Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.14. 17:48 mijemaja

Bosnyák fazék azaz a bosanski lonac néven kóstolt bosnyák gulyás a horvát tengerpartról

Címkék: marhahús egytálétel főétel leveszöldség borjúhús birkahús Boszniából Horvátországból balkáni konyha

bosnyákfazék1.JPGbosnyákfazék2.JPG „Bosnyák csupor”, vagy „fazék”, „tál” néven – sőt, a magyarok kedvéért Primostenben magyarul: „bosnyák gulyás” néven – láttuk kiírva a horvát vendéglők kínálatában. Apátok eleinte ódzkodott tőle, de a sok "ici" (raznjici, cevapcici,plaskevici) után nekivágtunk egy kóstolónak. Amikor meglátta a tányéron, hogy egy gulyást kaptunk, a szívébe (gyomrába) zárta ezt a tartalmas egytálételt. Nem volt kérdés, hogy ilyet itthon is készítünk, ti se hagyjátok ki! De ne feledjétek: a bosnyák fazék = éppúgy sokféle arrafelé is, mint a gulyás mifelénk. Hol van benne padlizsán, hol nincs, hol marhából, hol borjúból és marhából, marhából és birkából... stb. főzik,. A zöldségek egyberakása se szentírás! 

Hozzávalók úgy alapként:

Borjú, marha és/vagy birkahús (elvégre mohamedán vallásúak a bosnyákok), én marhalábszárból készítem, de semmi hártyázás, csak kockázás! egy kis birka igen jó mellé!!!! - érdemes 1 kg-ból kiindulni, másnap még finomabb

Egy egész fej fokhagyma, 1-2 hagyma, (az egyik lilahagyma is lehet!), 1-2 színes és húsos paprika (nem baj, ha eltréő színűek, szebb a tányéron), 1-2  és paradicsom felkockázva (én 1-2 ek paradicsompürét sem sajnálok hozzá!)

Leveszöldség, legalább fehér és sárgarépa, de paszternák, zeller is jó bele, kevés káposzta, valamelyik városban igazi palócosan zöldbabbal is ettem már - vagyis ha van, belemehet, csak gazdagabb lesz tőle az íze! Padlizsánnal valahol bentebb ettem, talán Mosztár alatt - aki szereti, belekockázhatja sózás után.

Ha nem lustán készítem, kell egy kevés olaj - el ne feledjem.

bosnyákfazék3.JPGPár szem krumpli felkockázva (én fejenként egy krumplit legalább belevágok + 2 darabot a váratlan vendégnek)Fűszerek: só, csípős paprika, édespaprika, bors, borókabogyó, kevés szegfűszeg vagy szegfűbors.  Zöldfűszer is kell hozzá, leginkább petrezselyemzöld, zellerzöld egy csokor fele (a másik fele jó lesz a tálaláshoz!).

Csípős paprika: jóféle bogyiszlói, vagy hosszú, csípős zöldpaprika kell hozzá!

Ennyi belevalóhoz kell legalább másfél liter víz is, és ha nem vagyunk muszlimok, akkor 2-4 dl bor is jó bele

Savanyítva eszik - az asztalra kenyeret, tekfölt vagy joghurtot (kajmakot) és ecetet tesznek mellé, meg friss zöldfűszert.  

Cserépben készítik, s vagy nagy cserépben teszik az asztalra, vagy kisebb kerámia ibrikben, kis csuporban.

 

Elkészítése lustán:

1. A cserép aljára egy kis olajat öntök

2. A felkockázott húst és a felaprított zöldségféléket (krumpli kivételével) beleöntöm.

3. Fűszerezem: sózom, borsot szórok rá, meghintem egy késhegynyi szegfűborssal, szegfűszeggel, beleszórok egy pár szem egész borsot, opcionálisan borókabogyót (legjobb fűszertojásban, apátok nem szereti, ha ráharap mondjuk egy borókabogyóra a gulyásban), zöldfűszert vágok bele.

3. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Ha van bor, akkor itt a helye annak is! Én nem ecetezem, csak a tálaláskor!

4. Félórát-órát kicsi tűzön lefedve párolom 180-200 fokon.

5. Aztán leveszem a fedelét, hozzáadom a krumplit, és besűrítem a levét gyöngyöző forralgatással.

A cserépedényt be tudom tenni a sütőbe – és ott kényelmesebb sütögetni, forralgatni, mert nem kap oda, márpedig a hagyma miatt odakaphat ha elég sokáig sűrítem. A bosnyák csupor sűrűsége nem egységes, ettük gulyásleves sűrűséggel, de vendéglőben hoztak már pörköltszerű szafttal is belőle, így is jó volt, úgy is.  Ha eltekintünk a bor bosnyák tilalmától, akkor borral még finomabb.

Elfeledtem majdnem megírni, milyen a nem lusta elkészítése ennek az ételnek.

Hát, az olajon meg kell pirítani a hagymát, aztán a fokhagymát mellé rakni, s jöhet a húskocka. Ha már barnára pirítottam, fűszerezem, és úgy öntöm a cserépedénybe. Rárakom a zöldségeket- és innen megy tovább ugyanúgy.

Az előnye, hogy összeforgatva a forró olajon a húskockákat, azok bezárják az ízeket, jobbízű a bosnyák fazékban a hús.. Ám a lusta változatnál: nem használok olajat (egészségesebb!!), és kevesebb a mosogatnivaló, miközben úgy jobbízű a leves, hogy nem rosszabb ízű a hús. - Én ezt a módszert javaslom nektek is.

Már sokszor konstatáltam, hogy ami alig nem is jelentős különbség, mennyire más ízeket eredményez a fazékban: a szegfűszegtől-e, a sütőtől, cserépedénytől – kár ezen töprengeni, főzni kell s megenni, mert finom a csípős bosnyák gulyás.

Szólj hozzá!

2012.07.14. 12:44 mijemaja

Borjú hagymásan például borjúfelsál hagymásan

Címkék: hagyma főétel párolt húsok #összes borjúhús

borjúhagymásan.JPGMióta megnőttetek, elfogadjátok, hogy nemcsak kivénhedt, a vágóhídra önként és meghalni akaró marhahúst eszünk, s ha hozzájutok, ehetünk borjút is.

A combja a felsál nagyon jó erre a készítési módra, még Zoli, a péceli hentes ajánlotta, hogy ő is így készíti. A módszer lényege: só, bors és sok hagyma, na meg a párolás. A párolás a koleszterinszegény diétának alapeleme – igen egészséges!!!!

Hozzávalók:

egy darab felsál, 50-60dkg (nem baj, ha nagyobb, a maradék hidegen szeletelve is jó!)

3-5 hagyma (mérete válogatja), ha van itthon, zöldhagymát szeretek belevágni

Zoli nem mondta, de egyetlen fokhagymagerezdet belecsempészek

Só, bors, kevés olaj, kis víz vagy száraz fehér bor, zöldfűszernek lestyán

Elkészítése:

A felsált sózom, borsozom és átforgatom egy kis zsiradékon.

A zsírján aprózott zöldhagymát fonnyasztok, majd kevés folyadékot (elég a sima víz, ínyencek egy kis pohár chardonnayt, rajnai rizlinget is öntögethetnek több részletben) aláöntve puhára párolom a húst.

A vége felé egy kis zöldfűszert (lestyánt, citromfüvet) beleszórok, azok illatától, aromájától finomabb lesz a hús.

Végül tálra szedem a hússzeleteket, a szaftját egy kis lisztes tejjel besűrítem, összerotyogtatom. (A mártás sokat javul egy kis zöldfűszerrel, akár a lestyán, akár petrezselyemzöld, kapor kerül bele.)

Tálalása: 

Külön tálalom a húst és a mártást, mert a hús egy részét natúr felsálként feltétként esszük.

Akinek pedig kedve van, mártásával, krumplipürével eheti.

 

Szólj hozzá!

2012.07.14. 12:26 mijemaja

Dinnyekrémleves banánnal kivivel és szilvával

Címkék: szilva leves banán gyümölcsleves krémleves sárgadinnye kivi #összes

dinnyekrémszilvás.JPG

Ez szilvakompót sok gyümölccsel összeturmixolva. A szilvától savanykás, a banántól édeskés, a kivitől magocskás és tele van C.-vitaminnal. Az egész csupa rost és koleszterinszint javító.

Hozzávalók: 2-3 szem szilva fejenként, egy családnak egy kis sárgadinnye, 1-2 banán és 1-2 kivi.

Elkészítése talán 10 perc.

Pár szem szilvát felkockázok, kevés citromos vízben átpárolom.

A szilva főzőlevét a turmixba teszem.

Egy sárgadinnyét, két banánt és két-három kivit összevágok, a szilvalével összeturmixolom.

Amikor tálalom, általában a szilvából karikázok bele ízesítőül. Vagy fekete ribizlit. Piros ribizlit. Áfonyát, jostát…

 

Melegen, langyosan, hidegen – egyaránt jó. Ugye, milyen egyszerű?

Szólj hozzá!

2012.07.13. 22:14 mijemaja

Mentatea

Címkék: ital tea menta gyógynövény gyógytea #összes Egyiptomból Irmanénitől

mentatea1.JPG

mentatea2.JPGA mentából hébe-hóba főzött Édes is, de igazán sokat Irma néniéknél ittam Aradon. Irma néni zágoni  édesanyjától szokott rá, aki nagy tudója volt a gyógyfüveknek (igazi „javasasszonyként”, mindent fűvel-fával gyógyított, azzal nevelte fel mind a hét gyermekét. Amikor Zágonban jártunk, a régi kert teli volt mezei virágokkal, gyógynövényekkel…Persze Ceaucescu is sokat tett azért, hogy Irma néni mentateát főzzön: szinte nem volt tea akkortájt a boltokban. (Más se nagyon volt…)

Egyiptomban viszont szinte mindenki issza a mentateát!

Szóval borsmenta leveleket leszedem, szárítom, egy vászonzacskóban tartom, és abból teszek a zubogó vízbe. Azonnal elzárom, lefedem 8-10 percig, leszűröm, és megisszuk.

(Ha leforrázom a zubogó vízzel – az is jó, sőt!)

Ha van friss menta, közvetlenül tálalás előtt teszek egy-két ágacskát a poharatokba, hogy még illatosabb legyen nektek. -  Frissítő hatása van, tisztítja a fejet. Szoktam emiatt citromfűvel is kombinálni!

Ha korán teszem a mentateához, – pár perc és megbarnul a friss menta, illata is csökken, de szemre végképp nem szép.

                     

Szólj hozzá!

2012.07.13. 21:44 mijemaja

Barackos csirkemell Judithkától

Címkék: gyümölcs sült sajt tejföl főétel csirkemell őszibarack húsok #összes Judithkától

barackoscsirkemell1.JPGbarackcsirkemell2.JPGJudithka így készíti a barackos csirkemellet, ez az ő receptje – és meglepő módon nálunk még a pasasoknak is bejött!

Hozzávalók:

-          2db csirkemell filé,

-          1 doboz őszibarack konzerv,

-           só, bors, vegeta,

-          15dkg trappista sajt,

-          2dl tejföl,

-           kevés oliva olaj,

-          1 tojás.

Elkészítése:

1. A csirkemell filéket vékonyra szeletelem, a barackot szintén, a sajtot lereszelem.

A csirkemelleket bepácolom, (az olivát összekeverem, sóval, borssal, vegetával), legalább fél napot hagyom állni a pácban.

2. Forró serpenyőben kérget sütök a husira.

barackcsirkemell3.JPG3. Tányérra teszem, előveszem a barackot és a reszelt sajtot.

4. Lerakom hőálló edény aljára a husi egy részét, ráteszek a barackból, és megszórom reszelt sajttal, újra husi, barack és sajt, a tetejét husival zárom.

5. A maradék sajtot összekeverem a tejföllel, tojással, és ezt kenem rá.

6. Lezárom alufóliával, hideg sütőbe teszem, aztán kb. 20 percig sütöm-párolom,  ezután leveszem a fóliát és addig  sütöm míg a teteje meg nem pirul.

7. Rizzsel, vagy krumplipürével tálalom.

Amikor készítettem, gyanakodtam arra, hogy ezt sem az apátok, sem keresztapátok nem eszi meg mert az édes-sós keveréket. Így aztán nem egy nagy jénai tálban készítettem el ezt a barackos csirkemellet, (kicsiben elkészítettem volna, de nincs), ezért ezeket a kis szuflés kerámiatálkákat használtam fel a készítéshez.

Így helyes egy emberes adagokat kaptam.

Érdekesség: keresztapátoknak ízlett. Igaz, a hús alá, és a tetejére is, a mártás alá tettem egy-egy csík backamadarasi füstölt szalonnát, és az nagyon jót tett neki, még ti is észre vettétek, hogy a barack nem édes volt ebben az ételben, csak egzotikus gyümölcsízt adott a húsnak.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil