Tojástorták
Hozzáteszem, akár a tojásos tésztatortákat is ide rakhatnám, de maradjunk a tojásnál.
Omlettnek való tojást keverek ki (felvert tojás, liszt és tej), sózom, borsozom, és keverhetek bele bármit:
- sajtkockákat
- tésztát
- pirított kenyér vagy zsemlekockákat
- főtt vagy sült krumpli darabkákat
- zöldfűszereket, kiváltképp petrezselyemzöldet vagy snidlinget
- de ha semmit sem keverek bele, úgy is jó
Készítése tésztaalapon vagy magában is mehet.
a.) Linzertésztával/vajas tésztával beburkolom a gyümölcstorta formát, beleöntöm az omlettet és készre sütöm az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.
b.) Kikent vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm az omlettet és úgy sütöm meg, addig sütöm az előmelegített sütőben, amíg el nem éri a tojás az általunk kedvelt színt, ezt a világosabb, kevésbé sült színt, vagy ha sültebben szeretjük, akkor sötétebb aranybarnára süssük.
A különlegességét a forma adja, az, hogy a tortát tortaszeletként szeletelem és tálalom.
Díszítése épp a finomabb fogyasztás, könnyebb emészthetőség miatt valami zöldséges legyen:
- lecsó
- paradicsomos mártás, salsa
- paradicsomos bab (ez igen jó volt vele, de én nagyon szeretem a babot)
- kaprimártás, stb.
A tojásos tésztatortáról is essék ám szó!
Tészta és tojás elkeverve.
Ha extrábban karjuk: tészta tojássárgával elkeverve, fűszerezve (só, bors, szerecsendió), tojáshabbal fellazítva – és formában megsütve.