A mediterránumban narancsligetek, erdők vannak, nem csoda, ha a szorgos méhecskék narancsvirág nektárból igazi narancsmézet tudnak összehozni. Világos színű, kristályosodik, de így is igazi csemege – nagyon finom illattal, kellemes ízzel. Krémesre kristályosodik – vagyis vajaskenyérhez igen alkalmas kenőméz.
A narancsméz ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, ennek köszönhető antiszeptikus, gyulladáscsökkentő hatása is. Köhögésnél, nátha esetén jó, és köszvényeseknek kifejezetten javasolják fogyasztását.
Ilyet csak boltban tudok venni, méhésznél hazai narancsligetek híján ugye --- nincsen. Narancsos mézet viszont készíthetünk!!(A felső képen spanyol vagy portugál narancsméz az egyszervolt Corából (spanyol hetek voltak), alattuk a Dorisztól kapott 'Cavarallo" olasz narancsméz, az már ki is kristályosodott.). Isteni volt mézes-vajas kenyérnek!
Narancsos méz házilag (karácsonyi gasztroajándékba?!)
Ez persze nem az olasz narancsméz, hiszen mezei magyar akácból, ámorból vagy selyemfűmézből készítem: leheletvékonyra szelt, beáztatott (vagyis többször kiáztatott) és cukorsirupban átfőzött, megszárított narancshéjakat keverek bele, adok neki időt, 1-2 hét elég is ahhoz, hogy a méz tényleg finom narancsos legyen. Teába isteni!! – Szép üvegcsében készítve látványos, mutatós darab annak, aki értékeli a szépet és a finomat.
Karácsonyra?