Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.28. 22:25 mijemaja

Narancsméz a citrusfélék mézeihez tartozik

Címkék: méz narancs akácméz #összes egyedi virágméz

narancsméz.JPGA mediterránumban narancsligetek, erdők vannak, nem csoda, ha a szorgos méhecskék narancsvirág nektárból igazi narancsmézet tudnak összehozni. Világos színű, kristályosodik, de így is igazi csemege – nagyon finom illattal, kellemes ízzel. Krémesre kristályosodik – vagyis vajaskenyérhez igen alkalmas kenőméz.

A narancsméz ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, ennek köszönhető antiszeptikus, gyulladáscsökkentő hatása is. Köhögésnél, nátha esetén jó, és köszvényeseknek kifejezetten javasolják fogyasztását.

Ilyet csak boltban tudok venni, méhésznél hazai narancsligetek híján ugye --- nincsen. Narancsos mézet viszont készíthetünk!!(A felső képen spanyol vagy portugál narancsméz az egyszervolt Corából (spanyol hetek voltak), alattuk a Dorisztól kapott 'Cavarallo" olasz narancsméz, az már ki is kristályosodott.). Isteni volt mézes-vajas kenyérnek!

Narancsos méz házilag (karácsonyi gasztroajándékba?!)

narancsos méz.JPGEz persze nem az olasz narancsméz, hiszen mezei magyar akácból, ámorból vagy selyemfűmézből készítem: leheletvékonyra szelt, beáztatott (vagyis többször kiáztatott) és cukorsirupban átfőzött, megszárított narancshéjakat keverek bele, adok neki időt, 1-2 hét elég is ahhoz, hogy a méz tényleg finom narancsos legyen. Teába isteni!! – Szép üvegcsében készítve látványos, mutatós darab annak, aki értékeli a szépet és a finomat.

Karácsonyra?

Szólj hozzá!

2012.11.28. 22:08 mijemaja

Cukkinis cucc Judithkától vagyis sajtos tejfölös cukkinis ragu karajból

Címkék: pörkölt főétel cukkini disznóhús húsok #összes disznókaraj

cukkinis ragu.JPGEzt a nevet Judithka adta neki. Sajtos tejfölös cukkinis karajragu a mibenvalósága. Névnapi ajándékul kaptam a receptet. Innentől idézem nektek Judithkát.

A hétvégén Beledben jártunk Halász Gábor kollégám meghívására búcsúban. A szülei szokás szerint minden földi jóval fogadtak minket, és ott szereztem be ezt a fincsi kaja receptet. tovább adom, mert ez sztem a lányoknak is ízleni fog. ( Dalmának elmeséltem milyen a kaja, azt mondta, hiszi, ha kóstolja, ma megfőztem, kóstolta és vitt is belőle!) ez ajánlásnak sztem elég!

Tehát: alaprecept: 1 db cukkini apró 2x2 kockára vágva, ½ kg hús (beledben karaj volt kockázva), só bors, ezt  együtt fel kell tenni fedő alatt párolni, és addig főzni amíga cukkini nem látszik, és a husi puha lesz, ekkor 2 db tömlős sajt 1 doboz tejföllel összekeverve hozzákeverendő, és az első rottyanásig  főzzük, ehhez tésztát főzünk és vagy  mellé vagy összekeverve tálaljuk. (melegen és hidegen egyaránt fogyasztható!

Na és akkor most nem is én lennék ha nem bolondítottam volna meg egy kicsit:

Vagyis: én a husit csíkokra vágtam, minta brassóihoz, és előzőleg zsíron megpörköltem, ehhez adtam hozzá a cukkinit  és két szál újhagymát apróra vágva, és ekkor fűszereztem meg vegetával és borssal, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt puhára pároltam, úgy hogy a cukkini és a hagyma szinte nem is látszott benne, és egy csokor petrezselymet is adtam hozzá és 1 dl fehérborral bolondítottam meg. Amikor ez meg volt akkor reszeltem kábé 5 deka füstölt sajtot , ehhez kevertem a két maci tömlős sajtot 1 doboz tejföllel,és összekevertem a husos cuccal, aztán kicsit hagytam még rotyogni egyet, megkóstoltam és késznek nyilvánítottam. Én a tésztát nem kevertem vele tálalásig össze. a maradékot raktam el úgy hogy összekevertem a cuccost! így hidegen is fogyasztható úgy egyébként!

Próbáljátok ki!:))

Egészségetekre!

Lehet Jenőnek,Lacinak nem lesz a kedvence, bár ha fokhagymával bolondítod! ez most jutott eszembe!

Szólj hozzá!

2012.11.28. 19:47 mijemaja

Gesztenyeméz

Címkék: méz szelídgesztenye #összes virágméz egyedi virágméz

gesztenyeméz.JPGA gesztenyeméz színe gyönyörű, mint a borostyáné, a világos borostyántól a sötétebb barnás árnyalatig, néha sötétebbre, vörösbe hajlóra is bukkantam már piacon. Az illata pedig mint a gesztenyevirágé. Nagyon jellegzetes íze van – még a tejeskávéba sem az igazi, annyira érdekes és jellegzetes az íze, elég agresszívan átjön, határozottan van kesernyés, kicsit fanyar utóíze. Nehezebben, de tud kristályosodni.

A kesernyéssége miatt sütéshez sem használom (arra az olcsó napraforgóméz az igazi!), de nagyon magas ásványi anyag tartalma miatt javasolt a fogyasztása vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság, visszértágulat kezelésére is. Egészséges, gyógyhatású méz – érszűkület, trombózisra való hajlam esetén kifejezetten ajánlják rendszeres fogyasztását!

Magában jó, kenyéren jó, limonádéba – ősszel-télen forralt borba kifejezetten javaslom és használom is!- teában jó – ha a szánkba vesszük, átjárja a gesztenyearomája egész arcüregünket (ha most azt mondtam volna, hogy „kitölti a szánkat” – ez a kifejezés nem adja vissza, ahogyan betölti egész arcunkat az illata).

Amit az előbb mondtam a forralt borról – az nagyon fontos! Ha apátok meghűl, megfájdul a torka, akkor kér forralt bort. A bort nem felforralom, csak a gyöngyözésig melegítem a fűszerekkel, és utána adok hozzá édesítőszert, jellemzően mézet, és ilyenkor az erdei méz, hegyi méz, hangaméz és a gesztenyeméz a slágerem.

A felsoroltakból a gesztenyemézet kapom a legolcsóbban, kedvenc méhészem is készíti. Azt meséli, ilyenkor letelepül a méhcsaládjaival és ott van két-három hetet, amíg virágoznak a gesztenyeerdők. Ő csak akkor csinál fajtamézet, ha elegendő az idő (megfelelően hosszú az adott növény virágzási ideje) és a begyűjtött nektár mennyisége ahhoz, hogy önállóan ki tudja pergetni – a gesztenyeméz ilyen. A képeken látott mézet is tőle vettem, az M30-as Csintoványi csárda-Petőfi forrás melletti parkolójában szokott árulni hétvégeken. Olcsóbb, mint a boltban, olcsóbb, mint a Bosnyák téri piacon, és bizonyosan igazi termelői mézet ad el, ezekért szeretek tőle vásárolni.

Szólj hozzá!

2012.11.28. 17:30 mijemaja

Almás mákos palacsinta erdei öntettel

Címkék: alma gyümölcs mák desszert sütemények palacsinták #összes

almás mákos palacsinta1.JPGApátok szereti a mákot, nem nagyon szereti a palacsintát, mi nagyon szeretjük a palacsintát és nem annyira a mákot, a mákos palacsintákban együtt tudunk palacsintázni – ezért próbálkozom annyiféleképpen készíteni…

1. A palacsintákat megsütöm.

Egy kis információ a palacsintasütéshez: így készítem elő a palacsintasütőt, ahogyan a képen láthatjátok: kenőtollal vékonyan átkenem a sütőt – mert ha induláskor öntök bele egy kis olajat, akármilyen keveset akarok önteni, mindig túl sok lesz –hiszen láthatjátok, ilyen vékony réteg is elég! S ha sok, könnyen kiugrik a lapos sütőből, és az nem tesz jót a tűzhelynek, én már jártam úgy, hogy belobbant…

almás mákos palacsinta2.JPG2, A tölteléket is elkészítem, ehhez egy almát és kb. 1 dl-nyi mákot használok:

  • Az almát megreszelem,
  • hozzáreszelem egy citrom héját, fahéjjal megszórom, belefacsarom ½ citrom levét.
  • A mákot 1-2 ek cukorral megdarálom, és hozzá keverem az almához (vagy daráltan veszem! Úgy cukrozom meg).
  • Az édes mákot megszórom pici (1 tk) rétesliszttel,
  • felöntöm ½ dl tejjel, összekeverem és a tűzhelyen összeforralom.
  • Az almát csak bugyogtatás után keverem hozzá, a reszelt almának ennyi is elég, a citromnak meg jobb így.
  • Megkóstolom: ha kell, még porcukorral, mézzel édesítem, és kész is.

3. A kisült palacsintákat megtöltöm a mákos töltelékkel.

(Tehetek mellé egy keveset az erdei - vagy simán meggyes-  mártásból is, lazábbá teszi a mákot pl. nekem, mert én nem szeretem annyira a mákot, mint az apátok.)

4. Összesodrom/ négyrét hajtom, és mellé öntök a közben elkészített mártásból.

Erdei mártás elkészítése:

Erősen piros gyümölcsöt (szedret, áfonyát, málnát) egy kis aprózott (reszelt vagy felkockázott) és citromlével meglocsolt almával összekeverek. A legegyszerűbb a töltelék almarészéből hagyni egy keveset!

1 ek cukrot karamellizálok a lábasban, rádobom a gyümölcsöket, megszórom egy lapos kk őrölt fahéjjal, átkeverem a gyümölcsöket, az a hő, a karamell íze, a gyümölcsökből kifolyó gyümölcslé együtt fantasztikus mártás! Így is jó, nagyon finom,

De ha felöntöm egy lapos tk liszttel elkevert ½ dl tejjel, összeforralom, nagyon finom lesz úgy is!  (Hát még ha egy ek rumot is öntök a forró mártáshoz!)  - kicsit több, kicsit kiadósabb, hát még ha megtanulnék flambírozni...

 

Szólj hozzá!

2012.11.28. 11:18 mijemaja

Csobán Örzse néni pörköltje kenyérrel sűrítve

Címkék: pörkölt főétel disznóhús húsok disznócomb #összes Aszódról tót konyha Örzse¬ nénitől

pörkölt kenyérrel sűrítve.JPGNa, ne gondoljatok nagy dologra, ő is úgy készítette a pörköltet, mint mi, de ő  barna kenyérrel sűrítette be a pörkölt szaftját. Elkészítettem, jó tartalmas lett - teszteltem másokon: senki sem mondta meg, hogy kenyérrel sűrítettem a finom, erős szaftot, viszont mindenkinek ízlett!

Hozzávalók: ½ kg pörkölthús, diónyi zsír, 1-2 fej vereshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, kömény és 1-2 szelet barna kenyér.

Elkészítése mint a hagyományos pörköltnek: 

  1. Örzse néni felkockázta a húst is és a hagymát is.
  2. Az aprózott hagymát megpirította a zsíron, megszórta paprikával, és rászórta a húskockákat.
  3. Átforgatta, pörkölgette, megszórta sóval, borssal és őrölt köménnyel.
  4. Felöntötte kevés vízzel, és belerakott 2 szelet barna kenyeret. (A képen a barna a kenyér, a hús a fehér a piros hagymás szaftos pörkölőlében).
  5. Már csak puhára kell párolni.

Nagyon finom!

Gyermekként úgy véltem, talán Domonyból hozott szokás lehetett ez a kenyeres sűrítés, (Örzse néni onnan jött Aszódra férjhez), de összefutottam egy távoli aszódi rokonnal, Benedek Ángyi jóval túl van már a nyolcvanon, és szóba hoztam neki az ételeket is, Édes főztjét, a galgamenti tót konyhát. Beszélgettünk s elmondta, ha nem kevés volt a hagyma, már pedig ez előfordult a paraszti portákon tél végére, tavasz előtt, (na meg ha azt akarták, kiadósabb, laktatóbb legyen a szaft, kevesebb hús is elég legyen), akkor simán kenyeret használtak sűrítésnek levesbe is, főzelékbe is. A te nagyapád is mindenbe kenyeret tépett, eláztatta, elkeverte s úgy ette meg, nem? – nevetett Ángyi. – A kenyér azért volt olyan fontos a mindennapjainkban, mert ha volt kenyér, volt mit enni.  

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil