búzadarát, mintha tejbegrízt készítene.
  3. addig keverte csak, amíg (mint a puding) fel nem buggyant egyet, akkor, azonnal levette a tűzről, keverte még egy picit, akkor keverte bele a két kanál cukrot, vaníliás cukrot, csipet fahéjat is. Itt nem emlékszem citromhéjra, de nem kizárt, hogy volt – én viszont biztosan keverek hozzá. Édes nem cukrozta, de én adok bele egy -két kanálkával!,
  4. Édes közben gyorsan elkészítette a pirított zsemlemorzsát,
  5. és ha kihűlt a massza, vizes kézzel (!!! ez fontos, csak így lehet formázni!) formás gombócokat formált belőle, a frissen elkészített morzsába forgatta őket.Én a morzsába forgatással, görgetéssel szoktam a "gömbölyű" gombócformát eltalálni.
  6.  Egy javítás: inkább kevesebb grízt adok és többet várok a szilárdulásra, mert úgy könnyedebb formázni, és ha túl puha, sima zsmlemorzsát adok hozzá 1-2 ek mennyiséget, ha az megduzzad, meg is köti jobban a gombócot.
  7. Tálalás: bőséges cukros tejföllel, azonnal, még langyosan megtörtént.
 
Ez a könnyű elkészítés szerintem ugyanolyan finom, de másnapra már kevésbé repülős gombócot adott.
Hasonlít Édes hamis túrógombócához a Csalogány alapítványnál megismert „ISKOLAMAMA” hamis túrógombóca is, csak amíg Édesnél az aludttejből kicsapódó túróhoz a forrásban lévő tejsavóval készített, kvázi „tejbegríz” adja a többit, addig Iskolamama kukoricadarából készített puliszkával keveri össze a túrót, és szintén langyosan, kézzel formálja meg, főzés nélkül a gombócokat.
 
 
Édes a Nők lapjában vagy F. Nagy Angéla könyvében vagy valahol mástól olvasta, hogy milyen a hamis túrógombóc, - az úgy megtetszett neki, hogy alig volt utána a másikból.

 

Olyan könnyű készíteni, hogy ezt készítem, ízesítem mindenfélével:

- a szokott prézli+ tejföl, porcukor

- gyümölcsmártások

- cukros dióba forgatom, karamellel tálalom, keserűcsoki öntettel

Szólj hozzá!

2010.06.11. 12:33 mijemaja

Aszalt paradicsom olajban

Címkék: paradicsom #összes

Lehet ilyet vásárolni a boltokban – ha van „olasz hetek” valamelyik hipermarketben, akkor bizonyosan, és szoktam is venni belőle. Az aszalt paradicsomot ugyan csak én eszem magában – ehhez, ahhoz, de bizony a kis családom is kap belőle, csak nem ennyire nyíltan.

-          zöldsalátákra vágok belőle, vagy az öntetébe keverek összeaprítva
-          majonézes salátákba keverem (különösen amiben sajt vagy tojás van!!)
-          olajban elrakott sajtokhoz, fokhagymákhoz, gyors érlelésű savanyúkhoz adalékolom
 
A lényeg, hogy amikor bőven van és jóízű (!!!) a paradicsom, akkor kell aszalni is.
Úgy láttam, hogy a megvett aszalt paradicsomot félbe vagy harmadba vágták (mérettől függően).
Aztán a józan ész szerint a paradicsomok belsejét ki kell kaparni (ugye, az romlandó, sokkal hamarébb penészedik, mint a húsos rész, viszont nem kidobandó, paradicsomleveshez, pörkölthöz kiváló) – ezt igazolja, hogy a bolti készítményben nincs egy mag sem.
A megtisztított paradicsomdarabokat kell aszalni (napon, sütőben, aszalógépben).
Aztán üvegbe teszem, rá az olíva olaj, - itt érdemes leszűrt, de fűszerekkel ízesített olívaolajat használni – elsősorban fokhagymán ágyazott, bazsalikommal ízesített, de aztán leszűrt, tiszta olajat.
Egyedül a borsszemekkel vagyok úgy, hogy az mehet bele, nem romlik el – szóval abból kerül bele.

Szólj hozzá!

2010.06.11. 12:31 mijemaja

Bableves szárzellerrel, ami igen finom így együtt

Címkék: leves sonka bab szárzeller leveszöldség #összes

A szárzellerrel kései találkozásom volt, gyerekkoromban nem is tudtam, hogy létezik, na de amikor megláttam, kipróbáltam, és azóta esszük nyersen, karikába, csíkba vágva, esszük sütve köretnek, töltök vele halat, húst, készítek belőle levest, főzeléket, adagolom húsok mellé (sülni, párolódni), rizottókhoz stb.

Hozzávalók: mint minden bableveshez:
-          egy darabka füstölt
-          fél kilónyi bab, a képen gyönyörű ízes menyecskebabbal készítettem, de lehet fehér aprószemű, tarkabab, kicsi pirosbarna májbab, stb.
-          1 ek zsiradék, jellemzően libazsír
-          leveszöldség: 2-3 répa, 1-2 fehér répa, egy darab zellergumó, és egy szép adag szárzeller
-          1-2 gerezd fokhagyma, egy kisebb fej hagyma
-          fűszerek: só, bors, piros paprika, 1-2 babérlevél, egy icipici kis csípős paprika
 
Elkészítése:
 
  1. A babot előző este beáztatom.
  2. Másnap az áztatóvizet leöntöm, tiszta sós vízzel felteszem főni a füstöltet és a babot, csak annyi vízzel, ami alighogy ellepi, mert a többi víz majd a rántásból jön hozzá.
  3. Hozzáadom az egész fej hagymát és 1-2 levélke babért.
  4. Megpucolom és összevágom a zöldségeket: répa nagykockákra, zeller kicsi kockákra, fehér répa közepes kockákra aprítva kerül a levesbe.
  5. Közepes barna rántást készítek, aztán a rántást félrehúzva megpaprikázom, belenyomok 1-2 gerezd fokhagymát, jól elkeverem, és felöntöm jó hideg vízzel. Felforralom, aztán egy szűrőn keresztül (nehogy  lisztcsomó kerüljön a levesbe) beleöntöm a levesbe a rántást.
  6. A zellerszálakat összevágom, az utolsó tíz percre beleöntöm a karikákat a levesbe. Szeretem, ha nem puhulnak meg, hanem olyan jó kis roppanósak maradnak (érdekes az intertextúra: puha bab, félpuha zöldségkockák többféle méretben, roppanós szárzellerkarikák a folyékony bablevesben a gyönyörűségünkre…).
  7. Tálaláskor a szárzeller gyönyörű kis levélkéit beleaprítom a tányérokba.
  8. A benne főtt füstöltet kiveszem, ha nem elég puha, még tovább főzöm egy kevés lével, azt úgyis csak apátoknak tálalom a tányérjára.

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:35 mijemaja

Kovászos fokhagyma Aszódról

Címkék: fokhagyma kapor befőzés savanyúság édestől aszódról #összes kovászolás

A kovászos fokhagyma nálunk a kovászos uborka „melléktermékeként keletkezett, elvégre ezzel is ízesítettük az uborkát. Mire elkészült a kovászos uborka, jó volt a fokhagyma is. No, ezt szereti nagyon az apátok, így aztán külön is gyártom, kis üvegben, jól megfűszerezve, egy kis csípős paprikával, mert ettől jobb a fokhagyma íze.

 
Hozzávalók:
-          jó sok megpucolt fokhagymagerezd
-          fűszerek: só, szemes bors, koriander, mustármag, 1-2 egész csípős paprika
-          alulra egy kevés magocskás kapor
-          egy liternyi vízbe öntött egy lapos tk só
-          borsikafű ágacska, esetenként egy kis babérlevél
 
Elkészítése:
-          az üveg aljára teszek egy ernyővirágos kaprot
-          a fokhagymával és a fűszerekkel felforralom a sós vizet,
-          az üvegbe teszem a fokhagymákat, a leszűrt fűszereket, közéjük dugom a paprikát is,
-          és teljesen felöntöm a langyos sós vízzel.
-          egy gézdarabon a szeletke barna kenyérhéjat teszem a tetejére, arra jön egy kistányér, és az egész üvegecske megy a napra a konyha ablakába,
-          és csak várnunk kell rá, hogy elkészüljön a napsütéses órák számától és az éjszakai lehűléstől függően 2-4 nap alatt
------------------------------------------------

Idáig a recept.

Kedves lányok, Krisztina és mindenki, a napokban kaptam ezt a direkt email-t Krisztinától.

---------------------------------------------------

Kedves Mária,köszönöm a kovászos fokhagyma receptet. Én is azon gondolkodtam, hogy: meg kellene próbálkozni vele, és a neten talált információ ebben megerősített. Már nekifogtam, most várom, hogy lehűljön a forralt víz.

A többi recept is figyelemreméltónak tűnik, majd áttanulmányozom.Minden jót kívánok és szép hétvégét:  

Krisztina

Krisztinának válaszoltam, de úgy hiszem, nem baj, ha ti is halljátok, olvassátok, mit beszélgettünk:

--------------------------------------------------------------------------

Kedves Krisztina!

Köszönöm megkeresését, bizalmát egyaránt!

Ha a kovászos fokhagymának vág neki, és van kedve a répával kombinálni, had javasoljam a répát a fokhagymával együtt is kovászolni. Mi nagyon szeretjük, és rém egészséges. (A kovászolt fokhagymát párom és egyik lányom szereti, a kovászolt répát mindannyian!)

Anno Dr Diczházi Andrea gyermekorvos nak köszönhetem, hogy felhívta a figyelmemet arra, a kovászolt, ejesztett kumisz (az is tejsavbaktériumos erjesztéssel készült) már az ősmagyarok természetes probiotikuma volt, és azt javasolta, a gyermekeket etessem kovászolt és sós erjesztésű ételekkel, mert bármennyire egészséges egy probiotikus tabletta, sokkal egészségesebb a természetes probiotikum.

Őseink lehet, ezt így nem tudták, de eszerint éltek, nem? Szülőfalumban a kovászolt répa a kovászolt savanyúk ízesítőjeként és önmagában is készült, én gyakran kis gyöngyhagymával kombinálom, - és a lényeg, hogy ez volt a "savanyúrépa", ebből készült a "savanyúrépa főzelék".

Ebből készítettük a sült hússal együtt sütött "sült répát" is.

Nem mondom, hogy a népi étkezés a No1, de sok évszázados tapasztalat, megfigyelés, bölcsesség van ám benne! Nem véletlenül kovászoltunk káposztát, (nyári káposztás ételekhez, hihetetlenül finom a vele készült paradicsomos káposzta, de -mert azt nem sokan szeretik- jó ám a nyári töltött és a nyári székely káposzta is belőle!), a kovászolt szilva, ami nemcsak finom, de sokkal jobban eláll, mint a kovászos uborka, vagy a kovászolt zöldparadicsom (felvidéki és igen jó savanyúság!).

Végül idetennék egy előkészített posztot a kovászolt répa felhasználásáról. Zsolti a süketnéma munkatársam, vele írásban jobban kommunikálok, mint szóban, ezért gyakran ír email-t. épp sárgarépa főzeléket evett egyik nap, onnan jött ez a levél, az ő receptje, s az én válaszom neki, amiben pont a kovászolt répából készített répafőzelékről írok neki.

Kívánok minden jót, legfőképpen az egészséges étel mellett jó egészséget,

Tolnai Mari (Maja)

Zsolti répafőzeléke és az aszódi répafőzelék

Zsolti írta nekem a minap:

„Sajnálom, hogy nem tudtál mesélni nekem az aszódi répafőzelékről, mert Dorisz elhívott megbeszélésre. Nagyon szeretném tudni, hogy mit szerettél volna mesélni nekem róla?

Azért hívtalak be, mert kíváncsi voltam reakciódra, hogy répafőzeléket eszek. Meglepődtem, hogy nem mondtad, hogy "fúj" mint ahogy sok ismerősöm mondta nekem. Sokan nem szeretik a répafőzeléket.

Nekem még a nagyi mutatta meg, hogy kell készíteni egy nagyon finom répafőzeléket. Egyszerű recept alapján és ezért gondoltam, érdekelhet téged és ezért hívtalak be a konyhába.

Egyszerű elkészíteni:

- a répát megpucoljuk hibás részeitől és minél vékonyabbra szeleteljük, hogy hamarabb megpuhuljon.

- Zsírban kell pirítani, de lehet egy kis vizet hozzáadni, sót is, hogy hamarabb megpuhuljon.

- Aztán liszttel megkeverjük,

- két bögre tejjel és tojássárgájával (selymesebb íze legyen) és nagyon kevés vízzel felfőzzük,

- ízlés szerint cukorral, vagy édesítőszerrel.

- A végén igazi fél citromot kifacsarjuk és azt beleöntjük

- vagy aki ínyencekre vágyik, berakhat petrezselymet is.

Mégsem szeretik olyan sokan ezt a sárgarépafőzeléket :)

Nem azt szeretted volna mondani, hogy Aszódon másképp csinálják? Légy szíves, írd le nekem röviden, amennyire lehet? …Zsolti”

Válaszom hosszú volt, csatoltam egy képet és receptet (kovászolt zöldparadicsom répával, ez a répa az ún. Savanyúrépa), és az aszódi savanyú répafőzelék elkészítését is:

Az elkészítése hasonlít Zsoltiéhoz, de az eltérések a készítés sorrendjében:

- Mifelénk "savanyúrépából" is készítettük a sárgarépa főzeléket, s az még jobb volt. Vagy kovászolt, vagy sós erjesztésű sárgarépa kellett hozzá, azt hívták az öregek „savanyúrépának”.

- A cukrot az elején, pirításkor szórtuk rá (édesítőszer sem volt akkoriban), és így a cukor karamellizálódott pirításkor, nagyon pikáns ízt adva a főzeléknek.

- felöntéskor víz helyett a répa leve került bele – ettől savanykás lett a leve külön ecet hozzáadása nélkül (akkoriban citrom sem úgy volt)

- nincs benne tojássárga (felénk anno drága volt a tojás), és helyette kevés tejben elkevert liszttel sűrítettük, vagy megszórtuk a pirított répát egy kanálka liszttel, és a végén vizes tejjel öntöttük fel.

Abban egyetértünk Zsoltival, hogy akár így, akár úgy készül, akkor jó, ha pikánsan édes-savanyú, és krémesen selymes a főzelék…

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil