Gyerekkorotokban ettétek a rizst (olcsó és kiadós köret volt), aztán –talán túl sokszor került az asztalra?- nem fogyott, csak a krumpli, pedig abból még többet is ettünk a rizsnél.
Tagline
2010.06.11. 13:15
Rizottó
Címkék: vacsora köret rizs #összes
Aztán jöttek az indiai éttermek, és visszajöhetett a rizs, csak kellően tarkán és fűszeresen kellett tálalnom.
Eljött a rizottók aranykora! Van ugyan külön olasz rizottó rizs, más rizs is jó hozzá.
- Sárgarépás, vagy fehér répás, esetleg vegyes fehér és sárgarépás
- Bármilyen más zöldséges: sütőtökös, zellerkockás, padlizsános, paprikás, hagymás, főtt/sült kukoricás, zöldbabos stb.
- vegyes zöldséges
- Gombás
- Tojásos zöldséges rizottó
A készítéshez használt lé alapján a főzés történhet:
- Sós vízzel,
- zöldséglével
- vagy húslevessel (nem kell mondanom, ezzel a legjobb)
A hozzákevert zöldségek állaga szerint:
- Főtt zöldséges (levesben főtt zöldség maradék felhasználásával),
- sült zöldséges (megsütöm a zöldségeket kevés zsiradékon, és úgy keverem a főtt rizshez – könnyű kitalálni, így szeretem a legjobban, és ha grillen sültek, hát úgy még inkább szeretem)
- vagy velepárolódott zöldséges rizottókat készítek (ekkor a rizs és a zöldség elkeverve, és a rizzsel együtt főzöm az egészet készre.
A lényeg: főtt rizs és puha zöldség összekeverve, és még kicsit együtt párolva (pl. a sütőben) és tálalva: magában is finom, nem is kell hozzá húsos feltét!
Zsiradékon átforgatott rizsből és zöldségből készült rizottó
Magas falú öntöttvas serpenyőben érdemes elkészíteni!
Átforgatom a zsiradékon a hagymát, a zöldségeket, rádobom a rizst, átpirítom, és felöntöm a szükséges mennyiségű (alapjáraton a rizs térfogatának kétszerese) vízzel. (Lányok, ne feledjétek el: levessel finomabb!!)
Felforralom, pár percig kevergetem, aztán elzárom a tüzet, és lefedve 20 percig pihentetem, saját gőzében párolom a rizst.
Tojásos rizs zöldpetrezselyemmel répával
A kínaiaktól tanultam meg a reggeli tojásrántotta maradványok beemelését az ebédbe: nagyon összevágva frissen keverem bele tálalás előtt a főtt rizsbe.
Persze nemcsak a tojásdarabkák kerülnek bele!
Hozzákeverek:
- a színe és az illata miatt is petrezselyemzöldet, frissen aprítva
- kevés főtt répát, kockázva vagy reszelve
Az így kapott szép színes rizs (fehérben sárga zöld és narancssárga színek tarkasága) szép is, jó is, el is fogy az asztalunkról.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/2074109
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal