Ez az egyik legfinomabb, legegyszerűbb szarvashús.
Ráadásul utána többféleképpen „bolondíthatom”:
- átforgatok olajon jó sok összenyomott fokhagymát, ezzel ízesítem
- gombával pörkölöm át
- tárkonnyal illatosítom, stb.
A húst előkészítem (lehártyázom, felvágom).
A vadfűszereket olajban átpirítom, majd
ezt az olajat a fűszerekkel együtt lehűtve ráöntöm a hússzeletekre.
Zárt edényben 2-3 napig pácolom, - de időnként átforgatom ám azért a húst!!
A pácolajból leöntök keveset egy edénybe, rádobok egy hagymás-zöldséges keveréket (akár pépként, akár csak aprózva): vöröshagyma, répa, fehér répa, esetleg fokhagyma egy kevés.
Átpirítom alaposan.
Adok hozzá paradicsomsűrítményt (sk paradicsommártást, stb.) is.
Aztán beleforgatom a húst, és pirítom, pirítom, pörkölöm. Amikor már minden hússzelet színt váltott, akkor nyakon vágom jó sok paradicsomlével vagy vízzel elkevert paradicsomsűrítménnyel, darabos paradicsommal… szóval jó sok paradicsommal.
Lefedem és lassú tűzön puhára párolom.
Aztán leveszem a födőt és hagyom besűrűsödni – vigyázok, mert a sok paradicsom miatt képes odaégni az alja !!!!
(Erre jó áttenni a sütőbe- nem is ég oda, és ott még porhanyósabb lesz a hús…)
Utána már csak tálalni kell.
Illik mellé bármilyen köret, ami szereti a szaftot – a puliszka is, a krumplipüré is, sima sós vízben főtt krumpli is.
Apátoknak ez a kedvence. Ő héjában sült krumplival és hagymasalátával szereti.