(A bal oldali képen éppen kakaspörkölttel kínálom, a jobb oldalin tárkonnyal fűszereztem.)
Kapros sárgahüvelyű zöldbabfőzelék „fehéren”
Elkészítése egyszerű:
- levágom a kilónyi zöldbab végeit, ha van erős széle, (kontúrvonalán), azt is, majd feldarabolom.
- Megmosom, egy ek zsírra dobom, átforgatom, megszórom 1-2 ek liszttel, felöntöm tejes vízzel, beleteszek egy hagymát, és puhára párolom.
- Ha puha, hozzákeverem a zöld kaprot és a joghurtot.
- a mirelit fagyott babot a lábasba szórom, felöntöm vegamixes vízzel, sózom, egy hagymával puhára párolom.
- Ha puha, behabarom tejjel/tejföllel elkevert liszttel. Forralom pár percig, aztán jöhet a kapor és a joghurt bele. Elkeverem és kész is.
Tálalása:
- Apátok pörkölttel szereti - és belevág a házi savanyúpaprikából egy felet, azzal eszi szívesen.
- Felénk régen ecettel savanyították a zöldbabfőzeléket, úgy ették.
- Én citromlével szeretem közvetlenül fogyasztás előtt savanyítani.
- Zöldfűszer lehet: petrezselyemzöld, tárkony, kapor
Friss zöldbab esetében a pirításkor szórom meg 1 ek piros paprikával a zöldbabot.
Mirelit zöldbabnál a forraláskor vagy a habarásba teszem az 1 ek paprikát, vagy adok hozzá 1 ek libazsírt, és ahhoz keverem a paprikát, úgy forralom össze.
Nagyon finom így is!
Édes csak így készítette!!!!
Zöldhüvelyű zöldbabfőzelék tárkonnyal
(A jobb oldali felső képen Ancsi néni féle sült csirkemellel tálaltam nektek.)
Ugyanúgy készítem, mint a sárgahüvelyűt, és ugyanúgy fűszerezem is:
- kapor
- tárkony
- petrezselyemzöld
S éppúgy lehet simán vagy paprikásan is készíteni.