Zellerkrémleves főtt zellerből
Általában a maradék főtt zellert használom fel, ami akkor marad, ha a lencse vagy bablevesbe nagyobb darabokban teszem a zellert, belefő, és aztán nem adom hozzá, vagy legalábbis nem az egészet, (mert pl. nem eszitek meg, ha a bableves fele zellerből áll.).
Ha külön főzöm, akkor teszek mellé más zöldséget is, ízesítésül 1-2 kisebb répát, egy fehéret vagy egy paszternákot.
Ha fehér zellerkrémlevest szeretnék, akkor
- vagy csak a főtt zeller kell bele,
- vagy jöhet egy kevéske karfiol, fehér répa, karalábé is.
A főtt zellert összeturmixolom:
- ehhez a főtt zöldséget összeaprítom,
- sózom, borsozom, kevés reszelt szerecsendióval meghintem.
- Adok hozzá 1-2 ek fokhagymás olajat,
- és ízlés szerinti tejszínt – itt vigyázni kell, ha kevés, nem turmixol rendesen, ha sok, túl híg lesz, és sűríthetem étkezési keményítővel, amit nem szeretnék
- összeurmixolom.
A zöldségpépet kis lábasba öntöm, olyan sűrűségűre hígítom, amilyet szeretnék (azt szeretem, ha krémesen folyik), és összeforralom – épp csak egy forralásnyi időre.
Lehet melegen is enni, és hidegen szeretem.
Tálalásakor kerülhet a tetejére:
- pirított zsemlekocka, pirított magocskák pl. szezámmag, fenyőmag
- pirított sonkacsíkok, fűszeres csirkemelldarabkák
- esetleg zellerzöldjével bőségesen ízesített nagyobb galuskadarab, esetleg túrós-spenótos galuska, tojáshab galuska
- tejszínes tormahab (tejszín + torma = habbá verve)
- egy kockányi kemény tojásomlett darabka
- zöld főtt/sült zöldségek: brokkoli, póréhagyma, - illetve friss zöld fűszerek.
Sült zellerből készült krémleves
Tepsi félébe teszem a zellerdarabokat és megsütöm egy pici víz, zöldség vagy húsleves társaságában – a továbbiakban ugyanígy készítem.
Rózsaszínű zellerkrémleves
Főtt vagy sült répát is teszek bele- attól lesz rózsaszín!!!!!