Mondhatnám azt, hogy mindegy, milyen gombából készítitek a levest, ugyanúgy kell készíteni – de többféleképpen is lehet gombalevest főzni, és ez egy picit másabb, mert a laskagomba intenzívebb, jellegzetes íze elbírja, hogy a levest:
- Úgy indítom, mintha vadas lenne belőle:
- Egy lábasban kevés zsiradékon megpirítom a hagymát, ha fonnyad, rádobom a zöldségeket, és nagyon jól átpirítom őket.
- Ha már barnul a sárgarépa, akkor adom hozzá a gombát, azt is jól átforgatom. 1 ek vizet adok hozzá, hogy jobban piruljon, de ne égjen le (a laska nem túl lédús, szárazabb, mint más gombák).
- Felöntöm annyi vízzel, amit a levesnek szánok, (4 főre kb. erős liternyi vízzel).
- hagyom párolódni, csendesen forrni, és 20-25 perc múlva kész.
- Behabarom tejfölben elkevert ½ ek liszttel, amihez 1 tk piros paprikát is elkeverek.
- Jól összeforralom, elzárom, és mehet az asztalra.